GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Tehenek, lovak a városban, ebből lesz a haddelhadd

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2023.10.04.
 Szerda
Ma Ferenc napja van.
Holnap Aurél napja lesz.
   EUR árfolyam
   387,57 Ft
   CHF árfolyam
   401,84 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 07. 29. 08:50     


Tehenek, lovak a városban, ebből lesz a haddelhadd
Az istállóból a tehén egyenesen beláthat, sőt mi több, akár át is dughatja a fejét a hátsó szomszéd kertjébe és extrém esetben akár belekukkant a bográcsban rotyogó ételbe.

Tavaly októbertől nincs állattartási korlátozás. Az önkormányzatok nem korlátozhatják a mezőgazdasági haszonállatok tartását és bármilyen állat tartható, de vajon gondoltak-e a rendeletalkotók arra, hogyan is néz majd ki ez a gyakorlatban?

 

Gyömrő népsűrűsége 593 fő /km2, ezért a város beépítettsége és népsűrűsége nagyobb egyes budapesti kerületeknél. A városban gazdasági megfontolásból nagyon sok telken végignyúló 2-4 lakásos sorházakat építettek. A lakóházak bejáratai és ablakai több esetben a szomszéd kerítésétől pár méterre vannak. Sok a nyeles telek, arról nem is beszélve, hogy a telekre hosszanti irányban építettek sorházakat, ezért húsbavágó problémát jelenthet az állattartás.

 

Tehén, ló és disznó tartása a kert végében mára már természetesnek mondható, (a szagok miatt a gondos gazda ott tartja őket), de ebben az évben már nincs az állattartásnak igazi korlátja. Az istállóból a tehén egyenesen beláthat, sőt mi több, akár át is dughatja a fejét a hátsó szomszéd kertjébe és extrém esetben akár belekukkant a bográcsban rotyogó ételbe.

 

A törvénymódosítás azt írja elő, hogy az állatokat sem számukat, sem pedig tartásuk helyét nem szabályozhatja az önkormányzat. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint idetartoznak, például a tyúkok, a sertések, a szarvasmarhák és a lovak is. Ez a szabály tavaly október elsejétől az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletéről szóló törvénymódosítás hatályba lépett. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint idetartoznak, például a tyúkok, a sertések, a szarvasmarhák és a lovak is.

 

A fentiek azt jelentik, hogy a haszonállatok tartását korlátozó, tiltó önkormányzati rendelkezéseket - például állattartási övezetekre vonatkozó előírásokat, tartható állatok számát - hatályon kívül kellet helyezni.

 

A tárca ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez nem jelent korlátok, feltételek nélküli állattartást; az állatok tartása ugyanis "nem veszélyeztetheti az emberek és állatok egészségét, jólétét, és nem károsíthatja a környezetet".

 

A közlés szerint a jövőben ugyanúgy be kell tartani az állat-egészségügyi, közegészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi, illetve természetvédelmi szabályokat, előírásokat. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a korlátozás nem vonatkozik a kedvtelésből tartott állatok - köztük kutyák vagy macskák - tartására vonatkozó szabályok megalkotására. E tárgykörben az önkormányzatok továbbra is alkothatnak helyi szabályokat.

 

Az intézkedés egyik célja, hogy az állattenyésztés, illetve a növénytermelés egyensúlya helyreálljon. A nemzeti vidékstratégia ösztönzi a korábbi falusi állattartás hagyományainak felélesztését, a mezőgazdasági munka szerepének erősödését, a háztáji állattartás növelését, és minden támogatást megad ahhoz, hogy a vidék népesség-megtartó ereje növekedjen.

 

Érdekes kérdést vethet fel, hogy egy zsúfoltan beépített családi házas övezetben ez milyen feszültségeket okozhat? Ezentúl nem fülemüle, hanem tehénper lesz! Az ügyvédek jól kereshetnek majd, mert perek lesznek ebből bőven.

 

Sisa

 

 

 


További hírek

  Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
2023. 10. 03. 17:21 hirhatar.hu
  Koncz Gábor szerint Orbán az évszázad legnagyobb politikusa s az uralkodása alatt szeretne meghalni
2023. 10. 03. 17:21 hirhatar.hu
  Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
2023. 10. 03. 17:21 hirhatar.hu
  Válasszon a célnak megfelelő hűtőberendezést!
2023. 09. 30. 10:54 gyomroi-hirhatar.hu
  Mit tegyél, ha hullik a kutyád szőre?
2023. 09. 26. 11:51 gyomroi-hirhatar.hu
  Többdiplomás nőknek keres takarítói munkát Demszky Gábor
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Állítólag nettó 385 ezer a magyar átlagkereset
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Orbán Ráhel egyetemi ismerősei is jól jártak
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Így lesz egészséges a marantád!
2023. 09. 21. 12:57 gyomroi-hirhatar.hu
  A jó alvás titka csecsemőkorban
2023. 09. 21. 12:54 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport