. Ma Ervin napja van.
A magyar kultúra napja - Programok Pest megyében
2015-01-21 08:59:23
A magyar kultúra napja - Programok Pest megyében

A magyar kultúra napja - Programok Pest megyében

Kiállításokkal, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színházi előadásokkal, versmondó versenyekkel, botanikus kerti sétával és egyéb színes programokkal várják az érdeklődőket a magyar kultúra napján Pest megyében.

 

A vecsési Bálint Ágnes Kulturális Központban csütörtökön Dés László és a Contemporary Gregorian lép fel, a középkor, a reneszánsz és a 21. század zenéjének "egyvelegével", míg Ócsán a helyi szabadidőközpontban a magyar kultúra napján nyitják meg a XI. Ócsai Nemzetközi Képzőművészeti Tábor téli tárlatát.


Tápiószelén vasárnap este tartanak megemlékezést: a Simonffy Kálmán Művelődési Házban Tolnay Klári 1930 című színpadi játékát adják elő ismert művészek. Pozsgai Zsolt színdarabja a feledhetetlen színésznő életét, színészi pályáját mintegy időutazásként állítja a nézők elé.


Gödöllőn csütörtök este a Művészetek Háza színháztermében adják át a városi önkormányzat Gödöllő Kultúrájáért Díját, amelyet ezúttal a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének művészeti vezetője és a Levendula Galéria érdemelt ki.


Százhalombattán már a hétvégén elkezdődtek a rendezvények a Matrica múzeumban és a Barátság Művelődési Központban. Kedden Radnóti Miklós életéről és költészetéről szóló versszínházi monodrámát mutatnak be a városi könyvtárban, csütörtökön pedig, a magyar kultúra napján Himnusz-szavalóversenyen mérhetik össze előadói képességeiket a felső tagozatos és a középiskolás diákok. A legjobb versmondó az esti díszelőadáson is felléphet. Pénteken nyílik meg a SZAK Stúdió és a Benta Art Regionális Művészeti Egyesület kiállítása, és ekkor adják át a százhalombattai Ifjúsági Műhely verselő és szókincsbővítő klubja irodalmi pályázatának díjait is.

 

Vácrátóton a Nemzeti Botanikus Kertben különleges sétára várják a magyar kultúra napján, csütörtökön a látogatókat: a kertben forgatott filmeket idézik meg A Pál utcai fiúktól az Abigélen keresztül a Zenélő malomig, amelynek egyik helyszíne, a felújított vízimalom ma a kert egyik látványossága. De itt forgatták a Halálos tavasz, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, az Egri csillagok, a Palacsintás király, a Psyché és a Csontváry egyes jeleneteit is. A modern botanikai élőgyűjtemény egyben kertművészeti műemlék is, építményeivel, történeti kertstílusával egységben műemléki védettséget élvez. A séta során felidézik a kert 200 éves történetének legfontosabb pillanatait, meghatározó alakjait is.

 

Budakeszin január 22-én este Orgoványi Anikó festőművész-költő Himnusz című olajfestmény-sorozata mutatkozik be a nagyközönség előtt az Erkel Ferenc Művelődési Központban. Az úgynevezett mandala stílusban készült sorozat tíz táblaképből áll, a záró kép Erkel Ferenc Himnusz-kottájának egy részletét ábrázolja. A kiállítás február 13-áig látható Budakeszin.

 

A biatorbágyi faluházban a magyar kultúra napja alkalmából rendezett pénteki ünnepségen a Vujicsics együttes lép fel. A koncert közben Papp Norbert grafikusművész muzsika ihlette homokanimációs alkotásaiban gyönyörködhetnek a látogatók.

 

Érd önkormányzata a magyar kultúra napján a helyi művelődési központban díszünnepséget rendez, melyen Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke is köszöntőt mond, majd irodalmi díjakat adnak át, illetve kihirdetik az Így írok én című irodalmi pályázat eredményét.

 

MTI

 

 

 

További híreink
Nagyratörő terveid vannak a weboldaladdal? Akkor ez a lehetőség érdekelni fog
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, hogy néhány tucat megabájtos tárhellyel is beéri. Azokon az ...
2024-03-21 16:18:30, Hírek, Kultúra Bővebben
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>