GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Csak a választások után dönt a bíróság

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2020.09.23.
 Szerda
Ma Tekla napja van.
Holnap Gellért napja lesz.
   EUR árfolyam
   364,10 Ft
   CHF árfolyam
   338,14 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 08. 29. 07:01     


Csak a választások után dönt a bíróság
Az októberi önkormányzati választás után lesz csak ítélet a számlagyár ügyében, amelyben érintett Gyömrő botrányos előéletéről megismert, újrázó polgármestere is. Az ügyész kedvezmények nélküli fegyházbüntetést kért.

Fegyházbüntetést kért az ügyész

 

Az októberi önkormányzati választás után lesz csak ítélet a kecskeméti székhelyű számlagyár ügyében, amelyben érintett Gyömrő botrányos előéletéről megismert, újrázó polgármestere is –  írta a Hírösvény.

 

A hírportál terjedelmes cikkben foglalkozott azzal, hogy  több mint egy éve kezdődött az a tárgyalássorozat a Kecskeméti Törvényszéken, amely októberben fejeződik be és hoz ítéltet Fodor Endre büntetőtanácsa. A vádbeszéd már megvolt, de aztán újra megnyitották a bizonyítási eljárást és csütörtökön meghallgatták HM Currus Zrt. - perben vádlott - vezérigazgatójának, Ács Jánosnak az egykori gazdasági helyettesét tanúként. Az idős hölgy azonban nem emlékezett a perbéli cégekre, akik a vád szerint fiktív gazdasági tevékenységeket végeztek az állami honvédelmi cégnek, amelyek az elmúlt években ráadásul székhelyet változtattak, szétszóródtak az országban, illetve felszámolás alá kerültek. Annak ellenére sem emlékezett, hogy a főnöke (Ács János) igyekezett rátolni a felelősséget a furcsa, Kecskemétről származó számlák kifizetésével kapcsolatban.

 

A lap emlékeztetett arra, hogy a perben több mint harminc ember áll a bíróság előtt, akik közül az első hetet bűnszervezet tagjaként tartja számon a vád, amely csaknem a büntetés duplázódását jelenti. A bűnszervezeten kívüli vádlottak nagy része cégvezető és számlabefogadó.

 

Így működött a bűnszervezet


A bűncselekményeknek a központjában az egykori kecskeméti Zs. Tibor, vagyis Nyiga állt, aki néhány szorult anyagi helyzetben lévő helybéli srácot - természetesen jó anyagi hozzájárulás ígéretével - felkért arra, hogy cégeket vegyenek a nevükre, semmi dolguk nem lesz vele, mert a könyvelést is ő intézi. Nyiga egy pesti kapcsolatán keresztül cégeket hajtott fel, akiknek jutalék ellenében olcsó költségszámlákat ígért a társasági adózásuk csökkentése érdekében. 

 

A gyakorlat az volt, hogy Nyiga kis strómanjai kiállították a számlát a megadott cégre, az átutalta az összeget, amit sebtében egy összegben kivettek a néhai Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetből, majd a jutalék levonását követően visszaszállították az átutalóhoz. A lényeg, a számlákra írt gazdasági tevékenység nem lett elvégezve. A dolog ott kezdett kibukni, hogy a számlakibocsátó cégek nem fizették be az áfát a forgalom után, illetve nem is adóztak.

 

Mesés vagyonra tettek szert


A bolt annyira jól működött, hogy egyre nagyobb nevű vállalkozások kapcsolódtak a rendszerbe, még a hadügyi tárca egyik cége is szolgáltatásokat rendelt, igaz ez utóbbi nem a társasági adócsökkentés címén vett számlát, hanem lényegében fiktív munkavégzést könyveltek le, aztán néhány állami nagy ember osztozott a közpénzen. 

 

Nyiga eleinte tagadta a fejére olvasott bűnöket, majd részletes beismerő vallomást tett. Ekkor került a körbe Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere, aki - Nyiga  tárgyaláson is fenntartott vallomás szerint - a jó nevű cégeket hozta a rendszerbe. 

 

A strómanok egyébként nem tagadták a rájuk olvasott bűnöket, inkább a szerepüket próbálták az ügy során kicsinyíteni, meg persze rátolni az egészet az első rendű Nyigára. Aki egyébként megpróbálta magát pszichikailag leamortizálni és alkalmatlanná tenni az elítélésre, de az orvosi hamis papírjai kibuktak, a kirendelt szakértők szerint elítélhető. 

 

A be nem fizetett adók miatt a költségvetés kára több mint 400 millió forint, amelyből persze sokan jól éltek egy darabig. Nyiga például egy fekete Hummerrel, majd egy Q7-es Audival járt akkortájt a  városban. 

 

Az ügyész kedvezmények nélküli fegyházbüntetést kért Nyigára és közvetlen társaira, de még Gyömrő polgármesterére is.

 

Gyömrői Hírhatár Forrás: Hírösvény

Fotó: MTI/Kosztincsák Szilárd

 

 


További hírek

  Az Otthoni Szolgáltatás igénylésében rejlő hozzáadott érték
2020. 09. 17. 22:06 gyomroi-hirhatar.hu
  Miért fontos a csontpótlás?
2020. 08. 31. 10:22 gyomroi-hirhatar.hu
  Van amire mindig jut idő – bepanaszolták a Gyömrői Hírhatárt
2020. 08. 28. 13:55 gyomroi-hirhatar.hu
  24 órán belül lépett az önkormányzat
2020. 08. 27. 13:25 gyomroi-hirhatar.hu
  Ledobták az allergiabombát! – virít a parlagfű Gyömrő közepén
2020. 08. 25. 15:56 gyomroi-hirhatar.hu
  Mire is jó az előkészítő folyadék?
2020. 08. 24. 21:17 gyomroi-hirhatar.hu
  Gyógynövények, a természet csodaszerei
2020. 08. 24. 21:14 gyomroi-hirhatar.hu
  Újabb pofon a jóérzésű gyömrőieknek – döntött a rendőrség a kazánügyben
2020. 08. 24. 14:37 gyomroi-hirhatar.hu
  Röviden a női szükségletekről
2020. 08. 17. 17:14 gyomroi-hirhatar.hu
  Korszerű videofigyelő szettek a maximális vagyonvédelem érdekében
2020. 08. 12. 19:52 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport