. Ma Ervin napja van.
Nehezebb eligazodni, mióta betiltották az úgynevezett hagyományos villanyégőket
2014-11-16 18:33:44
Nehezebb eligazodni, mióta betiltották az úgynevezett hagyományos villanyégőket

Nehezebb eligazodni, mióta betiltották az úgynevezett hagyományos villanyégőket

Kevesen tudják, melyik energiatakarékos világítóeszköztől, milyen fényerősséget várhatnak – írja a Híradó.hu.

 

Két éve kezdték kivonni az úgynevezett hagyományos villanyégőket, a mi nagy bizonytalanságot okozott a világítástechnikához amúgy nem igazán értő körében. A vásárlók korábban tudták, mekkora fényerősséget, élettartamot várhatnak a 40-es, 60-as vagy 100-as körtétől, most azonban a polcokon található számtalan márkájú, minőségű fényforrás között nagyon nehéz eligazodni.

 

Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke a Napközben hétfői adásában elmondta, a forgalomból a hagyományos izzólámpákat vonták ki, a jövő fényforrásai az energiatakarékos, hosszabb élettartamú halogén izzó, a kompakt fénycső és a LED. Fontos fogalom a lumen is, amely a fényforrások fényáramának mértéke, azt a fényt jellemzi, amely a forrásából a tér minden irányába kibocsátódik. A lux pedig a megvilágítás értéke egy adott nagyságú felületen – tette hozzá.

A szakember azt is hangsúlyozta, a lumen olyan kiemelt paraméter, amelyet fel kell tüntetni a fényforrások dobozán, tehát már nem a teljesítmény, a watt a fontos. Az újabb termékek várható élettartamát órában adják meg a csomagoláson, ennek alapja az adott fényforrással végzett teszt.

 

 
Nagy János gyakorlati tanácsként azt mondta, ha valaki korábban 100 wattos izzólámpával világított, és ehhez hasonló erejű fényforrást szeretne, akkor 1380 lumenes, illetve e körüli fényáramot biztosító terméket vegyen. Ekkor lesz a világítási szint a régi terméktől megszokotthoz hasonló.

Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője szerint a vásárlói panaszok abból fakadhatnak, hogy valaki megvesz egy viszonylag drága fényforrást, amelynek élettartama rövidebb a dobozán feltüntetettnél. Ha például 25 ezer óra helyett egy nap alatt kiég a világítóeszköz, akkor „picit ideges lesz az ember”. Ha azonban ezt követően a vevő visszamegy az üzletbe, nehéz lesz bizonyítania, hogy megfelelően használta a fényforrást, például olyan foglalatba tekerte, ahová az való, vagy éppen nem lett-e túlterhelve a hálózat.

Egy két évvel ezelőtt megjelent tanulmány szerint a háztartásokban körülbelül 8 százalékot lehet spórolni az energiatakarékos égőkkel. Ez alig érződik a villanyszámlán, ám a kimutatás szerint, ha az EU-ban az ipari és közterületi világítást lecserélnék energiatakarékos megoldásokra, akkor az unió energiafogyasztása 20 százalékkal csökkenne – olvasható a hirado.hu-n.
 
(forrás: Híradó Online)
 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-11-16 18:34:39

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>