GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Tehenek, lovak a városban, ebből lesz a haddelhadd

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2023.01.29.
 Vasárnap
Ma Adél napja van.
Holnap Martina napja lesz.
   EUR árfolyam
   388,18 Ft
   CHF árfolyam
   387,24 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 07. 29. 08:50     


Tehenek, lovak a városban, ebből lesz a haddelhadd
Az istállóból a tehén egyenesen beláthat, sőt mi több, akár át is dughatja a fejét a hátsó szomszéd kertjébe és extrém esetben akár belekukkant a bográcsban rotyogó ételbe.

Tavaly októbertől nincs állattartási korlátozás. Az önkormányzatok nem korlátozhatják a mezőgazdasági haszonállatok tartását és bármilyen állat tartható, de vajon gondoltak-e a rendeletalkotók arra, hogyan is néz majd ki ez a gyakorlatban?

 

Gyömrő népsűrűsége 593 fő /km2, ezért a város beépítettsége és népsűrűsége nagyobb egyes budapesti kerületeknél. A városban gazdasági megfontolásból nagyon sok telken végignyúló 2-4 lakásos sorházakat építettek. A lakóházak bejáratai és ablakai több esetben a szomszéd kerítésétől pár méterre vannak. Sok a nyeles telek, arról nem is beszélve, hogy a telekre hosszanti irányban építettek sorházakat, ezért húsbavágó problémát jelenthet az állattartás.

 

Tehén, ló és disznó tartása a kert végében mára már természetesnek mondható, (a szagok miatt a gondos gazda ott tartja őket), de ebben az évben már nincs az állattartásnak igazi korlátja. Az istállóból a tehén egyenesen beláthat, sőt mi több, akár át is dughatja a fejét a hátsó szomszéd kertjébe és extrém esetben akár belekukkant a bográcsban rotyogó ételbe.

 

A törvénymódosítás azt írja elő, hogy az állatokat sem számukat, sem pedig tartásuk helyét nem szabályozhatja az önkormányzat. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint idetartoznak, például a tyúkok, a sertések, a szarvasmarhák és a lovak is. Ez a szabály tavaly október elsejétől az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletéről szóló törvénymódosítás hatályba lépett. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint idetartoznak, például a tyúkok, a sertések, a szarvasmarhák és a lovak is.

 

A fentiek azt jelentik, hogy a haszonállatok tartását korlátozó, tiltó önkormányzati rendelkezéseket - például állattartási övezetekre vonatkozó előírásokat, tartható állatok számát - hatályon kívül kellet helyezni.

 

A tárca ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez nem jelent korlátok, feltételek nélküli állattartást; az állatok tartása ugyanis "nem veszélyeztetheti az emberek és állatok egészségét, jólétét, és nem károsíthatja a környezetet".

 

A közlés szerint a jövőben ugyanúgy be kell tartani az állat-egészségügyi, közegészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi, illetve természetvédelmi szabályokat, előírásokat. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a korlátozás nem vonatkozik a kedvtelésből tartott állatok - köztük kutyák vagy macskák - tartására vonatkozó szabályok megalkotására. E tárgykörben az önkormányzatok továbbra is alkothatnak helyi szabályokat.

 

Az intézkedés egyik célja, hogy az állattenyésztés, illetve a növénytermelés egyensúlya helyreálljon. A nemzeti vidékstratégia ösztönzi a korábbi falusi állattartás hagyományainak felélesztését, a mezőgazdasági munka szerepének erősödését, a háztáji állattartás növelését, és minden támogatást megad ahhoz, hogy a vidék népesség-megtartó ereje növekedjen.

 

Érdekes kérdést vethet fel, hogy egy zsúfoltan beépített családi házas övezetben ez milyen feszültségeket okozhat? Ezentúl nem fülemüle, hanem tehénper lesz! Az ügyvédek jól kereshetnek majd, mert perek lesznek ebből bőven.

 

Sisa

 

 

 


További hírek

  Megsemmisítette(?) a rendőrség a Schadl György páncélszekrényében talált titokzatos szexképeket is
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Ügynökmúlttal vádolják Dinnyés József
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Titkosszolgálati jelentés szerint találtak az ellenzéki kampányt segítő újabb egymilliárdot és egy svájci alapítványt
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Pénzről, jellemről
2023. 01. 24. 10:17 hirhatar.hu
  Olcsóbb lesz a liszt elsejétől, de nem lesz benne nagy öröm
2023. 01. 24. 10:17 hirhatar.hu
  Jogerősen pert nyert a DK politikusával szemben a Válasz Online
2023. 01. 24. 10:17 hirhatar.hu
  Sorra felmenti a 45 év feletti tiszteket a honvédségnél a kaszinómágnás miniszter
2023. 01. 20. 12:21 hirhatar.hu
  A DK, mint Noé bárkája: most a volt párbeszédes Kocsis-Cake Olivio kapaszkodott fel
2023. 01. 20. 12:21 hirhatar.hu
  A NER-strómanok magántőkealapokba halmozzák a közpénzből kicsatornázott vagyont
2023. 01. 20. 12:21 hirhatar.hu
  Milyen cipőt vegyél leggingshez?
2023. 01. 18. 13:03 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport