. Ma Ervin napja van.
Bemutatták a Drága Elza! című filmet Gyömrőn
2014-11-29 20:55:03
Bemutatták a Drága Elza! című filmet Gyömrőn

Bemutatták a Drága Elza! című filmet Gyömrőn

Bemutatták szombaton a Drága Elza! című II. világháborús filmet Gyömrőn, a Hankó István Művészeti Központban. Ez volt a  film díszelőadása, mégpedig azért, mert a film jeleneteinek közel felét Gyömrő külterületein rögzítették, az alkotók így szerettek volna köszönetet mondania a városnak.

 

Látványos jelenetekkel, sokrétegű történettel várta a nézőket a második világháborús környezetben játszódó Drága Elza! című játékfilm, amely csütörtök óta  látható a hazai mozikban (kritika itt olvasható).

 

A film egy keleti fronton harcoló magyar katona, Lombos Mihály honvéd pokoljárásáról, valamint a jó és a rossz az ember lelkéért folyó örök harcáról szól.

 

 

Füle Zoltán rendező első ötlete alapján a Drága Elza! egy egyszerű - bár hiánypótló - világháborús film lett volna, amely a harcokat a magyar katonák szemszögéből mutatta volna be, végül a forgatókönyvbe egy mélyebb szálat is beleszőttek.

 

 "Olyan mű született, amely a látványos háborús jeleneteket az ember, isten és sátán közötti drámai küzdelem ábrázolásával ötvözi" - mondta az MTI-nek rendező.

 

A rendező szerint ezt a többrétegűséget jól jellemzi a film első jelenete, amelyben Elza - Lombos honvéd naplójának címzettje és kedvese - a Kísértő szerepét betöltő Ziffer Lajos munkaszolgálatost az ószövetségi Jób könyvének mondataival bocsátja útjára. Lombos tengernyi szenvedéssel járó próbatétele hamarosan megkezdődik: orosz fogságba kerül, majd beosztják a szovjet hadsereg egy büntetőszázadába, a "taposók" közé, akiknek a feladata az ellenséges aknák felderítése - a saját életük árán.

 

A film állami támogatás nélkül készült

 

Az alkotás állami támogatás nélkül, magánforrásokból finanszírozva készült, a mai magyar játékfilmek átlagos költségvetésénél jóval kevesebb pénzből, nagyjából 200 millió forintból készült el, ez mintegy harmada-negyede annak az összegnek, amibe egy hasonló film kerülne normális költségvetés esetén. A költségek lefaragásában jelentős szerepet játszott, hogy sokan lelkesesedésből vállalták a munkát, a forgatáshoz szükséges korhű ruházatok és fegyverek pedig hagyományőrző csoportoknak köszönhetően kerültek a filmbe.

 

A forgatás nagyjából 50 napot vett igénybe, egyes csatajelenetekben több mint száz szereplő is részt vett. A filmben vizuális effekteket is felhasználtak, amelyek más világháborús környezetben játszódó alkotásokban még nem jelentek meg.

 

A film fő szerepeiben Makray Gábor mellett Bodor Géza, Varga Tamás és Ripli Zsuzsanna látható, az operatőr és a forgatókönyv egyik írója Grátz Márk volt, míg a zenéért Horváth Szilárd felelt.

 

Gyömrői Hírhatár/MTI

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-11-30 16:05:04

További híreink
Nagyratörő terveid vannak a weboldaladdal? Akkor ez a lehetőség érdekelni fog
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, hogy néhány tucat megabájtos tárhellyel is beéri. Azokon az ...
2024-03-21 16:18:30, Hírek, Kultúra Bővebben
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>