GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Minden, amit Gyenes Levente távozásáról tudnia kell

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2020.01.24.
 Péntek
Ma Timót napja van.
Holnap Pál napja lesz.
   EUR árfolyam
   336,17 Ft
   CHF árfolyam
   313,77 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 01. 13. 10:22     


Minden, amit Gyenes Levente távozásáról tudnia kell
Tegnap óta tudjuk, hogy a bíróság is úgy döntött, hogy Gyenes Levente méltatlan a polgármesteri tisztségre. A távozó városvezető helyzete sok kérdést vet fel. A leggyakoribb kérdésekre a cikkünkből kaphat választ.

Ahogy arról a Gyömrői Hírhatár tegnap délután elsőként beszámolt, a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság másodfokon is méltatlannak ítélte a polgármesteri tisztségre Gyenes Leventét. Minderről maga a bíróság tájékoztatta lapunkat.

 

A hírrel kapcsolatban sajnos azonnal elindultak a találgatások a közösségi oldalakon, s ezekben sokszor téves információk bukkannak fel. Ezért szerkesztőségünk megpróbálja összefoglalni a legfontosabb kérdéseket a témával kapcsolatba.

 

Mi ez az egész jogi huza-vona Gyenes Levente körül?

 

Gyenes Leventét 2016 áprilisában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság folytatólagosan elkövetett adócsalásért és magánokirat-hamisítás miatt. Az önkormányzati törvény szerint ilyen esetben senki sem lehet polgármester, amit előzetesen a Miniszterelnökség és a Pest Megyei Kormányhivatal is megerősített. Azonban a Gyömrő 2000 Kör városvezetője szerint a törvény nem fogalmaz egyértelműen, így ő továbbra is ragaszkodott a polgármesteri székhez. Ezekből az eltérő álláspontokból kezdődött egy hónapokig tartó vita a Kormányhivatal és a gyömrői önkormányzat között.

 

Miről döntött most a munkaügyi bíróság?

 

Arról, hogy Gyenes Levente maradhat-e törvény szerint polgármester, vagy nem. Pontosabban: a törvény eleve nem is ismerte el polgármesternek.

 

És milyen döntést hozott a bíróság?


A bíróság szó szerint ezt írta a Gyömrői Hírhatárnak: „A másodfokú bíróság határidőben, 2017. január 11. napján az elsőfokú bíróság helyes indokainál fogva, annak döntését helybenhagyta. A végzés szerint a kérelmezett méltatlan a polgármesteri tisztség betöltésére. A döntés jogerős.”

 

És akkor most le kell mondania Gyenes Leventének?


Itt már nem számít hogy lemond vagy sem. A törvény erejénél fogva távoznia kell.

 

Azt halottam, hogy fellebbeznek a döntés ellen. Akkor még van esélye a gyömrői polgármesternek?

 

Már fellebbeztek. A mostani döntés már arról szól, hogy a bíróság a fellebbezést is elutasította. A döntés jogerős, tehát már nincs lehetőség módosítgatni. Végre kell hajtani a döntést.

 

Egyáltalán semmit sem tehet a Gyömrő 2000 Kör városvezetője?


De, pár lehetősége még van. Alkotmánybírósághoz, vagy az Európai Unióhoz fordulhat jogorvoslatért. Ezt valószínűleg meg is fogja tenni, már csak azért is, mintha ő valóban hitt volna végig saját esélyeiben. Ez azonban már igazából semmit sem jelent. Ha foglalkoznak is az üggyel, az nem befolyásolja a munkaügyi bíróság döntését. Azt mindenképp végre kell hajtani, tehát Gyenesnek távoznia kell.

 

Akkor most automatikusan az augusztusi polgármester-választás második helyezettje lesz a polgármester?

 

Dehogy! Ez nem így működik.

 

Akkor mi fog most történni?


A Helyi Választási Bizottságnak új polgármester-választást kell kiírnia. Tehát újra több millió közpénzből, újabb kampányt kell túlélnünk.

 

Úgyis megnyeri azt a választást is Gyenes Levente.

 

Hiába indulna el Gyenes levente a következő választáson, hiszen most már bírósági végzés is van arról, hogy nem lehet polgármester. Ha elindul, az ebben az esetben már minden kétséget kizáróan a választók megtévesztésének számítana.

 

De hogy-hogy elindulhat?


Ez egy jogi kiskapu miatt van, amivel a törvényhozók eddig nem szembesültek. Gyenes Levente elindulhat a választáson, mert azt a választási törvény szabályozza. Az pedig – jelenleg – nem tiltja meg, hogy valaki jelölt lehessen felfüggesztett börtönbüntetéssel.

 

Azonban a megválasztott polgármesterre már nem a választási, hanem az önkormányzati törvény vonatkozik. Az pedig azonnal eltávolítaná a hivatalából Gyenes Leventét.

 

Akkor ezt a végtelenségig lehet húzni?


Nem valószínű. Ugyanis az Igazságügyi Minisztérium korábban már bejelentette, hogy erkölcsi bizonyítványhoz fogja kötni a választáson való indulást. Ha ez a módosítás megtörténik, akkor el sem indulhat a következő választáson.

 

És Gyenes Leventének nincs erkölcsi bizonyítványa?


Nincs. Mivel felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, ezért 2018 tavaszáig nincs erkölcsi bizonyítványa.

 

De hogy képzelik, hogy a gyömrőiek 80%-ának akaratát felülírják?


Egyrészt nem 80%, hanem 76%. Másrészt nem a gyömrőiek 76%-a, hanem a választáson résztvevők 76%-a mondta, hogy Gyenes Levente legyen a polgármester. Ez pedig gyömrő lakosságának mindössze 33%-a.

 

Másrészt a kérdést fordítva kell feltenni. Felülírhatja-e 4600 gyömrői lakos a 10 milliós Magyarország törvényeit? Egyértelműen NEM a válasz, amit egy korábbi cikkünkben egy alkotmányjogász is elmagyarázott.

 

Miért akarja a hatalom eltávolítani Leventét?


Mert a törvény nem engedi, hogy börtönbüntetésre ítélt személy vezessen egy várost. Ezért és nem másért. A Gyömrői Hírhatár még 2016 augusztusában előrevetítette, hogy komoly eséllyel várható, hogy sokan azzal fogják magyarázni a történteket, hogy „a „fideszes hatalom”, vagy helyi riválisai erőszakkal próbálja őt eltávolítani, mivel a szavazófülkében nem tudták legyőzni.”
Szerkesztőségünknek láthatóan ebben is igaza lett.

 

GYH


További hírek

  Valóban életet menthet az új mobilalkalmazás
2020. 01. 24. 10:30 gyomroi-hirhatar.hu
  Egy bíró sorra engedi ki a gyilkosokat a börtönből
2020. 01. 24. 07:44 gyomroi-hirhatar.hu
  Nyitva hagyták a bolondokháza kapuját? - elképesztő tervek az önkormányzattól
2020. 01. 23. 15:24 gyomroi-hirhatar.hu
  Karbantartás lesz a vasúton a hétvégén
2020. 01. 23. 07:45 gyomroi-hirhatar.hu
  Gigarobbanás volt éjszaka Gyömrőn
2020. 01. 22. 07:55 gyomroi-hirhatar.hu
  E-mailben értesít a BKK a tartozásról
2020. 01. 21. 08:58 gyomroi-hirhatar.hu
  Ha autózol, már csak tíz napod maradt erre
2020. 01. 21. 06:02 gyomroi-hirhatar.hu
  A győmrői üveghegy mögött a szeméttenger hullámzik
2020. 01. 20. 10:33 gyomroi-hirhatar.hu
  Betelt a pohár, véget vet a kormány a börtönbiznisznek
2020. 01. 18. 18:00 gyomroi-hirhatar.hu
  Kellemetlen meglepetés érhet februárban, ha ezt elmulasztod
2020. 01. 15. 13:04 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport