GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Nyomozás a gyömrői városházán – iroda jutányos áron kiadó

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2023.09.28.
 Csütörtök
Ma Vencel napja van.
Holnap Mihály napja lesz.
   EUR árfolyam
   393,07 Ft
   CHF árfolyam
   406,82 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 02. 08. 08:16     


Nyomozás a gyömrői városházán – iroda jutányos áron kiadó
Zajlik a rendőrségi vizsgálódás a gyömrői önkormányzat ügyleteivel kapcsolatban. A hűtlen kezelés gyanúja nem egy, hanem több eset miatt merült fel.

Lapunk nemrég röviden beszámolt róla, hogy a szerkesztőségünk birtokába került dokumentumok szerint a gyömrői önkormányzatnál különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádjával nyomoz a rendőrség. Az eljárás 13000/956/2021. bü. számon zajlik, a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának Gazdaságvédelmi Osztályán. A nyomozás 2021. október 18-a óta folyik.

 

Az egyesített nyomozást a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság gazdasági bűnözésre szakosodott egysége vezeti.  A rendőrségi vizsgálat legalább három szálon fut, egymástól jól elkülöníthető ügyek mentén. A gyanú által érintettek köre jól azonosítható és átfedést mutat. Egyes JIÉS („Jó itt élni helyi civil szervezet”) képviselők esetében politikai felelősség vetődhet fel.

 

  

Csavaros – zavaros, kibogozhatatlannak tűnő ügyek

 

A szerkesztőségünk birtokába került adatok és rendőrségi dokumentumok szerint a nyomozás – mint a gazdasági bűncselekménygyanús ügyek legtöbbje – rendkívül összetett, komplex, elsőre nehezen érthető esetek körül zajlik.

 

 

A közérthető beszámoló érdekében  – különös figyelemmel a nyomozás érdekeire  – a tudomásunkra jutott ügyekről három cikkben számolunk be. Kezdjük elsőként a legszimplább, alacsony kártértű, leginkább áttekinthető esettel.

 

 

Az ELSŐ ÜGY

 

A lehetőségek városa – melyikünk ne vállalkozna ilyen áron?

 

A rendőrség birtokában lévő és lapunk által lentebb bemutatott dokumentumok szerint Gyömrő Város Önkormányzata és egy helyi, építőiparban tevékenykedő cég, az SK Generál Kivitelező és Szolgáltató Kft.  2019. november 29-én irodabérlési szerződést kötött egymással. A szerződés tárgya a gyömrőiek által csak KIOSZ épületként ismert irodaház egyik kisebb helyisége volt, melyet az önkormányzat 2019. december 1-jétől egy éves határozott időtartamra adott bérbe a cégnek. A rendőrség figyelmét az keltette fel, hogy a bérlemény havi díját mindösszesen nettó 4 000 Ft-os értéken állapították meg, vagyis a cégnek az irodáért még 50 ezer forintot sem kellett egy évre fizetnie.


 

Ha egy üzlet beindul…

 

Ha azt gondolnánk, hogy ennél jutányosabb áron nem lehet Gyömrőn vállalkozni, tévednénk. 2020. szeptemberében a cég és az önkormányzat úgy határozott, hogy – vélhetően a KIOSZ ház felújítása miatt – az SK Generál a korábbiakhoz képest egy háromszor nagyobb, immáron 34 nm-es önkormányzati irodába költözhet. Ez az iroda azonban már nem a lepukkant KIOSZ épületben, hanem a modern, Uniós forrásokból épült, szintén belvárosi inkubátorházban volt megtalálható. Bár az irodanagyság és a belső kialakítás minősége, ezzel együtt a fenntartási költségek is változtak, növekedtek, az önkormányzat a bérlet árát továbbra is változatlanul hagyta. A szerződést úgy módosították, hogy a cég immáron egy belvárosi, modern, 34 nm-es irodáért fizetett – írd és mondd – havi 4000 Ft-ot. Még az iroda rezsije is több volt, mint maga a bérleti díj!


 

A hülyének is megéri

 

Az első pillantásra rendkívül aránytalan díjazás az önkormányzat szabott bérleti áraitól jelentősen alacsonyabb volt. A bérleti díjat ezért „egyedi elbírálás” alapján állapították meg.

 

A Btk. 376. § (1) szerint akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el. A rendőrségi nyomozás célja, hogy a fennálló gyanút bebizonyítsa.

 

Az SK Generállal kötött 2019. évi szerződést – mint oly sok más, későbbi cikkeinkben bemutatott megállapodást - az önkormányzat részéről Gyenes Levente polgármester írta alá, Varga Ernő jegyző és Volcz Zoltánné  irodavezető jegyezte ellen. A szerződés-módosítást azonban már – mindenféle ellenjegyzés nélkül – a polgármester önállóan jegyezte.

 

Ha Önnek, tisztelt olvasónk, vállalkozni támadna kedve, javasoljuk, forduljon bizalommal a Jó Itt Élni egyesület önkormányzati képviselőihez, évi 50 ezer forintos bérleti díjért szerintünk mindenkinek megéri irodát bérelni a romantika fővárosában.

 

A bérleti szerződés:

 

 

 

A bérleti szerződés módosítása:


További hírek

  Mit tegyél, ha hullik a kutyád szőre?
2023. 09. 26. 11:51 gyomroi-hirhatar.hu
  Többdiplomás nőknek keres takarítói munkát Demszky Gábor
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Állítólag nettó 385 ezer a magyar átlagkereset
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Orbán Ráhel egyetemi ismerősei is jól jártak
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Így lesz egészséges a marantád!
2023. 09. 21. 12:57 gyomroi-hirhatar.hu
  A jó alvás titka csecsemőkorban
2023. 09. 21. 12:54 gyomroi-hirhatar.hu
  Módszerek, amikkel könnyebb lesz a kétoldalú ragasztó eltávolítása
2023. 09. 21. 12:52 gyomroi-hirhatar.hu
  Hogyan működik az időpontfoglaló rendszer egy vállalatirányítási szoftverben?
2023. 09. 21. 12:50 gyomroi-hirhatar.hu
  Báj és könnyedség
2023. 09. 21. 12:48 gyomroi-hirhatar.hu
  Induljon az ősz egy új iskolatáskával!
2023. 09. 13. 09:58 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport