GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Nekünk jogunk van dönteni?

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2021.09.24.
 Péntek
Ma Gellért napja van.
Holnap Eufrozina napja lesz.
   EUR árfolyam
   355,39 Ft
   CHF árfolyam
   328,18 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 02. 07. 00:03     


Nekünk jogunk van dönteni?
Ha a kormánypártoknak tennénk fel ezt a kérdést, talán nem meglepő módon azt a választ kapnánk, hogy „nem”! Igaz, a megkérdezett KDNP-s politikusok többsége azt mondta, hogy szerintük nem nekik kellene eldönteni, hogy szükséges-e Paks 2 vagy sem. Ennek ellenére ők szavaznak róla.

Vajon nekünk, választópolgároknak van-e jogunk beleszólni abba, ami évekre, évtizedekre meghatározza életünket és kihatással lesz még gyermekeinkre, sőt, talán még unokáink életére is?

 

Ha a kormánypártoknak tennénk fel ezt a kérdést, talán nem meglepő módon azt a választ kapnánk, hogy „nem”! Igaz, a megkérdezett KDNP-s politikusok többsége azt mondta, hogy szerintük nem nekik kellene eldönteni, hogy szükséges-e Paks 2 vagy sem. Ennek ellenére ők szavaznak róla.

 

 

 

Természetesen sok jobboldali kommentelő azt mondja, hogy mindenki fogja be a száját és sokan irkálnak cinikus butaságokat olyan megjegyzésekkel, hogy „nagy hirtelen a tízmillió atomfizikus országa lettünk”.

 

Ostoba az, akinek ennyi a véleménye az egész témáról. Valóban, a népszavazáshoz nagyon kevés információ áll rendelkezésére a közvéleménynek, ugyanis a főbb dokumentumokat tíz évre titkosították.

 

Igaz, sokan nem vagyunk atomfizikusok, sem pedig energetikai szakemberek, de annyit azért el tudunk mi is dönteni, hogy akarunk-e villamos energiát előállítani egy elavult, veszélyes technológiával, vagy inkább a sokkal olcsóbban kivitelezhető, biztonságos technológiával kívánjuk-e ugyanazt olcsóbb működési-, és fenntartási költségek mellett.

 

Energiafüggetlenségünk a bővítéssel nem lehet biztosítva, akárhogyan is szólnak a kormány propagandái, ugyanis nincsen nyersanyagunk az atomerőmű fenntartásához (értsd: urán). Ezen igényünket az oroszok fogják kielégíteni és az elhasználódott fűtőelemeket is húsz év után visszaszállítják Magyarországra. A dúsított urán (U235) bomlásának felezési idejét mindenki megtalálhatja a keresője segítségével.

 

Nem ártana elgondolkodni azon is, hogy vajon miért van az, hogy a fejlett országokban (nem csak Európában) fokozatosan kivezetik az atomerőműveket, zárják be azokat és állnak át a megújuló energiaforrásokra mind lakossági, mind ipar, mind pedig országos szinten.

 

Kérdések és válaszok a paksi atomerőmű-bővítésről →

Lehetne azt is mondani – ahogyan sokan meg is teszik -, hogy a Kárpát-medencében felejtsük el a szélerőműveket és a napenergiát is. De miért is kellene elfelejtenünk? Azért mert valakik, akik szintén nem szakemberek azt mondják, hogy itt az ilyesmi kivitelezhetetlen? Nos, talán nem Putyinnal kellett volna asztalhoz ülni, hanem például a németekkel, akik világelsők országos méretben is a napenergia hasznosításában. Egyetlen számítás, dokumentum sem készült arra vonatkozóan, hogy Magyarországon ne lenne létjogosultsága a megújuló energiáknak. És akkor még nem beszéltünk arról sem, hogy mekkora fejlődés történt e területen is az elmúlt években, tehát az is megjósolhatatlan lenne, hogy mekkora lenne ezen terület további fejlődése az elkövetkezendő tíz évben, amikor el kellene kezdeni Paks 2 építését.

 

És egyéb megújuló energiaforrásokat még nem is említettünk.

 

A közvélemény-kutatások is sorra hozzák, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége ellenzi Paks bővítését. Sőt, most már a parlamentbe érkező e-maileket is szűrik, amelyben a Paks szó szerepel. Ennyire érdekli a kormánypártot az emberek véleménye.

 

Hol marad ilyenkor a több millió forintot kóstáló „Nemzeti konzultáció”?

 

Megint csak azt tudjuk mondani, hogy nem tízmillió ember van a kétharmadért, hanem a kétharmad van miértünk. Kétharmad ide vagy oda, senki nem dönthet ilyen jellegű kérdésben a lakosság megkérdezése, valamint tájékoztatása nélkül. És arról se feledkezzünk meg mi, egoista magyar nemzet, hogy nem csak saját magunkat, hanem a környező országokat és annak lakosait is veszélyeztetjük Paks bővítésével és az atomkatasztrófa esetleges bekövetkezésének lehetőségével.

 

Paks nem politikai ügy, hanem nemzeti ügy. Azért vált csak politikai üggyé sajnos ez az egész nemzetet és más nemzeteket is érintő kérdés, mert a magyarok nem állnak fel és nem emelnek szót még ekkora kérdésekben sem. Nem igen vannak civil szervezetek sem, akik erre az atom mutyira igazán felhívhatnák a figyelmet, illetve ők a parlamentben sem ülnek, így az ellenzék feladata az, hogy tájékoztassa a lakosságot arról, amiről amúgy nem tudnánk.

 

Válaszolván a címben szereplő kérdésre: mi úgy érezzük, hogy csak nekünk, állampolgároknak van jogunk dönteni egy ekkora volumenű kérdésben. Ennek egyik alapfeltétele lenne, hogy minden dokumentációt hozzanak nyilvánosságra, tájékoztassák a közvéleményt azért, hogy az emberek ne pártszimpátia alapján X-eljenek egy esetleges népszavazáson, hanem a saját véleményük alapján.

 

 Vízy Cs.
További hírek

  Mi az a TDT és milyen lehetőségeket rejt a befektetéseinkhez?
2021. 09. 20. 17:15 gyomroi-hirhatar.hu
  Az akkumulátoros vibrátorok előnyei
2021. 09. 17. 23:08 gyomroi-hirhatar.hu
  Az élvefogó patkánycsapda előnyei
2021. 08. 17. 13:25 gyomroi-hirhatar.hu
  Mire jó a Billingo Marketplace?
2021. 08. 12. 12:29 gyomroi-hirhatar.hu
  Vicces ugrálójátékok kicsiknek… és nagyoknak
2021. 08. 12. 12:26 gyomroi-hirhatar.hu
  Milk & Honey – avagy mesésen finom whisky egyenesen Izraelből
2021. 07. 13. 19:25 gyomroi-hirhatar.hu
  Minden költöztetés a bútorok csomagolásával kezdődik
2021. 06. 12. 11:49 gyomroi-hirhatar.hu
  Adunk néhány praktikus ötletet az álmennyezeti világításhoz
2021. 06. 12. 11:45 gyomroi-hirhatar.hu
  Kényeztesd az autódat - megérdemli!
2021. 05. 21. 15:34 gyomroi-hirhatar.hu
  Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt és elindította a 99 mozgalmat a kiváltságos egy százalék ellen
2021. 05. 18. 12:26 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport