GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Ha egy igazán jó bort keres a szivarhoz

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2022.11.27.
 Vasárnap
Ma Virgil napja van.
Holnap Stefánia napja lesz.
   EUR árfolyam
   412,6& Ft
   CHF árfolyam
   420,06 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 03. 16. 20:30     


Ha egy igazán jó bort keres a szivarhoz
Mindenki másképp csinálja. Mármint a szivarozást. Akad, aki nem fogyaszt mellé semmit, csak élvezi a dohány semmihez sem fogható ízét és illatát. Mások el sem tudják képzelni a pöfékelést egy finom whiskey vagy brandy nélkül. És persze akadnak olyanok is, akik csakis borral a poharukban hajlandóak rágyújtani. Számukra ajánlunk ezúttal egy igazán finom borcsaládot!

Egri bikavér: hazai és finom

 

Az Egri borvidék kétségkívül közismert, sokan azonban a mai napig a régi beidegződések szerint gondolnak erre a tájegységre. Mondván: az egri bikavér aligha illik a szivarozáshoz. Valaha, nagyapáink idején ez talán valóban így volt, azóta azonban új szelek fújnak Eger környékén is.

 

A 150 éves múltra visszatekintő Egri borvidéken mindig is fontosnak tartották, hogy új utakat fedezzenek fel. Ennek megfelelően a receptúra is folyton változott és megújult.

 

Az egri bikavér ma már egy igazán kellemes, fűszeres és rendkívül gyümölcsös ital, amivel bátran megkínálhatjuk vendégeinket. Akár étkezni, akár szivarozni érkeznek hozzánk.

 

A Humidorshop.hu borkínálatában is kapható egri bikavér többféle bort is magában foglal: vöröset és fehéret egyaránt. Ami közös bennük, hogy Egerben készülnek, hiszen ez az alkohol védett eredetű.

 

Az egri bikavér nevének nyomában

 

Érdekes kérdés, hogy miért is hívják ezt a borfajtát egri bikavérnek. Egzakt tudományos válasz erre a kérdésre nincs, izgalmas legendák azonban nagyon is léteznek az eredetével kapcsolatban.

 

Az egyik legismertebb anekdota szerint a történet Dobó Istvánhoz, az egri várvédőhöz köthető. Kétségtelen, hogy az egri vár kapitánya borral kínálta a katonáit, akik ettől - ha lehet - még bátrabbak lettek. A törököknek azonban meggyőződésükké vált, hogy az egriek a bikák vérét fogyasztják, és attól válnak legyőzhetetlen harcosokká.

 

Ennél persze valószínűbb, hogy egyszerűen a bor markáns színe adta a nevet. A jellegzetes szín persze nem véletlen, hiszen az egri bikavér több szőlőfajta egyesítéséből jön létre. Ami azonban egyáltalán nem érződik a boron, amikor belekortyolunk.

 

Miért jó választás az egri bikavér a szivar mellé?

 

Ahogy már említettük, az egri bikavér igazán kellemesen gyümölcsös. A másik domináns íz azonban a földé, amelyben a szőlő megtermett. Ez pedig tökéletes “szivarborrá” teszi, hiszen a dohányban is ott érződik a termőföld zamata.

 

Arra azonban nem árt ügyelni, hogy az egri bikavér egy igazán domináns ízvilággal rendelkező ital. Vagyis nem érdemes olyan szivarral vegyíteni, ami hasonlóan markáns ízeket kínál. Két dudás egy csárdában ebben az esetben sem fér meg.

 

Sokkal jobban járunk, ha könnyed és gyümölcsös szivarra gyújtunk egy pohár egri bikavér társaságában. Így a bor és a dohány minden zamatát maximálisan kiélvezhetjük.

 

Az egri bikavér ugyanakkor nem csak füstölés mellé ajánlható. Remek kiegészítője lehet bármilyen vad- vagy marhahúsból készült ételnek is.


További hírek

  A sport megbecstelenítése
2022. 11. 24. 12:34 hirhatar.hu
  Cserhalmi György helyre tette Vidnyánszkyt
2022. 11. 24. 12:34 hirhatar.hu
  Gyurta Dániel Szijjártó főtanácsadójából immár nagykövet lett
2022. 11. 24. 12:34 hirhatar.hu
  Másfél milliós jutalmat kapott tavaly a Klebelsberg Központ vezetője
2022. 11. 18. 18:12 hirhatar.hu
  Pénteken is élőlánccal demonstráltak a diákok
2022. 11. 18. 18:12 hirhatar.hu
  Budapest posztumusz díszpolgára lett Setét Jenő
2022. 11. 18. 18:12 hirhatar.hu
  Milyen hatásai vannak a kendermagolajnak?
2022. 11. 18. 11:27 gyomroi-hirhatar.hu
  Ne légy kíváncsi, mert hamar…
2022. 11. 14. 12:22 gyomroi-hirhatar.hu
  Jó Itt Élni-s vállalkozó nyerte az önkormányzat idei legnagyobb beruházását
2022. 11. 14. 11:07 gyomroi-hirhatar.hu
  Tizedáron adott el egy önkormányzati telket a JIÉ – Itt a bizonyíték!
2022. 11. 11. 17:14 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport