. Ma Ervin napja van.
Minden, amit Gyenes Levente távozásáról tudnia kell
2017-01-13 10:22:09
Minden, amit Gyenes Levente távozásáról tudnia kell

Minden, amit Gyenes Levente távozásáról tudnia kell

Ahogy arról a Gyömrői Hírhatár tegnap délután elsőként beszámolt, a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság másodfokon is méltatlannak ítélte a polgármesteri tisztségre Gyenes Leventét. Minderről maga a bíróság tájékoztatta lapunkat.

 

A hírrel kapcsolatban sajnos azonnal elindultak a találgatások a közösségi oldalakon, s ezekben sokszor téves információk bukkannak fel. Ezért szerkesztőségünk megpróbálja összefoglalni a legfontosabb kérdéseket a témával kapcsolatba.

 

Mi ez az egész jogi huza-vona Gyenes Levente körül?

 

Gyenes Leventét 2016 áprilisában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság folytatólagosan elkövetett adócsalásért és magánokirat-hamisítás miatt. Az önkormányzati törvény szerint ilyen esetben senki sem lehet polgármester, amit előzetesen a Miniszterelnökség és a Pest Megyei Kormányhivatal is megerősített. Azonban a Gyömrő 2000 Kör városvezetője szerint a törvény nem fogalmaz egyértelműen, így ő továbbra is ragaszkodott a polgármesteri székhez. Ezekből az eltérő álláspontokból kezdődött egy hónapokig tartó vita a Kormányhivatal és a gyömrői önkormányzat között.

 

Miről döntött most a munkaügyi bíróság?

 

Arról, hogy Gyenes Levente maradhat-e törvény szerint polgármester, vagy nem. Pontosabban: a törvény eleve nem is ismerte el polgármesternek.

 

És milyen döntést hozott a bíróság?


A bíróság szó szerint ezt írta a Gyömrői Hírhatárnak: „A másodfokú bíróság határidőben, 2017. január 11. napján az elsőfokú bíróság helyes indokainál fogva, annak döntését helybenhagyta. A végzés szerint a kérelmezett méltatlan a polgármesteri tisztség betöltésére. A döntés jogerős.”

 

És akkor most le kell mondania Gyenes Leventének?


Itt már nem számít hogy lemond vagy sem. A törvény erejénél fogva távoznia kell.

 

Azt halottam, hogy fellebbeznek a döntés ellen. Akkor még van esélye a gyömrői polgármesternek?

 

Már fellebbeztek. A mostani döntés már arról szól, hogy a bíróság a fellebbezést is elutasította. A döntés jogerős, tehát már nincs lehetőség módosítgatni. Végre kell hajtani a döntést.

 

Egyáltalán semmit sem tehet a Gyömrő 2000 Kör városvezetője?


De, pár lehetősége még van. Alkotmánybírósághoz, vagy az Európai Unióhoz fordulhat jogorvoslatért. Ezt valószínűleg meg is fogja tenni, már csak azért is, mintha ő valóban hitt volna végig saját esélyeiben. Ez azonban már igazából semmit sem jelent. Ha foglalkoznak is az üggyel, az nem befolyásolja a munkaügyi bíróság döntését. Azt mindenképp végre kell hajtani, tehát Gyenesnek távoznia kell.

 

Akkor most automatikusan az augusztusi polgármester-választás második helyezettje lesz a polgármester?

 

Dehogy! Ez nem így működik.

 

Akkor mi fog most történni?


A Helyi Választási Bizottságnak új polgármester-választást kell kiírnia. Tehát újra több millió közpénzből, újabb kampányt kell túlélnünk.

 

Úgyis megnyeri azt a választást is Gyenes Levente.

 

Hiába indulna el Gyenes levente a következő választáson, hiszen most már bírósági végzés is van arról, hogy nem lehet polgármester. Ha elindul, az ebben az esetben már minden kétséget kizáróan a választók megtévesztésének számítana.

 

De hogy-hogy elindulhat?


Ez egy jogi kiskapu miatt van, amivel a törvényhozók eddig nem szembesültek. Gyenes Levente elindulhat a választáson, mert azt a választási törvény szabályozza. Az pedig – jelenleg – nem tiltja meg, hogy valaki jelölt lehessen felfüggesztett börtönbüntetéssel.

 

Azonban a megválasztott polgármesterre már nem a választási, hanem az önkormányzati törvény vonatkozik. Az pedig azonnal eltávolítaná a hivatalából Gyenes Leventét.

 

Akkor ezt a végtelenségig lehet húzni?


Nem valószínű. Ugyanis az Igazságügyi Minisztérium korábban már bejelentette, hogy erkölcsi bizonyítványhoz fogja kötni a választáson való indulást. Ha ez a módosítás megtörténik, akkor el sem indulhat a következő választáson.

 

És Gyenes Leventének nincs erkölcsi bizonyítványa?


Nincs. Mivel felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, ezért 2018 tavaszáig nincs erkölcsi bizonyítványa.

 

De hogy képzelik, hogy a gyömrőiek 80%-ának akaratát felülírják?


Egyrészt nem 80%, hanem 76%. Másrészt nem a gyömrőiek 76%-a, hanem a választáson résztvevők 76%-a mondta, hogy Gyenes Levente legyen a polgármester. Ez pedig gyömrő lakosságának mindössze 33%-a.

 

Másrészt a kérdést fordítva kell feltenni. Felülírhatja-e 4600 gyömrői lakos a 10 milliós Magyarország törvényeit? Egyértelműen NEM a válasz, amit egy korábbi cikkünkben egy alkotmányjogász is elmagyarázott.

 

Miért akarja a hatalom eltávolítani Leventét?


Mert a törvény nem engedi, hogy börtönbüntetésre ítélt személy vezessen egy várost. Ezért és nem másért. A Gyömrői Hírhatár még 2016 augusztusában előrevetítette, hogy komoly eséllyel várható, hogy sokan azzal fogják magyarázni a történteket, hogy „a „fideszes hatalom”, vagy helyi riválisai erőszakkal próbálja őt eltávolítani, mivel a szavazófülkében nem tudták legyőzni.”
Szerkesztőségünknek láthatóan ebben is igaza lett.

 

GYH

Utoljára frissítve: 2017-01-13 12:02:11

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Vélemény Bővebben
Óda a szódáshoz
A Jó itt élnisek megkezdték a leválást Gyenesről
2022-10-25 11:43:20, Hírek, Vélemény Bővebben
Elhúzták a nótáját
Állandó szerzőnk Ludovik A. véleménycikke
2022-10-23 20:02:08, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>