. Ma Zita napja van.
Milyen típusai vannak a látásjavító kezeléseknek?
2024-03-14 17:06:54
Milyen típusai vannak a látásjavító kezeléseknek?

Milyen típusai vannak a látásjavító kezeléseknek?

Az az ominózus ‘83-es műtét után (amelyet az excimer lézer felfedezésének kellett megelőznie) hirtelen és jelentős ütemű fejlődésnek indult a látás lézerrel történő kezelése. Ma már számos klinikán elérhetőek el a lézeres kezelések, ám ahogy klinika és klinika, úgy kezelés és kezelés között is nagy különbségek lehetnek. Ezek a különbségek általában alapvetően a kényelem, a felépülési idő és a kíméletesség szintjén érhetők tetten, és persze az árban, amely szoros összefüggésben áll az előbbi három tényezővel. Az persze az összes látásjavító lézerkezelésre igaz, hogy kiváló látásélességet biztosíthatnak, és aki a Focus Medicalt választja, az még gyorsaságra, előzékenységre és kellemes környezetre is számíthat. De lássuk is a lézeres szemműtétek evolúcióját!

 

PRK kezelés - a gazdaságos, felszíni megoldás

 

A PRK volt az első lézeres szemműtét, amely bár úttörőnek számított, ma már nem tartozik a legkíméletesebb kezelések közé. Az eljárás során ugyanis először eltávolítják a szaruhártya védőrétegét alkotó hámsejteket, hogy helyet csináljanak a lézernek, amely a szaruhártya felszínének átformálásával korrigálja a fénytörési hibákat. Bár a beavatkozás fájdalommentes, a műtét után újra kell hámosodnia a szaruhártya felszínének. Ez körülbelül 3 napot vesz igénybe, viszont az a 3 nap nem kifejezetten kellemes, mert jelentkezhet némi fényérzékenység, idegentest-érzés és könnyezés is. A PRK kezelés után általában egy hétig nem ajánlott munkába állni. A kisebb kellemetlenségek ellenére a PRK egy biztonságos és gazdaságos kezelés. A Focus Medicalnál ez a kezelés jelenleg 179.000 forint.

 

FEMTO lézeres kezelés - a lebenyes, kétlézeres, gyors regenerációval járó megoldás

 

A 2000-es évek újabb nagy fordulatot jelentettek a lézeres látásjavításban, ugyanis ekkor jelentek meg a különböző femtolézeres, lebenyes szemműtétek. A kezelés nevét az a lézer adja (femtoszekundumos lézer), amely védőlebenyt alakít ki a szaruhártya felszínén, hogy azt felhajtva, a szaruhártya érzéketlen rétegében elvégezhesse a dolgát a második, azaz a már említett excimer lézer. A femtolézeres kezelés esetében mind a beavatkozás, mind a gyógyulás fájdalommentes, és a PRK-hoz hasonló kellemetlenségeket sem okoz, dolgozni pedig akár már egy nap pihenés után is visszamehetünk. A femtolézeres szemműtétek (CrystalFEMTO) a Focus Medicalnál jelenleg 299.000 forinttól indulnak.

 

VisuMax Robotic lézeres kezelés - az egyik legmodernebb megoldás

 

A lézeres látásjavítás újabb generációját képviselő, Zeiss gyártmányú VISUMAX 800 lézerkészülék már intelligens robot-asszisztenssel is rendelkezik, amely a kezelés közben kamerák segítségével figyeli a páciens pozícióját, és folyamatosan tájékoztatja, segíti az orvost. A szupermodern lézer abban is kiemelkedőnek számít, hogy vákuummentes, azaz minimálisan növeli meg a szemnyomást és szinte nullára csökkenti a bevérzés lehetőségét, emiatt rendkívül kíméletes, sőt nagyon gyors eljárásnak számít.

A Visumax Robotic, csúcstechnológiát alkalmazó kezelés ára a Focus Medicalnál jelenleg 379.000 forint.

 

Olvasószemüveg? Nem gond!

 

A lézeres szemműtétek között is különleges helye van az olvasószemüveg-kezelésnek, amelyet az 50 év felettieknek, de 65 év alattiaknak találtak ki. Ahogy az idő előrehaladtával a bőrünk veszít a rugalmasságából, úgy sajnos a szemünké is (amely miatt sokkal nehezebben fókuszál), ezért is hívjuk ezt a jelenséget öregszeműségnek. Szerencsére ma már ezt sem csak olvasószemüveggel lehet korrigálgatni, hanem van rá lézeres megoldás is, mégpedig az úgynevezett olvasószemüveg-kezelés. A beavatkozás során az egyik szemet úgy állítják be, hogy a távoli és a közepes, a másikat pedig úgy, hogy a közeli és közepes távolságban lévő tárgyakat lássa élesen. Az agynak persze kell pár nap, hogy összeillessze a két képet, de végeredményben a közeli, a közepes távolságban lévő és a távoli tárgyakat is élesen láthatjuk a kezelés után.

 

Nem opció a lézeres látásjavítás? Akkor a látásjavító lencseműtét segíthet!

 

Vannak olyan tényezők, amelyek biztonsági okokból kizárják a lézeres látásjavítás lehetőségét. Ilyen kizáró tényezőnek számít például a meglévő szürkehályog vagy a 65 évnél magasabb életkor. Szerencsére van egy olyan megoldás, amely rajtuk is segíthet - ez az úgynevezett látásjavító lencseműtét. A beavatkozás során (a szürkehályog műtéthez hasonlóan) a régi, “hibás” szemlencsét modern műlencsére cserélik, amely egy csapásra megszabadíthat a fénytörési hibáktól. A kezelés fájdalommentes, a gyógyulási idő pedig körülbelül egy hónap.

 

A lencseműtét árát meghatározza, hogy pontosan milyen lencsét választ az ember, de általánosságban elmondható, hogy a Focus Medicalnál aktuálisan 278.000 forinttól (alapcsomag) indulnak a látásjavító lencseműtétek. Senki se aggódjon amiatt, hogy esetleg egyedül kellene kiválasztania a műlencsét, hisz a választásban sokat segít a szemész szakorvos - legalábbis a Focus Medicalnál biztosan.

 

Legyen szó lézeres látásjavításról vagy látásjavító lencseműtétről, a Focus Medical tárt karokkal és sok-sok információval vár mindenkit, aki bejelentkezik egy alkalmassági vizsgálatra!

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>