. Ma Renáta napja van.
Ahol hivatalos fizetőeszköz a bitcoin
2022-07-12 17:45:13
Ahol hivatalos fizetőeszköz a bitcoin

Ahol hivatalos fizetőeszköz a bitcoin

A bitcoin a mindennapok része lesz?

 

Az, hogy kriptovalutákat és bitcoint lehet vásárolni már nem újdonság, hazánkban is a CoinCash bitcoin atm-ek segítségével bármikor válthatunk FIAT valutát kriptovalutára. El Salvadorban azonban ennél sokkal tovább mentek, 2021. szeptember 7-én ebben a kis közép-amerikai országban vált először hivatalos fizetőeszközzé a bitcoin.

 

A döntés finoman szólva is vegyes fogadtatásra talált, hiszen az ország életében az államadósság mindig is komoly probléma volt, a bitcoin elfogadása pedig csak tovább rontotta ezt. Nayib Bukele elnök azonban figyelmen kívül hagyta az intelmeket, és törvényben kötelezte arra a vállalatokat, hogy a bitcoint is elfogadják fizetőeszközként. Az államilag létrehozott Chivo kriptotárcával a lakosságot is igyekeztek a bitcoin használatára ösztönözni, 30 dollár értékű bitcoin ajándékozásával.

 

Mi áll a szokatlan döntés mögött?

 

El Salvador GDP-jének több mint 20%-át a külföldről történő hazautalások teszik ki. Ezeknél a nemzetközi átutalásoknál azonban a szolgáltatók jelentős tranzakciós díjat is felszámolnak. Az átutalások megérkezése napokat is igénybe vehet, illetve fizikai jelenlétre is szükség lehet, hogy a kedvezményezett megkapja a pénzt. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a lakosság túlnyomó része, nagyjából 70%-a bankszámlával sem rendelkezik.

 

Bukele ezt a problémát kívánta megoldani azzal, hogy a bitcoint törvényes fizetőeszközzé teszi az országban. Hiszen a bitcoin hálózat használata lehetővé teszi a határokon átnyúló, gyors és relatív olcsó utalást, úgy, hogy nincs szükség hozzá semmilyen banki intézményre sem. Emellett nem titkolt reménye az elnöknek, hogy ezzel a lépéssel országa szakítani tud az amerikai dollártól való függőségével, és külföldi befektetőket is oda tud csábítani.

 

Megérte-e a kockázatos döntés?

 

Azt egyértelműen kijelenti, hogy Bukele döntése jó vagy rossz volt, valószínűleg majd csak évtizedek múlva lehetséges. Az országban már egy állatkórház és egy állami iskola is létrejött a bitcoinból származó nyereségből. 

 

Mindeközben a hagyományos pénzügyi sajtó folyamatosan arról cikkez, hogy milyen felelőtlen döntés volt egy ennyire új és kockázatos pénzügyi eszközt egy gazdasági kihívásokkal küzdő országban ilyen központi szerepbe emelni. Sőt, a Nemzetközi Valutaalap egyértelműen felszólította az elnököt, hogy vonja vissza ezt a döntését. Bukele azonban továbbra is kiáll a döntése mellett, figyelembe véve a kriptovalutáknál alapvető elvet, miszerint kiemelkedő profitot akkor lehet elérni, ha rossz piaci körülmények között is tartjuk magunkat a tervekhez.

További híreink
Leállt a szemétszállítás Budapesten, vadsztrájkba kezdtek a kukások
Kedd reggel előzetes bejelentés nélküli, a köznyelvben úgynevezett vadsztrájknak nevezett munkabeszüntetés kezdődött – írta az FKF azt követően, hogy a cég Ecseri úti kö...
2022-10-04 20:17:28, Hírek, Színes Bővebben
Szovjetek maradtunk
A diktatúrák legjobban a politikai alternatívák megsemmisítéséhez értenek, nem is igen értenek máshoz. Majd nézd meg december táján az árakat, a forint-euró árfolyamot, l...
2022-10-02 12:16:56, Hírek, Színes Bővebben
Idén nem tart karácsonyi vásárt a főváros
Nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem szervezi meg szokásos karácsonyi vásárát a főváros, akik cége szerint az V. kerület egy másik szervezővel tárgyal.
2022-10-02 12:16:54, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hivatalos vesztegetés elfogadása és államtitoksértés bűntettének elkövetése Galambos Lajos 4, Jakubinyi Róbert...
Bővebben >>