. Ma Ervin napja van.
A gyömrőiek számára is előnyös lehet a reptéri vasút
2020-01-25 08:03:11
A gyömrőiek számára is előnyös lehet a reptéri vasút

A gyömrőiek számára is előnyös lehet a reptéri vasút

A tervezett új vágány Monoron ágazik majd el a fővonaltól, és 22 km hosszúságban vezet majd a repülőtérhez. Ez a változat, amely nagyvasúti összeköttetéssel oldja meg a repülőtér elérését nem csak a Budapestről utazóknak, hanem a szolnokiaknak is megkönnyíti az utazását, így előnyösebbnek tűnik a korábbi elképzelések közt szereplő magasvasúti, vagy szárnyvonali koncepciókhoz képest. A monori elágazás megépítésével ráadásul az InterCity forgalomba közvetlenül is integrálható lesz a repülőtér, amely megkönnyíti majd a távolabbi nagyvárosokból érkező utasok eljutását is.

 

Gyorsabb eljutás, kihasználatlan lehetőségek

 

A Liszt Ferenc repülőtér utasforgalma idén várhatóan eléri a 17 millió főt. A repülőtér és a főváros közötti forgalom jelenleg javarészt közúton bonyolódik, így a kötöttpályás, környezetbarát vasúti eljutás jelentősen tehermentesítené a főváros bevezető útjait, így különösen az M4-est és annak városi szakaszát. Mivel sok gyömrői ezt az útvonalat használja a főváros elérésére, közvetve az autósok számára is előnyöket, a forgalom csökkenését, gyorsabb eljutást eredményezhet majd a vasúti összeköttetés kiépülése.

 

(Üllő és Gyömrő korábbi polgármestere a közös projekt kezdeményezésekor. Fotó: Facebook)

 

Az M4-es gyorsforgalmi út kiépülése és Ferihegy közelsége egyebekben eddig kihasználatlan gazdasági előnyöket biztosít Gyömrő számára. Még a korábbi városvezető, Mezey Attila idejében készültek tervek egy Üllői bekötőút mellett ipari park kiépítésére, mely jelentős bevételeket, a városfejlesztéshez anyagi forrást biztosíthatott volna városunk számáéra. A Gyenes Levente féle új városvezetés alatt úgy néz ki ezek a tervek elhaltak, illetve nem rendelkezünk olyan információkkal, hogy ezt a városunk számára hasznos elgondolást az új vezetés felkarolná, továbbvinné.

 

A következő Uniós ciklusban lesz pénz a vasútra

 

A kormány célja, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ne csak hazánk, hanem Kelet-Közép-Európa egyik legjelentősebb belépőpontja legyen, amely tovább erősíti Magyarország európai és regionális pozícióját. Az ide vezető vasútvonal kiépítése azonban 100 milliárdos nagyságrendű összegekbe kerül, így célszerű Uniós forrásokat igénybe venni a fejlesztéshez. Ennek tükrében a tényleges megvalósítás várhatóan a 2021-2027 közötti Európai Uniós költségvetési ciklusban történik meg a kivitelezés elindításához szükséges döntés megszületését követően. A reptéri vasúti eljutás országos vasúthálózatba történő integrációját egyebekben a Karácsony Gergely főpolgármester is támogatja.

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista a...
Bővebben >>