GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Mi köze a móri mészárosnak Gyömrőhöz?

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2023.09.30.
 Szombat
Ma Jeromos napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,25 Ft
   CHF árfolyam
   405,32 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 22. 15:29     


Mi köze a móri mészárosnak Gyömrőhöz?
Semmi. Illetve picit mégis. Augusztus 28-án ugyanis célegyenesbe fordult annak a több százmilliós csalássorozatnak a büntetőügye, amelynek Gyömrő polgármestere az egyik fő vádlottja. Az ügyben a móri mészáros védőügyvédje is felbukkant. Nem véletlenül.

 

Augusztus vége óta tudni, hogy csak az októberi önkormányzati választás után születik ítélet a kecskeméti székhelyű számlagyár ügyében, amelynek kiemelt vádlottja Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere. Több mint egy éve kezdődött az említett tárgyalássorozat a Kecskeméti Törvényszéken, amely októberben, nem sokkal az önkormányzati választások után fejeződhet majd be. Az ügyet az a Fodor Endre bíró vezeti, aki egy hasonló ügy miatt, ugyancsak Kecskeméten már kirótt egy több éves börtönbüntetést Zuschlag János korábbi MSZP-s országgyűlési képviselőre. A „Kecskeméti számlagyár” azonban nagyobb mértékben károsította az államot, mint a hírhedt szocialista politikus. A bűnszervezet 1.8 milliárd forintnyi fiktív számlát közvetített, az így be nem fizetett adók miatt a magyar költségvetés kára több mint 400 millió forint lett. Ebből nagyon sokan jól éltek. Nem véletlen tehát, hogy a nyomozást lefolytató ügyészség a tárgyalás megkezdése óta makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy számos vádlottal együtt a gyömrői polgármester is több évnyi letöltendő fegyházbüntetést kapjon.

 

Strómanok, milliók, jutalékok

 

A rendszer lényege az volt, hogy különböző kamu cégeket hoztak létre, melyek élére több millió forintért kamu vezetőket – „strómanokat” – állítottak. A valódi tevékenységet nem végző cégek számára, valóban működő vállalkozások állítottak ki fiktív számlákat, ezzel több százmilliós értékben elcsalva az áfát.

 

A vád szerint Gyenes tisztában volt azzal, hogy a megrendelések nem tényleges gazdasági tevékenységekre, hanem fiktív számlák kiállítására vonatkoznak. Sőt, a gyömrői polgármester 15%-os jutalékot kért az új kuncsaftokért. A nyomozás szerint a Gyenes által közvetített cégek jutalékait személyesen a polgármester kapta meg.

 

A rendszert két éven keresztül működtették, mindeközben Gyenes hivatalban lévő polgármesterként már a második ciklusát töltötte. Az ügyészség szerint a vádlottak mindegyike tisztában volt azzal, hogy bűncselekményt követnek el, a rendszeres, anyagi haszonszerzés miatt ennek ellenére tartósan és életvitelszerűen folytatták a számlázgatást.

 

A gyömrői cégek a buliban

 

A gyömrői polgármester hajtotta fel a bűnszervezet számára például a Prode-Styl Zrt.-t, a Rutin Kft.-t, a HM Currus Zrt.-t, a Kipszer Zrt.-t, a BN Hungary Kft.-t és a H&W management Kft-t is.

 

Ezek közül a H&W management Kft érdemel figyelmet. A cég neve első olvasatra ismeretlen. Másodikra is. Mégis nagyon sok köze van Gyömrőhöz. Ez a cég működtette ugyanis az önkormányzati területen felépített Negresco Éttermet. Még 2012-ben a Hír TV is forgatott az üggyel kapcsolatban, ahol rejtett kamerás felvételen ismerték be a Negrescoban dolgozók, hogy az önkormányzat által segített étterem valójában Gyenes Leventéé.

 

A Negresco mellett az Electro Escort Kft. is részt vett a csalássorozatban. Ez utóbbi cég, amelynek Gyenes Levente volt a vezető tisztségviselője, 2007-ben több millió forint értékben fogadott be fiktív számlákat. A kamu papírok villanyszerelésről, kertészeti munkákról, térburkolásról és adatrögzítésről szóltak.

 

A móri mészáros ügyvédje is harcba szállt

 

Az ügy bíróságra kerülését komoly nyomozás előzte meg. Lefoglaltak egy rakás könyvelési iratot, házkutatásokat tartottak és titkos információgyűjtést végeztek. Minden volt tehát, ami egy komoly bűncselekmény esetén szükséges. Nem véletlen, hogy a gyömrői polgármester sem bízta a véletlenre a bíróság előtti küzdelmet. Gyenes Leventét az ügyben korábban az a Dezső Antal képviselte, aki a „móri mészárosnéven hírhedté vált férfi védőügyvédje is volt.


Védelemmel tehát el van látva Gyömrő polgármestere, azonban ha nem történik az ügyben váratlan fordulat, nagy az esélye, hogy amennyiben Gyenes Levente október 12-én megnyeri a polgármesteri választást, nem sokkal később mégis új választást kell kiírni Gyömrőn. Egyetlen dolog egészen biztos tehát: egy ilyen helyzetben a település sokat fog veszíteni.

 

Hogy ezzel a lehetőséggel a Gyömrő 2000 kör is komolyan számol, az látható. Gyenes Levente közel sem szerepel olyan aktívan a kampánykiadványokban, mint az előző választásokon. S egy ideje azt is tudjuk, hogy 12 év után először nem vállalja a képviselőjelöltséget Gyömrő 8-as választókerületében. A döntés háttere az lehet: Ha Gyenes bukik, nem szabad, hogy a körzetet is bukja a mögötte álló civil szervezet.

 

Regős

 

 


További hírek

  Válasszon a célnak megfelelő hűtőberendezést!
2023. 09. 30. 10:54 gyomroi-hirhatar.hu
  Mit tegyél, ha hullik a kutyád szőre?
2023. 09. 26. 11:51 gyomroi-hirhatar.hu
  Többdiplomás nőknek keres takarítói munkát Demszky Gábor
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Állítólag nettó 385 ezer a magyar átlagkereset
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Orbán Ráhel egyetemi ismerősei is jól jártak
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Így lesz egészséges a marantád!
2023. 09. 21. 12:57 gyomroi-hirhatar.hu
  A jó alvás titka csecsemőkorban
2023. 09. 21. 12:54 gyomroi-hirhatar.hu
  Módszerek, amikkel könnyebb lesz a kétoldalú ragasztó eltávolítása
2023. 09. 21. 12:52 gyomroi-hirhatar.hu
  Hogyan működik az időpontfoglaló rendszer egy vállalatirányítási szoftverben?
2023. 09. 21. 12:50 gyomroi-hirhatar.hu
  Báj és könnyedség
2023. 09. 21. 12:48 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport