GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Nem elég függetlennek látszani, annak is kell lenni

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2024.06.16.
 Vasárnap
Ma Jusztin napja van.
Holnap Laura napja lesz.
   EUR árfolyam
   397,66 Ft
   CHF árfolyam
   416,86 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 03. 27. 12:46     


Nem elég függetlennek látszani, annak is kell lenni
Önkormányzati újság hasábjain nem a saját véleményünket írjuk meg, hanem az önkormányzatét, polgármesterét, képviselőét, főleg, ha az illető a neve alá feltünteti azt is, hogy ő bizony a polgármester.

Semmivel sem vagyunk elfogultabbak egyik vagy másik oldallal szemben, mint azok, akik függetlenként definiálják magukat.

 

Természetesen kampány van, hamarosan jönnek az önkormányzati választások is és páran – úgy tűnik – féltik függetlenként kivívott helyeiket.

 

A főbb témákat – így kampányidőszakban – elsősorban a kormánypártok és a furcsa esetek szolgáltatják. Ezen felül pedig az ellenzéki pártok jelöltjén kívül senki nem keresi online felületünket azzal, hogy cikket, programot vagy egyéb írást jelentessünk meg!

 

Egyoldalúnak tűnhetnek az írások, vélemények, de amíg bicskanyitogató esetek, események, ügyletek vannak a kormánypártok háza táján addig ez így is marad!

 

Igaz, a Simon-ügy valahogy kimaradt a sorból, de ennek egyik oka talán az, hogy mind az ellenzéki-, mind a kormánypárti médiák öt percenként hangot adtak a hírnek, a másik pedig, hogy a kétszáznegyven millió forint többszöröse folyik ki az államkasszából az elmúlt négy évben minden héten. Ettől függetlenül nem támogatjuk a Simon Gábor-féle embereket sem a politikában, sem a közéletben, távozásukat, felelősségre vonásukat indokoltnak tartjuk és elvárjuk!

 

Igaz, mi nem vonulunk székely- és árpád sávos zászlóval azért, hogy követeljük a székelyek autonómiáját, igaz, mi nem avatunk Trianon emlékművet a Jobbikkal és a HVIM-mel és az is igaz, hogy nem támogatjuk a Horthy teret sem, mint ahogyan azt sem, hogy egy kormányhivatal épülete a Horthy tér 1. szám alatt legyen. És igen, nem mondjuk kormánypárti politikusokra, hogy le vannak sz.rva és kitiltani sem szeretnénk őket innen-onnan. És azt sem támogatjuk, hogy egy önkormányzat szélsőséges csoportok részére – legyen az jobb vagy bal oldali – gyülekező helyet, Művelődési Házat biztosítson. És nem támogatjuk, hogy egyéb megosztó személyiségekről utcákat, tereket nevezzenek el vagy épp szobrot emeljenek nekik.

 

Természetesen az obszcén megnyilvánulások és a „kitiltás” tekinthető lenne magánvéleménynek is, azonban nem azok, főleg utóbbi nem. Itt helyesbítenénk is: Tabányi Pál, Maglód polgármestere csak sajnálatát fejezte ki, hogy polgármesterként nem tudja megakadályozni, hogy pártok képviselői megjelenjenek a városban és, hogy nehezen emésztette meg Gyurcsány érkezését. Nem írta le szó szerint, hogy kitiltaná Gyurcsányt Maglódról. Igaz, azt sem írta meg egyszer sem, hogy nehezen emésztené meg Szűcs Lajos rendszeres rendezvény látogatását, vagy épp a Jobbik lakossági fórumát.

 

Közpénzen kiadott, önkormányzati újság hasábjain nem a saját véleményünket írjuk meg, hanem az önkormányzatét, polgármesterét, képviselőét, főleg, ha az illető a neve alá feltünteti azt is, hogy ő bizony a polgármester.

 

Ha valakinek igénye van a saját véleményét leírnia, elmondania, akkor van lehetősége saját, nyomtatott – vagy online – sajtót gyártani/gyártatni és bedobatni a postaládákba. Na, akkor magánvélemény lesz, de azt finanszírozza a saját pénzéből és ne közpénzből!

 

Mi elfogadjuk, hogy valaki magát függetlenként kívánja beállítani, de sokan – talán – el sem hiszik ezt magukról. Mi szeretjük az olyan független városokat, ahol végig lehet zötykölődni a föld-, és kritikán aluli állapotú aszfalt utakon egy Trianon emlékmű elé, ahol megemlékezhetünk a szörnyű magyar tragédiáról, utána tovább sétálhatunk egy olyan emlékmű elé, ahol megemlékezhetünk a kommunizmus áldozatairól, majd némi séta után az I. világháború emlékműve előtt hajthatunk fejet az áldozatok emlékének.

 

Mi ugyan sétálnánk tovább is, hogy kegyeletünket leróhassuk a Holokauszt áldozatainak emlékére, de erre sajnos nincs lehetőség helyszín hiányában. Talán mindenki tudja, hogy melyik független vezetésű kisvárosról van szó. Mivel nincs hova menni, megpihenünk az újonnan épített kis téren, amelyet Szűcs Lajos már át is adott nekünk, bár a szökőkút még várat magára.

 

És azt sem sérelmezzük nagyon, hogy egy független önkormányzat újságjának hátoldalán – szinte már - rendszeresen Szűcs Lajos arcát bámulhatjuk a fotók között.

 

Talán jobb, ám sokkal perverzebb és hátborzongatóbb egy olyan önkormányzat, amely határoz egy Holokauszt emlékmű felállításáról a Horthy téren.

 

Igaz, lehet, hogy ez így független hozzáállás, ideológia.

 

És talán az is, hogy minden kormánypárti rendezvényen (elsősorban lakossági fórumon) képviseltetik magukat a függetlenek, ha kell, ha nem, és az is, hogy meghívják mindenféle rendezvényre a Fidesz helyi jelöltjét, ha kell, ha nem.

 

A fentiek után az vesse az első követ…

 

Azonban sokak legnagyobb bánatára mi is magyarok vagyunk, akkor is, ha nem értünk egyet a regnáló kormány politikájával és akkor is magyarok vagyunk, ha nem zsidózunk, cigányozunk úton-útfélen és akkor is, ha más a véleményünk, világnézetünk. Elsősorban vagyunk emberek, aztán európaiak, aztán pedig magyarok.

 

De ne is beszélgessünk arról, hogy ki független és ki nem az, a sárdobálás felesleges. Beszélgessünk inkább arról, hogy hol vannak a több százmilliós – és nem kevés esetben milliárdos – nagyságrendű hitelek látszata, amiket az állam most átvállalt az önkormányzatoktól? Mikre lettek elköltve ezek a pénzek, ha a fejlesztések, beruházások Uniós pályázatokból lettek finanszírozva? (Legalábbis a nagy többségük.) Hol vannak a helyi multinacionális vállalatok által befizetett adóforintok?

Elég nagy összegekről van szó, amik csak úgy elfolytak, látszatuk nincsen, sőt…

 

Tisztelt Polgármesterek, Képviselők!

 

Önök közszereplők, mindannyian. Önöknek a kritikát, az írott és íratlan véleményt sokkal inkább el kell tűrniük, mint egy magánembernek.

 

Mivel véleményt fogalmazok meg, ezért nem vagyok köteles bizonyítani azt, hogy véleményemet mire alapozom vagy, hogy miért gondolok dolgokat úgy, ahogy. A fenti ismeretek birtokában - vagy épp az ismeretek hiányában - a véleményem csak úgy kialakul, megfogalmazódik. Senkinek nincsen joga számon kérni sem rajtam, sem pedig máson, hogy miért az a véleménye, ami és mire alapozza azt!

 

Természetesen vannak, akik a fent leírtakkal tisztában vannak, ezért őket meg is illeti a tisztelet, akik pedig sérelmezik mások véleményét gondolkodjanak el, hogy folytatni kívánják-e tevékenységüket közszereplőként.

 

Vízy Cs.  

Fotó: pestmegye.hu


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Egy jó krimi minden anyagi gondot megold!
2024. 06. 10. 15:57 gyomroi-hirhatar.hu
  Mit érdemes tudni a meddőségi kezelésekről?
2024. 06. 08. 11:19 gyomroi-hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport