GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Vajon kinek és miért éri meg az előrehozott költségvetés?

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2024.05.29.
 Szerda
Ma Magdolna napja van.
Holnap Zsanett, Janka napja lesz.
   EUR árfolyam
   384,95 Ft
   CHF árfolyam
   389,20 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 04. 22. 22:23     


Vajon kinek és miért éri meg az előrehozott költségvetés?
A nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy májusban benyújtásra kerül a költségvetés az országgyűlés számára. Sem a korábbi tapasztalatok, sem a nemzetközi trendek nem erősítik egy ilyen lépés logikusságát. Ezért nyilvánvalóan gazdaságilag és politikailag racionális okokat kell keresünk.

A miniszterelnök lényegében kész tényként beszélt arról, hogy az első féléves időszak végére elfogadásra kerül a 2016-os évi költségvetés. Ezt azzal magyarázta, hogy így előre lehet kalkulálni, és nem decemberben látják az állam és a gazdaság szereplői, hogy milyen keretekkel lehet számolni. A felvetés elsőre logikusnak látszik, ennek ellenére nem magyarázza meg igazán a szándékot. A Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy milyen hatása lenne egy nyár előtt összerakott költségvetésnek.


A miniszterelnök első alkalommal márciusban beszélt arról, hogy a tavaszi ülésszak végére elfogadott költségvetése lehet az országnak. Ezt megerősítette a 2015. április 10-ei interjújában is, amikor lényegében kész tényként beszélt erről. A nemzetgazdasági miniszter tegnap már be is jelentette, hogy májusban benyújtásra kerül a költségvetés az országgyűlés számára.

 

Nem teljesen előzmény nélküli ez a gondolkodás a kormányban. 2012-ben a kormány támogatottsága mélyponton volt, és a nemzetközi pénzpiacok is nagyon negatívan tekintettek a gazdasági kilátásokra. Az ország már 2011 novembere óta a bóvli besorolásba került. A negatív folyamatok megállítása érdekében 2012 júniusában benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a 2013-as költségvetést.


Ugyanakkor annak elfogadására csak december közepén került sor, amely miatt féléven keresztül volt céltáblák kereszttüzében a tervezet.


Ezt követően még 7 (!) alkalommal kellett módosítani a költségvetést, amely biztosan nem a kiszámíthatóságot erősíti.

 

Policy Agend megnézte a környező országokban, illetve az EU gazdaságilag meghatározó tagállamaiban mi a gyakorlat. Egyedül Szlovénia él azzal a lehetőséggel, hogy ne lényegében az utolsó pillanatban kerüljön a büdzsé elfogadásra, és ott kétéves költségvetéseket fogadnak el. Rajtuk kívül nem találtunk olyan országot az EU-ban, amely ne egy meghatározott mechanizmus alapján, felépített tervezéssel, decemberre fogadtatná el országának költségvetését a parlamenttel.

 

Mi lehet az oka?


Sem a korábbi tapasztalatok, sem a nemzetközi trendek nem erősítik egy ilyen lépés logikusságát. Ezért nyilvánvalóan gazdaságilag és politikailag racionális okokat kell keresnünk.

 

A kormány akár arra is „játszhat”, hogy egy idejekorán elfogadott költségvetéssel elérhetővé válik az ország adósság-besorolásának felminősítése a jelenlegi bóvli kategóriából. A Moody’s július 10-én foglalkozik újra Magyarországgal, ezért kézenfekvőnek tűnik, hogy addigra elfogadott, a nemzetközi pénzpiacok várakozásainak megfelelő, valamint a konvergencia programmal összhangban lévő költségvetést megszavaz az Országgyűlés.

 

Ehhez azonban számos politikai konfliktust előre kell hozni a kormánynak. Egyrészt technikai minimum, hogy el kell fogadni a 2016. évi adótörvényeket, benne a reklámadót és a bankadó csökkentését. Mindkét adónemet élénken figyelik a pénzpiacok.

 

Ezzel párhuzamosan elvileg látni kell a 2016. évi bérek helyzetét. A költségvetéshez szorosan kapcsolódik a közszféra bérének alakulása, hiszen ennek kiadási oldalon meg kell jelennie. De ugyanígy az évente 400-500 ezer embert érintő közfoglalkoztatotti bérnek (legalábbis fedezeti oldalon) is látszódnia kell, valamint kikövetkeztethetőek a költségvetésből a kormány minimálbérre vonatkozó tervei.

 

Ugyancsak konfliktusos a szociális kiadások kérdése, amely rendszernek az átalakítása csak most indult el március 1-től, ezért nehéz számolni az új rendszer hatásaival. Viszont rengeteg konfliktust hozhat felszínre.

 

Politikailag megéri?


Amennyiben az ország nem folyamatos változásban, átalakulásban lenne, és ezáltal egy jól előrelátható rendszerről beszélhetnénk a költségvetés kapcsán, akkor megvalósítható lenne a költségvetés félévvel korábban történő megszavazása.

 

Ezzel szemben számos új intézkedés hatása nem tervezhető meg, amelyeknek hatása van a 2016-os évre. Ezért néhány hónap tényadataiból kiindulva szinte lehetetlen biztosan megtervezni a jövő évet.

 

Ennél van egy erősebb érv is az idejekorán összehozott büdzsé ellen. A Fidesz-KDNP népszerűsége az elmúlt hónapokban folyamatosan esett. Nehéz elképzelni, hogy önmagától megfordulna a trend. Ehhez egy nagyon erős politikai termékre, kezdeményezésre van szükség.

 

2012/2013 fordulóján ilyen volt a rezsicsökkentés, amely onnantól kezdve fenntartotta a kormányzás politikai ívét. Ha most nem talál ilyen politikai sikertörténetet a kormánypárt, akkor úgy tűnik, menedzseli saját válságát. A tegnap bejelentett néhány adócsökkentés (pl. SZJA 1 százalékkal történő csökkentése) önmagában kevés lesz.

 

Az elmúlt másfél hónapban elővett, „keményen dolgozó kisember” szlogen egyelőre tartalmatlan politikai üzenet. Valós üzenetekkel való megtöltésére lenne szükség, amelynek elsődleges terepe a költségvetési vita. Ha ebben nem tudnak áttörést elérni, akkor visszahullik a kezdeményezés a pártra, mint ahogy ennek már vannak jelei.

 

Amennyiben ebben a politikai klímában a költségvetés elfogadásával együtt járó minden konfliktust előrehoz a kormány, és még nincsen erős pozitív üzente sem ehhez, akkor újabb muníciót ad az ellenzéknek, az utcán demonstráló civileknek. Ez pedig jelen helyzetben tulajdonképpen egy politikai öngyilkossággal érne fel.

 

Policy Agenda

 

 

 

 


További hírek

  Kizárták az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Több villamos lesz Budapesten
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Tíz éve szellemtanya a battonyai szellemfalu
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Milyen árakkal találkozhatunk műanyag ablak esetén?
2024. 05. 24. 10:29 gyomroi-hirhatar.hu
  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu
  Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
2024. 05. 16. 18:26 hirhatar.hu
  A leggyakoribb B2B marketing betegségek, melyeket fontos ismerni
2024. 05. 13. 17:27 gyomroi-hirhatar.hu
  Cserhalmi György is nekiment Vidnyánszkynak Kulka miatt
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Kalandozás a Börzsöny nyugati felén
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport