. Ma Ervin napja van.
Akár zsarolási helyzetbe hozhatja a bérlőket az új Ptk
2014-12-08 12:27:12
Akár zsarolási helyzetbe hozhatja a bérlőket az új Ptk

Akár zsarolási helyzetbe hozhatja a bérlőket az új Ptk

Bérbe adott ingatlan adásvétele során erős tárgyalási, akár zsarolási helyzetbe hozhatja a bérlőket a 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv (Ptk.).

 

Az új Ptk. kimondja, hogy egy bérbe adott ingatlan eladása esetén a bérleti szerződés változatlan tartalommal átszáll a vevőre, az új tulajdonosra. Egyúttal azonban megszűnnek a szerződés biztosítékai, mint az óvadék, kezesség, bankgarancia és ezáltal az új tulajdonos számára a bérleti díjkövetelések nem biztosítottak.

 

Alkupozícióba a bérlők

 

Boronkay Miklós, a Szecskay iroda ügyvédje szerint annak nincs akadálya, hogy a biztosítékokat a felek újra létrehozzák, így például a kezessel új kezesi szerződést írassanak alá, a bérlőtől új óvadékot kérjenek, vagy új zálogjogot alapítsanak. Ez azonban egyrészt körülményes eljárás, másrészt többek között a bérlő együttműködési készségén múlik, hogy hozzájárul-e a biztosítékok újraalapításához.

 

Ezáltal a bérlők együttműködési hajlandóságától függ a bérleti szerződés, valamint a bérbe adott ingatlan értéke, ami megnehezíti az ingatlanok eladását.

 

A biztosítékokkal kapcsolatos probléma elkerülhető, ha az eladó nem közvetlenül a bérbe adott ingatlant, hanem az azt tulajdonló céget adja el. Ebben az esetben a bérbeadó továbbra is ugyanaz a cég marad, és így a bérleti szerződések biztosítékai sem szűnnek meg.

 

Gyömrői Hírhatár/MTI

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-12-08 12:28:49

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>