GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Újra patkányok rohangálnak Gyömrőn

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2022.08.14.
 Vasárnap
Ma Marcell napja van.
Holnap Mária napja lesz.
   EUR árfolyam
   393,04 Ft
   CHF árfolyam
   405,48 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 08. 21. 07:01     


Újra patkányok rohangálnak Gyömrőn
Patkányok borzolják a kedélyeket, de a hivatal részéről a válasz az idős hölgynek csupán csak annyi volt, „vegyen egy légpuskát és lőjje le a nem kívánatos vendéget”.

Patkányok borzolják a kedélyeket a városban

 

Az utóbbi időben többen is beszámoltak a városban arról, hogy mostanában egyre gyakrabban patkányokba botlanak kertjükben. Ugyan a rágcsálóirtás alapvetően az ingatlantulajdonosok feladata, ám a fertőzött terület nagy valószínűség szerint a szennyvízcsatorna-hálózat. Ami azt jelentheti, hogy vándorpatkányok hordája járja Gyömrőt.


A vándorpatkány jellemző tulajdonsága többek között az, hogy legfőbb élőhelye a szennyvízcsatorna. Igen szapora a faj, nagyon korán, 8 hetes korban válnak ivaréretté. Szaporodásukra jellemző, hogy egyetlen pár akár nyolcszáz utódot is világra hozhat évente.

 

A hagyományos csapdák általában hatástalanok ellenük, a méregből pedig nem esznek, ha látják, hogy elpusztult a társuk. Ezért csak olyan méreg eredményes, ami nagyon lassan fejti ki mérgező hatását, mert csak így van esély arra, hogy több példány is egyen a méregből (a legtöbb patkányméreg ilyen). Ráadásul a többségük gyorsan ellenállóvá válik a méreggel szemben.

 

 

A  rágcsálók zavaró jelenlétét érdemes jelezni az önkormányzat felé, mert szaporodásuknak jelentős járványügyi következményei is lehetnek, hiszen pestist, leptospirozist és úgynevezett patkány-harapási lázat is terjeszthetnek. Utóbbi nemcsak harapással, hanem vizelettel és széklettel is terjed.

 

"Vegyen egy légpuskát és lőjje le"

Volt olyan gyömrői lakos aki jelezte a Polgármesteri Hivatal felé, hogy felbukkantak a patkányok a városban, de a hivatal részéről a válasz az idős hölgynek csupán csak annyi volt, „vegyen egy légpuskát és lőjje le a nem kívánatos vendéget”.

 

Nem csak Gyömrőn, Üllőn is észlelték a patkányok megjelenését, de a szomszéd település városvezetése olyan komolyan veszi a lakossági bejelentéseket, hogy részt vállal a magánterületeken történő rágcsálóirtásban.

 

Ezért 2014. szeptember 12-13-14-én,  majd szeptember 26-27-28-án is végeznek patkányirtást a város belterületén. Ahol további ellenőrzés szükséges, azt 2014. október 10-én végzik el. Azokon az ingatlanokon biztosítják ezt a szolgáltatást, ahol nagymértékben elszaporodtak a patkányok, és amelyekről bejelentés érkezett a Polgármesteri Hivatalhoz.


Nem kell csodálkozni a gyömrői hivatal hozzáállásán, hiszen a szennyvíztisztításból visszamaradt iszapot is sajátos módon ürítik a település külterületein - a városvezetés asszisztálásával. Unortodox módon kezelik a  lakossági panaszokat is az undorító fekália szag miatt, mert annyira komolyan veszik az ilyen észrevételeket, hogy változás nem történik.

 

Amikor Monor bűzlött, akkor a település alpolgármestere a szennyvíziszap külterületre való elhelyezésre kiadott hozzájárulást felfüggesztette, valamint a további kiszállítást leállítatta. Erről korábban itt írtunk.

 

Előfordult korábban is patkány a városban

Korábban már fordult elő Gyömrőn patkányinvázió, ezért érdemes komolyan venni a rágcsálók ismételt felbukkanásának problémáját. Akkor is sokan panaszkodtak a polgármesteri hivatalban a kártékony állatok gyakori megjelenése miatt. Először a 31-es főút közelében található szemétlerakóra terelődött a gyanú, hogy onnan settenkednek be a lakott területre a patkányok. A Bábolna Rt.-vel fertőtlenítették a területet, de újból feltűntek az állatok a lakóházak kertjeiben, melléképületeiben.

 

A sikertelen fertőtlenítés után, többen azt  javasolták, hogy szigorítani kellene az állattartási rendeletet, mert sokan a megengedettnél több állatot tartanak, de az emésztőgödrök elhanyagoltságára is gyanakodtak, úgy vélték ezek is okai lehettek a patkányok szaporodásának.

 

A  képviselő-testület 2001 utolsó önkormányzati képviselő-testületi ülésen  úgy határozott, hogy szigorítja az állattartási rendelet betartását, s ha kell, igénybe veszik az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat segítségét is a patkányinvázió megállításában.

 

Most is lépnie kellene a városvezetésnek, de vajon számíthatunk-e erre most?

 

Hallama János

 

 


További hírek

  Pénzmosodának nézték Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília profitbányáját
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tuzson Bence szerint a „bacon” szó a Bakonyból ered
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tovább csökken a Fidesz támogatottsága
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Valótlanul vádolták a DK-s politikust – kíméletlen helyreigazítást kellett közölnie a 168.hu portálnak
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Az ész megáll – kis közéleti színes hír
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  A gyerekeik jövője miatt aggódnak – már 50 000-en bejelentkezek a Kossuth téri tüntetésre
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Mivel magyarázható, ha félünk az autóvezetéstől?
2022. 08. 10. 12:47 gyomroi-hirhatar.hu
  Mikor lehet kötelezőbiztosítást váltani?
2022. 08. 10. 12:43 gyomroi-hirhatar.hu
  Mi a 4 legfontosabb dolog, amire oda kell figyelni a macskák etetésénél?
2022. 08. 10. 12:39 gyomroi-hirhatar.hu
  Az élet mégis szép, kezdődik a Sziget!
2022. 08. 09. 19:33 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport