GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Otthona fűtéséhez válassza az energiahatékony hőszivattyút!

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2024.04.17.
 Szerda
Ma Rudolf napja van.
Holnap Andrea napja lesz.
   EUR árfolyam
   394,88 Ft
   CHF árfolyam
   407,19 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 11. 13. 12:03     


Otthona fűtéséhez válassza az energiahatékony hőszivattyút!
Az energia- és rezsiáremelés kapcsán egyre többen tervezik otthonuk szigetelését és fűtéskorszerűsítését, illetve az új építések esetében a közel nulla energiaigény korszerű fűtési rendszer kiépítése is indokolt, így eljött a hőszivattyúk kora.

A hőszivattyúk jelentik napjainkban az egyik legkorszerűbb fűtési lehetőséget, ugyanis környezetbarát módon, zöldenergiát használnak, és nemcsak fűtésre, hanem hűtésre és melegvíz előállítására is alkalmasak. Számos előnyük okán a hőszivattyúk világszerte több millió otthonnak biztosítanak kellemes komfortot, és jelentik a gázkazánok helyett a jövő hőforrását. Mit kell tudni ezekről a berendezésekről, hogy megalapozott döntést hozhasson akár új építés, akár korszerűsítés esetén?

 

Az alapok: A hőszivattyúk legfőbb jellemzői

 

A környezetbarát hőszivattyúk megújuló forrásokból, a levegőből, a talajvízből és a talajból származó hőt hasznosítják, az így nyert energiával fűtik, hűtik az otthonokat, illetve állítanak elő használati meleg vizet. Kevésbé terhelik a környezetet, mint a hagyományos fűtési rendszerek, CO2- és károsanyag-kibocsátásuk nulla.

 

Rugalmasak, hatékonyak, nemcsak új építés esetén, de meglévő épületekben is biztosítani tudják a komfortot. Alapvetően alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekkel, padló-, fal- és mennyezetfűtéssel üzemelnek a leghatékonyabban, de a rendszer megfelelősége esetén akár hagyományos radiátorokkal is. 

 

Működésükhöz 25%-ban elektromos energiát igényelnek - amely napenergiával is megtermelhető, így klímasemlegessé tehető -, de a fűtéshez szükséges hőmennyiség nagyobb részét a megújuló forrásokból nyerik ki. 

 

Hőszivattyú típusok

 

Valamennyi hőszivattyú az egyik oldalról kivont hőt a másik oldalra szállítja, hőt nem termel, csak elvon a környezetből. A hőforrástól függően 3 típusát különböztetjük meg, hogy hol melyik a leghatékonyabb, azt az ingatlan adottságai, állapota határozza meg.

 

A legelterjedtebb, legkedvezőbb költségű levegő-víz hőszivattyúk a környezeti levegőből nyerik a hőt, tartós hidegben, -25℃-ig is hatékonyan üzemelnek, telepítésük egyszerű, a hőszivattyús készülék kültéren is elhelyezhető.

 

Nagyobb hatékonysággal működtethetők a víz-víz és a talajszondás berendezések, amelyek a talajvíz, illetve a talaj hőjét hasznosítják. Telepítésük előtt költséges próbafúrásokkal kell meggyőződni az üzemeltethetőségről, magasabb a bekerülési költségük, illetve nagyobb a helyigényük, emiatt korlátozottabban használhatók. 

 

Érvek a hőszivattyúk mellett

 

A hőszivattyúk működése egy körfolyamat, amely a halmazállapot-változáson alapul, és az ebben rejlő hőt aknázza ki. Ugyanazon az elven működik, mint egy hűtőszekrény. 

 

A hőszivattyús rendszerek révén akár 50% fűtésiköltség-csökkenés érhető el, és hatékonyan működtethetők még alacsony külső hőmérséklet esetén is. Nincs károsanyag-kibocsátás és megfelelő kivitelezés esetén zajterheléssel sem jár a használatuk. 


További hírek

  Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
2024. 04. 15. 15:34 gyomroi-hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Miért létfontosságú az utasbiztosítás egy külföldi nyaralás alkalmával?
2024. 04. 09. 19:31 gyomroi-hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport