GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Mi köze a móri mészárosnak Gyömrőhöz?

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2024.05.29.
 Szerda
Ma Magdolna napja van.
Holnap Zsanett, Janka napja lesz.
   EUR árfolyam
   384,95 Ft
   CHF árfolyam
   389,20 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 22. 15:29     


Mi köze a móri mészárosnak Gyömrőhöz?
Semmi. Illetve picit mégis. Augusztus 28-án ugyanis célegyenesbe fordult annak a több százmilliós csalássorozatnak a büntetőügye, amelynek Gyömrő polgármestere az egyik fő vádlottja. Az ügyben a móri mészáros védőügyvédje is felbukkant. Nem véletlenül.

 

Augusztus vége óta tudni, hogy csak az októberi önkormányzati választás után születik ítélet a kecskeméti székhelyű számlagyár ügyében, amelynek kiemelt vádlottja Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere. Több mint egy éve kezdődött az említett tárgyalássorozat a Kecskeméti Törvényszéken, amely októberben, nem sokkal az önkormányzati választások után fejeződhet majd be. Az ügyet az a Fodor Endre bíró vezeti, aki egy hasonló ügy miatt, ugyancsak Kecskeméten már kirótt egy több éves börtönbüntetést Zuschlag János korábbi MSZP-s országgyűlési képviselőre. A „Kecskeméti számlagyár” azonban nagyobb mértékben károsította az államot, mint a hírhedt szocialista politikus. A bűnszervezet 1.8 milliárd forintnyi fiktív számlát közvetített, az így be nem fizetett adók miatt a magyar költségvetés kára több mint 400 millió forint lett. Ebből nagyon sokan jól éltek. Nem véletlen tehát, hogy a nyomozást lefolytató ügyészség a tárgyalás megkezdése óta makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy számos vádlottal együtt a gyömrői polgármester is több évnyi letöltendő fegyházbüntetést kapjon.

 

Strómanok, milliók, jutalékok

 

A rendszer lényege az volt, hogy különböző kamu cégeket hoztak létre, melyek élére több millió forintért kamu vezetőket – „strómanokat” – állítottak. A valódi tevékenységet nem végző cégek számára, valóban működő vállalkozások állítottak ki fiktív számlákat, ezzel több százmilliós értékben elcsalva az áfát.

 

A vád szerint Gyenes tisztában volt azzal, hogy a megrendelések nem tényleges gazdasági tevékenységekre, hanem fiktív számlák kiállítására vonatkoznak. Sőt, a gyömrői polgármester 15%-os jutalékot kért az új kuncsaftokért. A nyomozás szerint a Gyenes által közvetített cégek jutalékait személyesen a polgármester kapta meg.

 

A rendszert két éven keresztül működtették, mindeközben Gyenes hivatalban lévő polgármesterként már a második ciklusát töltötte. Az ügyészség szerint a vádlottak mindegyike tisztában volt azzal, hogy bűncselekményt követnek el, a rendszeres, anyagi haszonszerzés miatt ennek ellenére tartósan és életvitelszerűen folytatták a számlázgatást.

 

A gyömrői cégek a buliban

 

A gyömrői polgármester hajtotta fel a bűnszervezet számára például a Prode-Styl Zrt.-t, a Rutin Kft.-t, a HM Currus Zrt.-t, a Kipszer Zrt.-t, a BN Hungary Kft.-t és a H&W management Kft-t is.

 

Ezek közül a H&W management Kft érdemel figyelmet. A cég neve első olvasatra ismeretlen. Másodikra is. Mégis nagyon sok köze van Gyömrőhöz. Ez a cég működtette ugyanis az önkormányzati területen felépített Negresco Éttermet. Még 2012-ben a Hír TV is forgatott az üggyel kapcsolatban, ahol rejtett kamerás felvételen ismerték be a Negrescoban dolgozók, hogy az önkormányzat által segített étterem valójában Gyenes Leventéé.

 

A Negresco mellett az Electro Escort Kft. is részt vett a csalássorozatban. Ez utóbbi cég, amelynek Gyenes Levente volt a vezető tisztségviselője, 2007-ben több millió forint értékben fogadott be fiktív számlákat. A kamu papírok villanyszerelésről, kertészeti munkákról, térburkolásról és adatrögzítésről szóltak.

 

A móri mészáros ügyvédje is harcba szállt

 

Az ügy bíróságra kerülését komoly nyomozás előzte meg. Lefoglaltak egy rakás könyvelési iratot, házkutatásokat tartottak és titkos információgyűjtést végeztek. Minden volt tehát, ami egy komoly bűncselekmény esetén szükséges. Nem véletlen, hogy a gyömrői polgármester sem bízta a véletlenre a bíróság előtti küzdelmet. Gyenes Leventét az ügyben korábban az a Dezső Antal képviselte, aki a „móri mészárosnéven hírhedté vált férfi védőügyvédje is volt.


Védelemmel tehát el van látva Gyömrő polgármestere, azonban ha nem történik az ügyben váratlan fordulat, nagy az esélye, hogy amennyiben Gyenes Levente október 12-én megnyeri a polgármesteri választást, nem sokkal később mégis új választást kell kiírni Gyömrőn. Egyetlen dolog egészen biztos tehát: egy ilyen helyzetben a település sokat fog veszíteni.

 

Hogy ezzel a lehetőséggel a Gyömrő 2000 kör is komolyan számol, az látható. Gyenes Levente közel sem szerepel olyan aktívan a kampánykiadványokban, mint az előző választásokon. S egy ideje azt is tudjuk, hogy 12 év után először nem vállalja a képviselőjelöltséget Gyömrő 8-as választókerületében. A döntés háttere az lehet: Ha Gyenes bukik, nem szabad, hogy a körzetet is bukja a mögötte álló civil szervezet.

 

Regős

 

 


További hírek

  Kizárták az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Több villamos lesz Budapesten
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Tíz éve szellemtanya a battonyai szellemfalu
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Milyen árakkal találkozhatunk műanyag ablak esetén?
2024. 05. 24. 10:29 gyomroi-hirhatar.hu
  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu
  Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
2024. 05. 16. 18:26 hirhatar.hu
  A leggyakoribb B2B marketing betegségek, melyeket fontos ismerni
2024. 05. 13. 17:27 gyomroi-hirhatar.hu
  Cserhalmi György is nekiment Vidnyánszkynak Kulka miatt
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Kalandozás a Börzsöny nyugati felén
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport