GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Ahol hivatalos fizetőeszköz a bitcoin

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2022.08.08.
 Hétfő
Ma László napja van.
Holnap Emőd napja lesz.
   EUR árfolyam
   394,82 Ft
   CHF árfolyam
   404,03 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 07. 12. 17:45     


Ahol hivatalos fizetőeszköz a bitcoin
Sokaknak a bitcoin és a kriptovaluták még távoli, digitális hóbortnak tűnnek, hiszen a még meglehetősen kevés helyen lehet fizetőeszközként alkalmazni őket. El Salvadorban azonban egészen más a helyzet!

A bitcoin a mindennapok része lesz?

 

Az, hogy kriptovalutákat és bitcoint lehet vásárolni már nem újdonság, hazánkban is a CoinCash bitcoin atm-ek segítségével bármikor válthatunk FIAT valutát kriptovalutára. El Salvadorban azonban ennél sokkal tovább mentek, 2021. szeptember 7-én ebben a kis közép-amerikai országban vált először hivatalos fizetőeszközzé a bitcoin.

 

A döntés finoman szólva is vegyes fogadtatásra talált, hiszen az ország életében az államadósság mindig is komoly probléma volt, a bitcoin elfogadása pedig csak tovább rontotta ezt. Nayib Bukele elnök azonban figyelmen kívül hagyta az intelmeket, és törvényben kötelezte arra a vállalatokat, hogy a bitcoint is elfogadják fizetőeszközként. Az államilag létrehozott Chivo kriptotárcával a lakosságot is igyekeztek a bitcoin használatára ösztönözni, 30 dollár értékű bitcoin ajándékozásával.

 

Mi áll a szokatlan döntés mögött?

 

El Salvador GDP-jének több mint 20%-át a külföldről történő hazautalások teszik ki. Ezeknél a nemzetközi átutalásoknál azonban a szolgáltatók jelentős tranzakciós díjat is felszámolnak. Az átutalások megérkezése napokat is igénybe vehet, illetve fizikai jelenlétre is szükség lehet, hogy a kedvezményezett megkapja a pénzt. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a lakosság túlnyomó része, nagyjából 70%-a bankszámlával sem rendelkezik.

 

Bukele ezt a problémát kívánta megoldani azzal, hogy a bitcoint törvényes fizetőeszközzé teszi az országban. Hiszen a bitcoin hálózat használata lehetővé teszi a határokon átnyúló, gyors és relatív olcsó utalást, úgy, hogy nincs szükség hozzá semmilyen banki intézményre sem. Emellett nem titkolt reménye az elnöknek, hogy ezzel a lépéssel országa szakítani tud az amerikai dollártól való függőségével, és külföldi befektetőket is oda tud csábítani.

 

Megérte-e a kockázatos döntés?

 

Azt egyértelműen kijelenti, hogy Bukele döntése jó vagy rossz volt, valószínűleg majd csak évtizedek múlva lehetséges. Az országban már egy állatkórház és egy állami iskola is létrejött a bitcoinból származó nyereségből. 

 

Mindeközben a hagyományos pénzügyi sajtó folyamatosan arról cikkez, hogy milyen felelőtlen döntés volt egy ennyire új és kockázatos pénzügyi eszközt egy gazdasági kihívásokkal küzdő országban ilyen központi szerepbe emelni. Sőt, a Nemzetközi Valutaalap egyértelműen felszólította az elnököt, hogy vonja vissza ezt a döntését. Bukele azonban továbbra is kiáll a döntése mellett, figyelembe véve a kriptovalutáknál alapvető elvet, miszerint kiemelkedő profitot akkor lehet elérni, ha rossz piaci körülmények között is tartjuk magunkat a tervekhez.


További hírek

  Diktatúrában nem táncikálunk
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Jóléti vízfelületként bevezették a Balatont a jegybank balatonakarattyai konferenciaközpontjához
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Schiffer András kibukott a kormány fairtós jogszabály-módosításától
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Legnagyobb terület – legkedvezőbb áron
2022. 08. 04. 17:22 hirhatar.hu
  Totális zsákutcában van Orbán
2022. 08. 03. 20:04 hirhatar.hu
  Már a fideszesek jelentős része is az ellenzékkel ért egyet
2022. 08. 03. 20:04 hirhatar.hu
  Mint minden diktátornak, így Orbánnak sem csak a hatalom elvesztésétől kell rettegnie
2022. 08. 03. 20:04 hirhatar.hu
  Fesztivált így nem vártunk még soha...
2022. 08. 01. 19:07 hirhatar.hu
  Harmincmillió forintért keres tapsoló közönséget a közmédia
2022. 07. 31. 16:43 hirhatar.hu
  Vettel érzelmes búcsúvideóban búcsúzott a Forma-1-től, szeretné látni felnőni a gyerekeit
2022. 07. 31. 16:43 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport