. Ma Ervin napja van.
Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a monori tűzoltóság
2016-06-06 18:28:52
Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a monori tűzoltóság

Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a monori tűzoltóság

1898-ban Dr. Dabasi Ödön megalapította a Monori Önkéntes Tűzoltó Egyletet, amelynek a zászlaját öt évvel később avatták fel ünnepélyes keretek közt Monoron. A történelmi viharokon és eseményeken felülkerekedett monori tűzoltók 1991-ben váltak hivatásos tűzoltóságává. Az évek során szervezettségében egyre tökélesedett és tűzoltóeszközeiben is gyarapodó tűzoltóság múltjára emlékeztek meg méltón Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői, a Monor város és a környező települések első emberei, a kirendeltség állománya és a rendezvényt megtisztelő vendégek a hétvégén.

 

A rendezvény a kirendeltség épülete előtt Simó János nyugállományú tű. ezredes, egykori alapító parancsnok ünnepi beszédével kezdődött. A volt parancsnok beszédében felelevenítette a tűzoltóság múltját, megemlékezett az egykori tűzoltókra. Az emlékezés szavait követően emléktábla leleplezésére, a tűzoltóság épületében való elhelyezésére, majd koszorúzására került sor. 

 

 

A koszorúzást követően a vasadi Mórikáló Néptánc Csoport előadása színesítette az ünnepséget, majd a hagyományőrző lovas fogat, a maglódi mazsorettek és a Katasztrófavédelmi Központi Zenekar vezetésével ünnepi felvonulással vonultak be résztvevők a város központjába. A díszteremben Dr. Zsombok László Monor Város polgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket. A város első embere szavaiban kiemelte, hogy időként kötelesek vagyunk megállni és tisztelegni az elődök előtt. A kiállítás és a kiállítással egybekötött „Hétköznapi Hősök” című kiadvánnyal méltón emlékezhetünk a múltra, és ezzel egyben megköszönve a mai aktív állomány munkáját. 

 

 

A polgármester szavait követően Branyiczky Márk tű. ezredes a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Simó János egykori parancsnok emlékszalagot helyeztek el az 1903-ban felavatott monori tűzoltóság csapatzászlaján. Branyiczky Márk tű. ezredes ünnepi beszédében kiemelte, hogy az idők során végbement változások sokat formáltak a magyar tűzvédelmen. A monori tűzoltók közel 120 éves múltjára méltón büszkék lehetünk, hiszen munkájukkal, életpályájukkal és minden erejükkel a társadalom segítésén, a térség tűzvédelméért dolgoztak, illetve dolgoznak ma is. A katasztrófavédelem egységes irányításával, valamint erő-és eszközállomány optimális tervezésével ma már professzionálisan működő tűzoltóságok végzik a munkájukat a lakosság érdekében. Az igazgató hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek legkiemelkedőbb eredménye egyike előző évtizedek beavatkozás kultúrájáról a megelőzés kultúrája felé való elmozdulás, de ha kell a megelőzést a felszámolás követi. A társszervekkel és az együttműködő hatóságokkal való hatékony együttműködés eredményeként a tűzesetek számának csökkenése számokban is kimutathatóan jelentkezik. Végül, de nem utolsó sorban az igazgató megköszönte a Monor Város vezetésének, illetve a rendezvényen résztvevő környező települések polgármestereinek a támogatásaikat, a Monor Katasztrófavédelmi Kirendeltség állományának az áldozatos munkáját. Az igazgató a beszéde zárásaként Gere Imre tű. ezredes a Monor Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetőjével az egykori 1991-es alapító tagoknak emléklapot adományozott.


 

Az ünnepség zárásaként Gere Imre tű. ezredes megnyitotta az időszaki kiállítást, és egyben megköszönte Németh László nyugalmazott tű. főtörzszászlósnak a több évtizeden át tartó gyűjtő munkáját, mely révén most létrejöhetett a minden részletében gazdag kiállítás.

 

Fotó BM OKF mediaszerver/PMKI

 

Utoljára frissítve: 2016-06-06 18:38:18

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>