GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Rezsicsökkentés, energiaválság: az elektromos autó töltése továbbra is gazdaságos

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2023.04.02.
 Vasárnap
Ma Áron napja van.
Holnap Buda, Richárd napja lesz.
   EUR árfolyam
   380,99 Ft
   CHF árfolyam
   381,85 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 10. 27. 11:00     


Rezsicsökkentés, energiaválság: az elektromos autó töltése továbbra is gazdaságos
Napjainkat meghatározza az energiaválság. A hatásait érezhetjük a rezsiszámlától kezdve a mindennapos bevásárlásokon át a magas inflációig minden területen. Természetes dolog, hogy ilyen helyzetekben keressük az alternatív lehetőségeket, hogy mégis hogyan lehet például az elektromos autó működtetése költséghatékony.

A töltési hatékonyság növelése, de hogyan?

 

Az egyik legelső lépés az lehet, ha a rendelkezésre álló energiát hatékonyabban adjuk át az autónál. Ez még nem egy nagy változtatás, a legtöbb esetben nem jár nagy befektetéssel, elég csak pár szokáson változtatni, valamint egy új eszközt beszerezni, ami nem más, mint egy fali töltőkábel.

 

Miért jobb a fali töltő, mint egy gyári konnektoros töltőkábel? A kérdés teljesen jogos, de a válasz egyszerű: töltési hatékonyság. A töltési hatékonyság a bemeneti és kimeneti energia arányaként írható le. A két mennyiség közötti különbséget nevezzük töltési veszteségnek. Töltési veszteség több okból is jelentkezhet, például, ha az akkumulátor nincs a megfelelő hőmérsékleten a töltés során, vagy mint esetünkben: nem a helyes töltési módszert használjuk. 

 

Ha a gyári töltőt használjuk például egy hagyományos konnektoron keresztül, akkor a hatékonyság egyáltalán nincs figyelembe véve. A gyári töltőnek csupán annyi a funkciója, hogy hosszú órák alatt feltöltse a járművet. Az energiaválságban a hatékonyságra is oda kell figyelnünk, egy fali töltővel sokkal több energiát lehet átadni a járműnek, amivel a költségeket is csökkenthetjük és az időhatékonyság is javul, mivel sokkal gyorsabban tudjuk teljesen feltölteni az elektromos autót.

 

A fali töltő mellett nemcsak a hatékonyság szól, hanem a biztonság is. A hagyományos konnektorokat nem arra tervezték, hogy több órán keresztül akkora terhelésnek legyen kitéve, mint amit egy e-autó igényel. Balesethez is vezethet, ha túlterheljük ingatlanunk hálózatát. Egy KIA e-Niro több áramot fogyaszt, mint egy laptop, hűtő, jobban is terheli a konnektort. A fali töltő ezzel szemben folyamatosan monitorozza a hálózat terhelését, és a legbiztonságosabb üzemeltetésre törekszik.

 

Kevesebb töltési veszteség a kevesebb költségért

 

A rezsicsökkentés megváltoztatása is megmutatta az átlagembernek, hogy minden energiával kapcsolatos spórolásnak helye van. Oda kell figyelni a részletekre, mi mennyi áramot fogyaszt és hogyan, mikor töltjük. A konnektoros töltés hatékonysága 70%, azaz a felvett energia majdnem harmada elvész. Egy fali töltőnél ugyanez a hatékonyság 90% is lehet, az a 20%-os különbség meglátszik a rezsiszámlán is.

 

Miért emelkednek az árak ilyen rohamosan?

 

Az energiárak növekedését Európa összes országa megérzi, de ez nemcsak lokális, hanem sokkal inkább globális probléma. Sokan fő okként az ukrán-orosz háborút emlegetik, de nem csak ez az egyetlen tényező a drágulás mögött. A járvány után a kereslet világszinten megugrott, a kínálat pedig nem tudja tartani a tempót, továbbá a fosszilis energiahordozók kitermelése is kezd háttérbe szorulni.

 

(x)


További hírek

  Áprilistól újra jár a fogaskerekű
2023. 03. 31. 10:04 hirhatar.hu
  Civilekkel szövetkezne Donáth Anna most életre hívott egyesülete
2023. 03. 31. 09:52 hirhatar.hu
  Miért jó döntés, ha van kamera vagy kamerás ajtócsengő a bejáratnál?
2023. 03. 29. 09:41 gyomroi-hirhatar.hu
  Mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban?
2023. 03. 23. 09:44 gyomroi-hirhatar.hu
  Orgiára hívta Schadl későbbi vádlott társát
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Imatermeket nyitott a Corvinus Egyetem
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Lánczi András és Orbán Viktor, avagy Magyarország vége
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Mi a helyzet a kannabiszpalánták birtoklásával a szomszédunkban?
2023. 03. 22. 16:17 gyomroi-hirhatar.hu
  Hogyan folytassuk a fogyás után?
2023. 03. 21. 09:23 gyomroi-hirhatar.hu
  A magyar világsztár férje után nyomoz a rendőrség hűtlen kezelés vádjával
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport