. Ma Ervin napja van.
Gyömrői nevezés a Gyulai Pálinkafesztiválon
2016-02-10 09:52:25
 Gyömrői nevezés a Gyulai Pálinkafesztiválon

Gyömrői nevezés a Gyulai Pálinkafesztiválon

Érkeznek a nevezések az újjászervezett Gyulai Pálinkafesztivál párlatversenyére, amelyen idén csak bérfőzők és magánfőzők indulhatnak, kereskedelmi főzdék nem, és amelyre ezúttal csak Magyarországról lehet mintákat küldeni - tájékoztatta hétfőn az MTI-t Varga-Bora Tímea főszervező.

 

Elmondta, hogy első nevezésként egy gyömrői magánfőző körte-, szilva- és barackpárlata érkezett meg a múlt héten, azóta tizenegy ember regisztrált a versenyre összesen nyolc mintával. Nevezni március 20-ig lehet.


Varga-Bora Tímea kiemelte: a nyilvános érzékszervi zsűrizés március 22-23-án lesz Békéscsabán, a verseny teljes menete a minták nyilvántartásba vételétől a jegyzőkönyvvezetésen át a pontszámok rögzítéséig számítógépes rendszeren keresztül történik. 


A zsűrizés során több, háromtagú bírói csoportot alakítanak ki, amelyek egyszerre maximálisan négy mintát értékelhetnek. A bírák a beküldött pálinkák illatkarakterét, illattisztaságát, ízkarakterét, íztisztaságát, valamint a harmóniáját bírálják, összesen maximálisan 20 pontot adhatnak. Aranyérmet 18-20, ezüstöt 16-17, bronzérmet pedig 14-15 pont között osztanak, az aranyérmes mintákból kategóriagyőztes, úgynevezett champion tételeket választanak ki. 


Emellett a Békés Megyei Önkormányzat idén is kiválasztja a megye párlatát a versenyre nevezők tételeiből - mondta Varga-Bora Tímea.


Felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy tételben hozzáadott aromát mutatnak ki az akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálatok során, az érintett induló valamennyi mintáját automatikusan kizárják a versenyből.


A pontozás eredményét és a szöveges értékelést a nevezők megkapják az ünnepélyes eredményhirdetés után, melyet április 16-án tartanak a fesztivál nagyszínpadán. A versenyszabályzat szerint a legjobb versenyminta, a legjobb magánfőzött párlat, a legeredményesebb magánfőző, a legjobb bérfőzetett párlat, a legeredményesebb bérfőzető és a legeredményesebb bérfőzde kategóriákban osztanak díjakat.


A 17. Gyulai Pálinkafesztivált április 15. és 17. között rendezik meg a Várkertben.


További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>