. Ma Ervin napja van.
Bajnai vezeti az Együtt-PM listáját
2014-04-18 08:34:18
Bajnai vezeti az Együtt-PM listáját

Bajnai vezeti az Együtt-PM listáját

Bajnai Gordon vezeti az Együtt-PM európai parlamenti (EP-) listáját. A választási szövetség vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta, azért vezeti a listát, mert ezzel is jelezni szeretnék, hogy számukra az európai politika belpolitikát is jelent.

 

A volt kormányfő megerősítette, hogy nem fog EP-képviselőként dolgozni. A listán másodikként, de valójában "első számú kijutóként" Jávor Benedek, az Együtt-PM és a Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerepel - közölte Bajnai Gordon.

 

Felsorolta a 34 névből álló lista további, az első tízben szereplő tagjait is, ők: Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM elnökségi tagja, Krasztev Péter, a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet volt vezetője, Balázs Péter egykori külügyminiszter, Dorosz Dávid, a Párbeszéd Magyarországért politikusa, Benedek Márton, az Együtt alapítója, Daróczi Gábor, a Romaveritas igazgatója, Herman Zita szociológus és Hajdu Nóra a választási szövetség külpolitikai szakértője.

 

Az Együtt-PM legalább két, de inkább három képviselőt szeretne kijuttatni az Európai Parlamentbe – mondta kérdésre válaszolva Bajnai Gordon.

 

Az EP választások tétje, hogy kik és hogyan képviselik a magyar érdeket Európában, hová tartoznak a magyarok – hangsúlyozta.


 

EP-képviselőiknek az lesz a dolguk, hogy mindig, minden esetben megvédjék a magyar érdeket, ha lehet, ebben működjenek együtt a kormánnyal, ha nem, akkor a kabinettel szemben is – jelentette ki.

 

Orbán Viktor mindig a nemzeti érdekre hivatkozik, amikor konfliktusokat vállal Brüsszelben. Magyarország szabadságát jelenleg viszont nem külső erőktől kell félteni, arra a legnagyobb veszélyt sok esetben a miniszterelnök és kormánya jelenti - közölte.

 

 Magyarország elemi érdeke, hogy az európai együttműködés fejlődjön és erősödjön. A magyar kormány viszont rengeteg olyan gesztust tett, amelyekkel távolította az országot Európától – mondta Bajnai Gordon.

 

A választás szimpátiaszavazás is lesz, mert most nem az "orbáni választási rendszerben" kell elindulni, és nem olyan rendszerben kell megméretni magukat, amelyben az identitásukat is feladva fognak össze másokkal – szögezte le.

 

Jávor Benedek úgy fogalmazta meg kampányuk fő üzenetét, hogy "Európában, Magyarországért". A kormány az elmúlt négy évben feladta a rendszerváltozás egyik legfontosabb célkitűzését, és Kelet felé fordult. Egyértelművé kell tenni, hogy Magyarország jövője Európában van, és miközben a magyar érdekekért itthon és külföldön is határozottan ki kell állni, ez nem szembefordulást jelent Európával - jelentette ki.

 

Az Együtt-PM olyan demokratikus, átlátható, ellenőrizhető Európát szeretne teremteni, amely képes figyelembe venni az egyes tagállamok sajátosságait, ahol a magyar és egyéb tagállami érdekeket hatékonyan tudják képviselni, de a közös érdekeket kifelé is tudják érvényesíteni – mondta.

 

Bajnai Gordon kérdésre válaszolva azt mondta, ha bejutnak az EP-be, akkor a Párbeszéd Magyarországért a zöld frakcióhoz szeretne csatlakozni, az Együtt pedig a következő hetekben dönt erről a kérdésről.

 

A várható főpolgármester-jelöltjükről szóló kérdésre azt felelte: óriási a tét, hogy Magyarország fővárosában meg tudják-e teremteni a "szabadságnak, a demokráciának egy szigetét", le tudják-e győzni Tarlós Istvánt és a Fideszt. Ezért a legjobb jelöltet kell kiválasztani, de egyelőre még nem találták meg ezt a személyt – folytatta, hozzátéve: nincs olyan ambíciója, hogy ő töltse be ezt a posztot.

 

MTI

MTI Fotó: Kovács Tamás

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>