GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Ne legyen áldozata a néma gyilkosnak

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2024.05.29.
 Szerda
Ma Magdolna napja van.
Holnap Zsanett, Janka napja lesz.
   EUR árfolyam
   384,95 Ft
   CHF árfolyam
   389,20 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 01. 19. 17:36     


Ne legyen áldozata a néma gyilkosnak
Tegyünk együtt a szén-monoxid mérgezés ellen!

Mivel majdnem minden napra jut egy hír arról, hogy baleset történt a szén-monoxid miatt, ezért megtudhatja, mi is az a szén-monoxid, mik a tünetei és hogy hogyan védekezhet ellene, hogy Ön és családja ne eshessen „áldozatául” a „Néma gyilkosnak”.


Mi az a szén-monoxid?

A szén-monoxid színtelen, szagtalan és íztelen mérgező gáz, mely elsősorban szénvegyületek tökéletlen égése során keletkezik. E mellett létre jöhet természetes illetve szintetikus anyagok égésekor is. Többek között a cigaretta füst vagy a kipufogó gáz is tartalmaz szén-monoxidot.
Erősen mérgező gáz, veszélyét fokozza, hogy érzékszerveinkkel nem felismerhető, így méltán kapta a „Néma gyilkos” elnevezést.

Kémiai képlete: CO

Sűrűsége hasonlít a levegőhöz, de némileg kisebb, így valamivel könnyebb annál, ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy elkülönül a számunkra nélkülözhetetlen oxigéntől. Fizikai tulajdonságai is jelentős mértékben hasonlítanak a levegő 78%-át kitevő nitrogén jellemzőihez, ebből kifolyólag a mérgező gáz ugyan felfelé száll, de nem gyűlik össze a plafon magasságában, mert már kis légmozgás hatására is könnyen és észrevétlenül összekeveredik a szervezetünk számára létfontosságú levegővel.

 

Miért veszélyes?

A szén-monoxid nehéz felismerhetőségéből adódóan alattomosan fejti ki hatását az emberi szervezetre, akár fulladásos halált is okozhat. Szervezetünk működéséhez szükséges oxigént az ereinkben keringő vér biztosítja. A belélegzett szén-monoxid csökkenti a vér oxigénszállító képességét, azáltal, hogy megköti az oxigén szállítását biztosító hemoglobint (a vér színét a hemoglobin adja). A vér így oxigén helyett szén-monoxidot szállít, a szervek és a szövetek oxigénhiányos állapotba kerülnek, mely először az influenzához hasonló tüneteket idéz elő: fejfájás, hányinger,émelygés, szédülés, egyensúly vesztés, hastáji fájdalom. Minél jobban halmozódik a mérgező anyag a szervezetünkben, annál erősebbé válnak a tüntetek: átmeneti látászavar, emlékezetvesztés lép fel, majd beáll a halál.

A tapasztalatok szerint a mérgezést elszenvedők zöme maradandó károsodás nélkül felépül, de 10-15%-nál szív-, agy és idegrendszeri károsodás léphet fel. Kiemelten érzékenyek a szén-monoxid mérgezésre a várandós anyák és magzataik, a csecsemők illetve kisgyermekek, valamint az idős vagy beteg emberek, de a kisállatok is.
A háziállatok gyanúsan váratlan megbetegedése vagy elpusztulása árulkodó jel lehet a szén-monoxid jelenlétére.

További jelek:

- a család egyre több tagjának hasonló tünetei jelentkeznek,
- ha elhagyjuk a lakást, jobban érezzük magunkat, majd hazatérve újra jelentkeznek a tünetek,
- ha a tünetek szezonálisan (fűtési szezon) jelentkeznek,
- influenza jellegű tüneteink vannak, de nincs lázunk.

A szén-monoxid szervezetünkben felhalmozódva akár végzetes mérgezést is okozhat. Kis mennyiségben azonban jelenléte elviselhető, így a szén-monoxid vészjelzőknek is a halmozódás veszélyére kell figyelmeztetniük.


Védekezés

Ahhoz, hogy a szén-monoxid mérgezés elkerülhető legyen, igen sok feltételnek kell egyszerre teljesülnie:

1. A beépített készülékek szerkezetének megfelelőnek kell lennie. Csak olyan készüléket használjunk, mely a vonatkozó szabványoknak megfelel, hibátlan és biztonságos működésre alkalmas. Ide tartoznak az égéstermék elvezetők, kémények szakszerű kialakítása és megfelelő műszaki állapota is.

2. A készüléket szakképesítéssel és szakvizsgával rendelkező szakember helyezze fel a gyártó és a vonatkozó szabványok előírásainak megfelelően. A megfelelő működéshez például a gázkazánokat mérőműszer segítségével kell gondosan beállítani.

3. A tüzelő berendezéseket az előírásoknak megfelelően rendszeresen karban kell tartani. A karbantartási munkákat is arra képzett szakember végezze el. Ezek a munkák elsősorban a kazánokra és a kéményekre vonatkoznak. A berendezéseket évente ellenőriztetni, és ha szükséges, tisztítani kell; a kazánokat, vízmelegítőket újra be kell állítani. Lakásába engedje be a kéményseprő közszolgáltató munkatársait, hogy kéményét, égéstermék-elvezető berendezését ellenőrizhessék, szükség szerint tisztíthassák! 

4. A készülékek használata során követni kell a gyártó előírásait. Fontos figyelni arra, hogy a készülék számára az égéshez szükséges mennyiségű levegő a helyiségben rendelkezésre álljon. Nem szabad például a szellőző nyílásokat letakarni.

Legfontosabb lépések a mérgezés megelőzése érdekében:

1. Telepítsen szén-monoxid riasztót lakásába.

 1. Folyamatosan biztosítsa a tüzelő berendezések és a kapcsolódó rendszerek (kémények, szellőző nyílások) megfelelő működéséhez szükséges feltételeket.

  3. Évente ellenőriztesse tüzelő berendezéseit és kéményeit.

  4. Rendszeresen ellenőrizze a füstcsövek tisztaságát:

  - olaj-, és gáztüzelésű berendezéseknél évente egyszer

  - szén, fatüzelésű készülékeknél évente kétszer.

  5. Rendszeresen ellenőrizze a szellőző, légbevezető csatornák tisztaságát.

  6. Ne dugaszolja el a szellőző, légbeeresztő csatornákat.

  7. Ne használja fűtésre a gáz főzőlapját, a gáztűzhelyet.

  8. A tüzelőberendezések és kémények szerelési, karbantartási munkálatait, csak megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberrel végeztesse.

  9. Minden gáz, olaj, fa, vagy széntüzelő berendezés az égéshez levegőt használ fel és az emberi szervezetre mérgező anyagokat tartalmazó füstgázt bocsájt ki. Feltétlenül szükséges a megfelelő mennyiségű levegő zavartalan bevezetésének és a füstgáz elvezetésének biztosítása.

  10. Minden helyiségben, ahol tüzelő berendezés működik, biztosítani kell a megfelelő szellőzést és az égéstermék elvezetését.

  11. Ne engedje gyermekeit a tüzelő berendezéseket használni és azokkal játszani.

  14. Ha füstszagot érez a lakásban, azonnal kapcsoljon ki minden tüzelő berendezést, hagyja

  el a helyiséget és minden ablakot, ajtót nyisson ki. Hívjon szerelőt, vagy kéményseprőt.

  15. A tüzelő berendezéseket csak a használati útmutatóban leírtaknak megfelelően használja.

  16. Ne alakítsa át tüzelő berendezéseit és a kapcsolódó rendszereket engedély nélkül. Engedélyköteles átalakításnak számít például a készülékek, kémények, készülék bekötések, áthelyezések és más tüzelőanyagra történő átállítások.

 

Forrás: Főgáz Zrt.


További hírek

  Kizárták az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Több villamos lesz Budapesten
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Tíz éve szellemtanya a battonyai szellemfalu
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Milyen árakkal találkozhatunk műanyag ablak esetén?
2024. 05. 24. 10:29 gyomroi-hirhatar.hu
  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu
  Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
2024. 05. 16. 18:26 hirhatar.hu
  A leggyakoribb B2B marketing betegségek, melyeket fontos ismerni
2024. 05. 13. 17:27 gyomroi-hirhatar.hu
  Cserhalmi György is nekiment Vidnyánszkynak Kulka miatt
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Kalandozás a Börzsöny nyugati felén
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport