. Ma Ervin napja van.
Ezrek tüntetnek a CEU mellett a fővárosban
2017-04-02 19:21:00
Ezrek tüntetnek a CEU mellett  a fővárosban

Ezrek tüntetnek a CEU mellett a fővárosban

Deák Dániel azt hangoztatta: "Vegyük vissza az egyetemet, az egyetem a miénk, az egyetem szabaddá tesz". 

    

A demonstráció elején a szervezők a CEU-t is érintő felsőoktatási törvénytervezet visszavonását kérték, és arra hívták fel a figyelmet, hogy Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos is "kiállt" a CEU mellett. 
    

A demonstrálók a Budapesti Corvinus Egyetem épülete előtt gyülekeztek a Fővám téren, onnan indultak egy "Oktatási szabadságot, Freedom for education" feliratú molinó mögött  a CEU Nádor utcai épülete felé. A menet a Kossuth térre, a Parlament elé érkezik. A tömegben magyar és európai uniós zászlókat, valamint olyan táblákat lehetett látni, mint "A szabad magyar felsőoktatásért", "Nem akarunk CEU-tanáziát" és "Budapest az otthonunk". 
    

Az esemény meghívójában a szervező Oktatási szabadságot csoport azt írta: a tüntetés célja, hogy kiálljanak az oktatási autonómia mellett. A tüntetést a kedden benyújtott kormányzati törvénytervezet miatt tartják, amely a szervezők szerint "ellehetetlenítené az ország egyik legjobb egyeteme", a CEU működését. Úgy fogalmaztak: ez a törvénymódosítás "támadás a magyarországi tanszabadság és az egyetemi autonómia ellen", aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek, és a CEU "eltávolítása" csak a kezdet.     
    

Palkovics László oktatási államtitkár szerdai bejelentése alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A CEU diszkriminatívnak tartja a benyújtott törvénymódosítást; az intézmény rektora közölte: nem zárják be az egyetemet.

 



 

MTI/Fotó: Kovács Tamás, Balogh Zoltán

 

Utoljára frissítve: 2017-04-02 20:13:43

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>