. Ma Ervin napja van.
Egy idő után érzéketlenné válik az agy a hazudozásra
2016-10-26 17:05:21
Egy idő után érzéketlenné válik az agy a hazudozásra

Egy idő után érzéketlenné válik az agy a hazudozásra

A Nature Neuroscience című folyóiratban közölt tanulmány az első, amely tapasztalati úton szerzett bizonyítékokkal támasztja alá, hogy az önérdeket szolgáló kis füllentések egyre nagyobb hazugságokhoz vezetnek, és leírja, hogy mi is játszódik le ilyenkor az agyban - írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.
    

A kutatók 80 önként jelentkező agyát vizsgálták meg, miközben az alanyok olyan feladatokban vettek részt, amelyekben személyes nyereségük érdekében kellett hazudniuk.
    

A szakemberek arra jutottak, hogy az érzelmek feldolgozásában fontos szerepet játszó amigdala nevű agyi terület akkor volt a legaktívabb, amikor az emberek először hazudtak. Ahogy aztán a hazugságok egyre nagyobbak lettek, úgy az amigdala válaszreakciója egyre csökkent.
    

Az eredmények szerint minél nagyobb volt a visszaesés az amigdala aktivitásában, annál nagyobb hazugságra lehetett számítani a jövőben.
   

"Amikor önös érdekből hazudunk, az amigdalánk negatív érzelmet szabadít fel, ami korlátozza a hazugságunk mértékét" - magyarázta Tali Sharot, a tanulmány egyik szerzője.
    

Mint hozzátette: "Amikor azonban tovább folytatjuk a hazudozást, ez a válaszreakció egyre gyengül, és minél nagyobb a gyengülés mértéke, annál nagyobbakká válnak a hazugságok".
    

A vizsgálatot vezető Neil Garrett szerint a mostani tanulmány során ugyan csak a hazudozást vizsgálták, de ugyanezek az eredmények lehetnek érvényesek a kockázatvállalás és az erőszakos viselkedés esetében is. 
    

A tanulmány az emberi és állategészségügyi kutatásokat támogató Wellcome Trust karitatív szervezet és a Center for Advanced Hindsight (Utólagos Bölcsesség Központja) közreműködésével készült.


MTI

Utoljára frissítve: 2016-10-26 17:11:29

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>