. Ma Ervin napja van.
Lehet a villanyoszlopra plakátolni
2014-03-17 19:57:29
Lehet a villanyoszlopra plakátolni

Lehet a villanyoszlopra plakátolni

Mégis lehet villanyoszlopra plakátolni. Így döntött a Kúria az Alkotmánybíróság korábbi döntésének ellentmondva.


Az Alkotmánybíróság (Ab) visszautasította a villanyoszlopokon elhelyezett plakátok tiltása miatt benyújtott alkotmányjogi panaszt. A testület a döntést szűk többséggel hozta meg, és hét alkotmánybíró is különvéleményt fűzött a keddi határozathoz.


A panaszt Karácsony Gergely, a PM politikusa tette. Alkotmányjogi panasszal akkor lehet az Ab-hoz fordulni, ha egy egyedi ügyben folytatott bírósági eljárásban alaptörvényben biztosított jog sérülhetett.


A képviselőjelölt azt követően nyújtotta be alkotmányjogi panaszát, hogy a budapesti 13-as számú egyéni választókerületi bizottság jogsértést állapított meg egy villanyoszlopon elhelyezett választási plakát ügyében.


Az ügyben másodfokon eljáró Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a határozatot helybenhagyta, majd a Kúria is helybenhagyta a testület döntését.


Az Ab honlapján közzétett határozatban utalnak a panasztevő álláspontjára, amely szerint a választási kampánnyal összefüggésben a véleménynyilvánítás szabadsága kormányrendeleti szintű szabályozással nem korlátozható.


Az Ab határozata szerint az indítvány ugyanakkor nem tartalmaz alkotmányjogilag értékelhető indokolást az alaptörvényben biztosított jog sérelmének lényegére, illetőleg arra nézve, hogy a bírói döntés miért ellentétes az alaptörvény megjelölt rendelkezésével.


 Az Ab szerint nem teljesültek az indítvánnyal szemben törvényben megkívánt formai feltételek, ezért a testület az alkotmányjogi panaszt visszautasította.


 A nyolc-hét arányban, szűk többséggel elfogadott határozathoz különvéleményt fűzött Paczolay Péter is. Az Ab elnöke azt írta, nem ért egyet az alkotmányjogi panasz visszautasításával, a panasz szerinte megalapozott. Közölte, a plakátok a választási eljárási törvényben (Ve.) szereplő korlátozások mellett bárhol elhelyezhetők.


Idézte az Ab-nak egy korábbi határozatát, ami szerint az alaptörvényben elismert véleménynyilvánítási szabadság kiterjed a választási kampány során a jelöltek és a jelölőszervezetek által folytatott kampánytevékenységre, amelynek egyik eszköze a választási plakátok készítése és elhelyezése.


A Ve. értelmében a plakátok a kampányidőszakban a Ve.-ben meghatározott kivételekkel korlátozás nélkül elhelyezhetők. Ez a szabály azt jelenti, hogy a Ve. rendelkezésein kívül más szabály a plakátok elhelyezésére nem alkalmazható - írta különvéleményében Paczolay Péter.


Szerző: MTI

Utoljára frissítve: 2014-03-17 20:06:09

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>