GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Ne legyen áldozata a néma gyilkosnak

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2023.09.23.
 Szombat
Ma Tekla napja van.
Holnap Gellért napja lesz.
   EUR árfolyam
   386,71 Ft
   CHF árfolyam
   400,81 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 01. 19. 17:36     


Ne legyen áldozata a néma gyilkosnak
Tegyünk együtt a szén-monoxid mérgezés ellen!

Mivel majdnem minden napra jut egy hír arról, hogy baleset történt a szén-monoxid miatt, ezért megtudhatja, mi is az a szén-monoxid, mik a tünetei és hogy hogyan védekezhet ellene, hogy Ön és családja ne eshessen „áldozatául” a „Néma gyilkosnak”.


Mi az a szén-monoxid?

A szén-monoxid színtelen, szagtalan és íztelen mérgező gáz, mely elsősorban szénvegyületek tökéletlen égése során keletkezik. E mellett létre jöhet természetes illetve szintetikus anyagok égésekor is. Többek között a cigaretta füst vagy a kipufogó gáz is tartalmaz szén-monoxidot.
Erősen mérgező gáz, veszélyét fokozza, hogy érzékszerveinkkel nem felismerhető, így méltán kapta a „Néma gyilkos” elnevezést.

Kémiai képlete: CO

Sűrűsége hasonlít a levegőhöz, de némileg kisebb, így valamivel könnyebb annál, ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy elkülönül a számunkra nélkülözhetetlen oxigéntől. Fizikai tulajdonságai is jelentős mértékben hasonlítanak a levegő 78%-át kitevő nitrogén jellemzőihez, ebből kifolyólag a mérgező gáz ugyan felfelé száll, de nem gyűlik össze a plafon magasságában, mert már kis légmozgás hatására is könnyen és észrevétlenül összekeveredik a szervezetünk számára létfontosságú levegővel.

 

Miért veszélyes?

A szén-monoxid nehéz felismerhetőségéből adódóan alattomosan fejti ki hatását az emberi szervezetre, akár fulladásos halált is okozhat. Szervezetünk működéséhez szükséges oxigént az ereinkben keringő vér biztosítja. A belélegzett szén-monoxid csökkenti a vér oxigénszállító képességét, azáltal, hogy megköti az oxigén szállítását biztosító hemoglobint (a vér színét a hemoglobin adja). A vér így oxigén helyett szén-monoxidot szállít, a szervek és a szövetek oxigénhiányos állapotba kerülnek, mely először az influenzához hasonló tüneteket idéz elő: fejfájás, hányinger,émelygés, szédülés, egyensúly vesztés, hastáji fájdalom. Minél jobban halmozódik a mérgező anyag a szervezetünkben, annál erősebbé válnak a tüntetek: átmeneti látászavar, emlékezetvesztés lép fel, majd beáll a halál.

A tapasztalatok szerint a mérgezést elszenvedők zöme maradandó károsodás nélkül felépül, de 10-15%-nál szív-, agy és idegrendszeri károsodás léphet fel. Kiemelten érzékenyek a szén-monoxid mérgezésre a várandós anyák és magzataik, a csecsemők illetve kisgyermekek, valamint az idős vagy beteg emberek, de a kisállatok is.
A háziállatok gyanúsan váratlan megbetegedése vagy elpusztulása árulkodó jel lehet a szén-monoxid jelenlétére.

További jelek:

- a család egyre több tagjának hasonló tünetei jelentkeznek,
- ha elhagyjuk a lakást, jobban érezzük magunkat, majd hazatérve újra jelentkeznek a tünetek,
- ha a tünetek szezonálisan (fűtési szezon) jelentkeznek,
- influenza jellegű tüneteink vannak, de nincs lázunk.

A szén-monoxid szervezetünkben felhalmozódva akár végzetes mérgezést is okozhat. Kis mennyiségben azonban jelenléte elviselhető, így a szén-monoxid vészjelzőknek is a halmozódás veszélyére kell figyelmeztetniük.


Védekezés

Ahhoz, hogy a szén-monoxid mérgezés elkerülhető legyen, igen sok feltételnek kell egyszerre teljesülnie:

1. A beépített készülékek szerkezetének megfelelőnek kell lennie. Csak olyan készüléket használjunk, mely a vonatkozó szabványoknak megfelel, hibátlan és biztonságos működésre alkalmas. Ide tartoznak az égéstermék elvezetők, kémények szakszerű kialakítása és megfelelő műszaki állapota is.

2. A készüléket szakképesítéssel és szakvizsgával rendelkező szakember helyezze fel a gyártó és a vonatkozó szabványok előírásainak megfelelően. A megfelelő működéshez például a gázkazánokat mérőműszer segítségével kell gondosan beállítani.

3. A tüzelő berendezéseket az előírásoknak megfelelően rendszeresen karban kell tartani. A karbantartási munkákat is arra képzett szakember végezze el. Ezek a munkák elsősorban a kazánokra és a kéményekre vonatkoznak. A berendezéseket évente ellenőriztetni, és ha szükséges, tisztítani kell; a kazánokat, vízmelegítőket újra be kell állítani. Lakásába engedje be a kéményseprő közszolgáltató munkatársait, hogy kéményét, égéstermék-elvezető berendezését ellenőrizhessék, szükség szerint tisztíthassák! 

4. A készülékek használata során követni kell a gyártó előírásait. Fontos figyelni arra, hogy a készülék számára az égéshez szükséges mennyiségű levegő a helyiségben rendelkezésre álljon. Nem szabad például a szellőző nyílásokat letakarni.

Legfontosabb lépések a mérgezés megelőzése érdekében:

1. Telepítsen szén-monoxid riasztót lakásába.

 1. Folyamatosan biztosítsa a tüzelő berendezések és a kapcsolódó rendszerek (kémények, szellőző nyílások) megfelelő működéséhez szükséges feltételeket.

  3. Évente ellenőriztesse tüzelő berendezéseit és kéményeit.

  4. Rendszeresen ellenőrizze a füstcsövek tisztaságát:

  - olaj-, és gáztüzelésű berendezéseknél évente egyszer

  - szén, fatüzelésű készülékeknél évente kétszer.

  5. Rendszeresen ellenőrizze a szellőző, légbevezető csatornák tisztaságát.

  6. Ne dugaszolja el a szellőző, légbeeresztő csatornákat.

  7. Ne használja fűtésre a gáz főzőlapját, a gáztűzhelyet.

  8. A tüzelőberendezések és kémények szerelési, karbantartási munkálatait, csak megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberrel végeztesse.

  9. Minden gáz, olaj, fa, vagy széntüzelő berendezés az égéshez levegőt használ fel és az emberi szervezetre mérgező anyagokat tartalmazó füstgázt bocsájt ki. Feltétlenül szükséges a megfelelő mennyiségű levegő zavartalan bevezetésének és a füstgáz elvezetésének biztosítása.

  10. Minden helyiségben, ahol tüzelő berendezés működik, biztosítani kell a megfelelő szellőzést és az égéstermék elvezetését.

  11. Ne engedje gyermekeit a tüzelő berendezéseket használni és azokkal játszani.

  14. Ha füstszagot érez a lakásban, azonnal kapcsoljon ki minden tüzelő berendezést, hagyja

  el a helyiséget és minden ablakot, ajtót nyisson ki. Hívjon szerelőt, vagy kéményseprőt.

  15. A tüzelő berendezéseket csak a használati útmutatóban leírtaknak megfelelően használja.

  16. Ne alakítsa át tüzelő berendezéseit és a kapcsolódó rendszereket engedély nélkül. Engedélyköteles átalakításnak számít például a készülékek, kémények, készülék bekötések, áthelyezések és más tüzelőanyagra történő átállítások.

 

Forrás: Főgáz Zrt.


További hírek

  Így lesz egészséges a marantád!
2023. 09. 21. 12:57 gyomroi-hirhatar.hu
  A jó alvás titka csecsemőkorban
2023. 09. 21. 12:54 gyomroi-hirhatar.hu
  Módszerek, amikkel könnyebb lesz a kétoldalú ragasztó eltávolítása
2023. 09. 21. 12:52 gyomroi-hirhatar.hu
  Hogyan működik az időpontfoglaló rendszer egy vállalatirányítási szoftverben?
2023. 09. 21. 12:50 gyomroi-hirhatar.hu
  Báj és könnyedség
2023. 09. 21. 12:48 gyomroi-hirhatar.hu
  Induljon az ősz egy új iskolatáskával!
2023. 09. 13. 09:58 gyomroi-hirhatar.hu
  Milyen egy jó polírozógép?
2023. 09. 13. 09:48 gyomroi-hirhatar.hu
  Lázár János kinyírta Budapest jövőjét
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu
  Pintér nyomozókat toboroz kiemelt fizetésért
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu
  Tiborcz István letarolta a Svábhegyet új elitklubja körül
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport