. Ma Zita napja van.
Vezetéstechnikai tréning
2014-11-25 21:07:58
Vezetéstechnikai tréning

Vezetéstechnikai tréning

A téli időjárás, a megváltozott útviszonyok más vezetéstechnikai tudást igényelnek, mint a nyári körülmények közötti vezetés. A 2012. január 1-je előtt „B” kategóriás vezetői engedélyt szerző járművezetők még részesültek járműkezelési oktatásban és vizsgát is tettek, de azóta csupán néhány, a mindennapi életben jelenlévő apróbb feladat elsajátítása szükséges a vizsgához.


Miből is állt annak idején a járműkezelési vizsga?

 

Szlalom, oszlop megközelítése, három féle parkolás, emelkedőn való elindulás, Y fordulás, gyorsítás, lassítás. Ezek azok az alapok, amelyek nélkül nem lehet személyautót vezetni.

 

Mi történik akkor, ha megváltoznak a körülmények?

 

(csúszós útburkolat, falevelek, eső, hó, jég) Elméletben megtanítják az oktatók, hogy mi a helyes magatartás ilyen esetekben, sőt, ha szerencsénk van és télen tanulunk vezetni, akkor gyakorlati tapasztalatot is szerezhetünk, de mindent nem tudunk a tanfolyam alatt megtanulni.

 

A vezetői engedély megszerzését követően érdemes ellátogatni az országban működő vezetéstechnikai tréningek valamelyikére.

 

Néhány szó a képzésről

 

A különböző időtartamú oktatásokon elmondják, amit tudnunk kell ahhoz, hogy megértsük, mi miért történik a gyakorlatban. Egyes helyszínek különleges – műgyantás felületű - pályával rendelkeznek. Ennek az anyagnak a legfőbb tulajdonsága, hogy amint víz éri, a tapadási együtthatója azonos lesz a jégével. Más pályákon ez nem áll rendelkezésre. Ott úgynevezett SKID CAR-t használnak a megcsúszott autó viselkedésének szimulálására. Az oktatás során biztonságos és felügyelt körülmények között ismerhetjük meg a saját járművünk és önmagunk határait. A feladatok között mindenhol szerepel a kanyarívben való közlekedés, emelkedőn/lejtőn való haladás és elindulás, szlalomozás különböző tapadású útburkolaton, defekt vagy a gépkocsi hátsó részének oldalirányú elmozdulásának szimulálása, csúszós úton akadály (vízfal) kikerülése.

 

A fentiekben csupán a személygépkocsiról beszéltünk. Amennyiben nagyobb gépjárművel, járműszerelvénnyel közlekedik, akkor se csüggedjen. Vannak Önnek szánt tréningek is.

 

Ezeket itt érheti el:

 

 

Motorkerékpárral a jelenlegi idősjárási viszonyok mellett már nem ajánlott közlekedni. Hiába elfogadható a levegő hőmérséklete, az útburkolat hőmérséklete nagyon alacsony, tapadási képessége jelentősen lecsökkent. De ha vezetéstechnikai tréningről beszélünk érdemes megemlíteni a motoros pályákat is. A balesetmentes és deffenzív vezetés minden technikáját elsajátíthatjuk biztonságos körülmények között.

 

Egy motoros vezetéstechnikai cég honlapján az egyik résztvevő ezt az üzenetet írta:

 

„Ma este motorral hazafelé jövet a Villányi úton eltaláltam volna az előttem hirtelen befékező autó fenekét, de – láss csodát – működött a kikerülési technika, amit Tőled tanultam. Hihetetlen volt! Minden olyan gyorsan történt. Fékezett, fékeztem én is, kuplung behúz, de láttam, nem adja ki, és abban a pillanatban már mellette is volt a tekintetem, és egy gyors bedöntéssel épphogy kikerültem. KÖSZÖNET ÉRTE!”.

 

(police.hu)

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-11-25 21:14:53

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>