. Ma Ervin napja van.
Megyei érték lett a Teleki kastély
2015-06-18 10:59:44
Megyei érték lett a Teleki kastély

Megyei érték lett a Teleki kastély

Immár hivatalosan is Pest megye értékének számít a gyömrői Teleki Kastély. Bár a mintegy 160 éves, klasszicista stílusú épületben jelenleg Gyógypedagógia Intézet és bentlakásos iskola működik, az épület kulturális értéke ma is városunk egyik kitörési pontja lehet. A Pest Megyei Értéktárban a Teleki kastély „előkelő” társaságba került, hiszen ott többek között a kistarcsai volt internálótábort, a Magyar Földrajzi Múzeumot, a márianosztrai bazilikát, a Börzsöny kisvasutat és az Érdi minaretet is megőrzendő értékként tartják nyilván.

 

Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése még 2012 októberében döntött a megyei értéktár létrehozásáról, amelynek pár napja a gyömrői Teleki kastély is része lett. Minden Pest megyében, így a Gyömrőn élő ember érdeke, hogy a kiemelt érdeklődésre számot tartó, és valóban kimagasló nemzeti teljesítménynek tekinthető Hungarikumok gyűjtése mellett a megyei és települési értéktárak is elkészüljenek. Ezzel részletgazdag betekintést nyújthatnak a megye rendkívüli sokszínűségébe, egyben megmutatva az egyes közösségek értékteremtő képességének igazi erejét és forrásait is.

 

 

A gyömrői helyi értéktár létrehozására még márciusban nyújtott be javaslatot Mihály Margit, a helyi KDNP vezetője és Ducsai Sándor, a gyömrői FIDESZ elnöke. Felvetésüket a képviselőtestület is támogatta. A projekt célja a helyi értékek feltárása és rögzítése amelyre az egyik kiemelkedő példa a Teleki kastély. Ilyen érték lehet egy tárgyi emlék (pl.: egy fotó, vagy egy régi munkaeszköz), egy különleges szellemi örökség (pl.: egy régi, kihalóban lévő mesterség), de akár egy különleges, településünkön jellemző biológia képződmény, vagy egy sportolói életmű, teljesítmény is.

 

Ducsai Sándor az interneten jelezte, hogy várják a javaslatokat azzal kapcsolatban, hogy mit lenne érdemes helyi értéknek, s mit megyei értéknek nyilvánítani településünkön. Az észrevételeket a gyomroiertektar@gmail.com ideiglenes e-mail címen várják.  

 

témához kapcsolódó cikkMegkezdődött a gyömrői értéktár kialakítása


Gyömrői Hírhatár

 

 

Utoljára frissítve: 2015-06-18 11:00:38

További híreink
Nagyratörő terveid vannak a weboldaladdal? Akkor ez a lehetőség érdekelni fog
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, hogy néhány tucat megabájtos tárhellyel is beéri. Azokon az ...
2024-03-21 16:18:30, Hírek, Kultúra Bővebben
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>