. Ma Zita napja van.
Vándorkiállításon népszerűsítik Pest megye értékeit
2015-07-17 22:27:15
Vándorkiállításon népszerűsítik Pest megye értékeit

Vándorkiállításon népszerűsítik Pest megye értékeit

Mintegy száz fotót és három kisfilmet láthatnak az érdeklődők a gödöllői kastélyban szombaton nyíló tárlaton, amelynek fő célja Pest megye értékeinek bemutatása, népszerűsítése.

 

A vándorkiállítás anyagát a megyei értéktárba 43 településről beküldött 99 ismert és kevésbé ismert értékből válogatták össze – tájékoztatta az MTI-t a megyeháza hivatalának sajtófőnöke.    

 

Ambrus András elmondta, hogy eddig főként konferenciákon mutatták be a régiós értékeket, ám szeretnének tovább lépni: először a gödöllői királyi kastélyban, majd augusztus elsejétől a ceglédi strand- és gyógyfürdőben nyíló kiállításon a nagyközönség is megismerheti a megye "büszkeségeit". Az önkormányzat szándékai szerint ősztől tovább utaztatják a mintegy száz fotót és a három kisfilmet; hogy pontosan hol lesznek a tárlat állomásai, az a befogadó települések szándékától is függ – magyarázta a sajtófőnök.     

 

A kiállítás anyagáról elmondta, hogy az olyan sokak által jól ismert megyei értékek, mint a zsámbéki romtemplom, a váci bazilika vagy az ecseri lakodalmas mellett bemutatják például a kisoroszi szigetorrot, a kocséri Kutyakaparó csárdát és a ráckevei Duna-ág úszólápjait, élővilágát is. Számos információval gazdagodhatnak a tárlatlátogatók az ócsai templomról, a lakihegyi adótoronyról és a Dabas-gyóni betonpályáról, a Szigetszentmiklóson kifejlesztett, a MÁV által ma is használt vasúti jelzőlámpát pedig akár kézbe is vehetik.


Belelapozhatnak a szintén megyei értéknek számító, Barcsay Jenő által összeállított művészeti anatómia könyvbe, amelyet a világ több országában tankönyvként ismernek az orvostanhallgatók – emelte ki Ambrus András.     Szerinte azért nagyon fontos közkinccsé tenni a megyei értékeket, mert ezeknek köszönhetően számos település manapság "fedezi fel újra magát". A megyei értéktárba jelenleg is folyamatosan érkeznek anyagok, így a tárlat anyaga később még bővülhet – fűzte hozzá.     


A sajtófőnök kifejtette: egy-egy települési érték a megyeháza illetékes bizottságának döntése alapján kerülhet be a megyei értéktárba. (A bizottságban a képviselőkön kívül egy, a felterjesztett értékről szakmai tanáccsal szolgáló etnográfus is ül). A testület határoz arról is, hogy a megyei értékek közül melyeket tart nemzeti értéknek, és ha akad ilyen, azt a Hungarikum-bizottság elé terjeszti.     


Pest megyei hungarikum még nincs, de a vecsési káposzta már nemzeti értéknek minősül. 


MTI


Utoljára frissítve: 2015-07-17 22:45:39

További híreink
Nagyratörő terveid vannak a weboldaladdal? Akkor ez a lehetőség érdekelni fog
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, hogy néhány tucat megabájtos tárhellyel is beéri. Azokon az ...
2024-03-21 16:18:30, Hírek, Kultúra Bővebben
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>