GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Mennyire lehet megalázóan vicces egy közmunkás oktató?

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2019.12.15.
 Vasárnap
Ma Valér napja van.
Holnap Etelka napja lesz.
   EUR árfolyam
   328,82 Ft
   CHF árfolyam
   299,35 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 02. 03. 07:08     


Mennyire lehet megalázóan vicces egy közmunkás oktató?
Vajon milyen viccet engedhet meg magának az, aki közmunkásokat oktat? Mi az a határ, ahol már nem léphet túl, és ki mondja meg azt, hogy szabad-e, fenyegetni?

Vajon milyen viccet engedhet meg magának egy pedagógus, aki közmunkásokat oktat? Mi az a határ, ahol már nem léphet túl, és ki mondja meg azt, hogy szabad-e, fenyegetni, olyan ténnyel, vagy ténynek tűnő adatokkal a tanulókat, ami már sértheti az emberi vagy állampolgári jogokat? Vagy azokkal az emberekkel, akik egy falat kenyérért minden eltűrnek, - ezt is meg lehet tenni?

Vagy nem is vicc?

 

A napokban egy furcsa üzenetet kaptam az egyik megyében élő ismerősömtől. Amikor olvastam, nem akartam hinni a szememnek. Ilyen nincs – gondoltam, de aztán rá kellett jönnöm, hogy a mai világban itt és most, Magyarországon minden, de minden megtörténhet! Talán még ez is…

- Kompetencia programon veszek részt. Van egy tanítónő, aki rögtön az első napon azzal kezdte az oktatást, hogy különösebben nem kell bemutatkoznunk, hiszen mindenkiről mindent tud.
- Férjem rendőr, és mindenkiről lekérte az adatokat és azokat megismerve – ismerem magát a csoportot is.
Megjegyezte még, hogy nem is titkolja, Ő a Jobbik helyi szervezetének az egyik tagja. Amit mondok, mindenki vegye úgy, ahogy akarja.

A kérdés az volt, hogy jogszerűen kérték-e le, a személyes adatokat?
Szabad-e, ilyent tenni egy rendőrnek, vagy valamely hatóságnak?
Megállt bennem az ütő!


Előfordulhat ma ilyesmi ebben az országban? Sok mindenről hallottam, sok mindent láttam és olvasok nap, mint nap a hírek között, de ilyesmi még eddig nem fordult elő.
Az, hogy terror alatt tartják a közmunkásokat, hogy brummogni és röfögni oktatják őket – már nem is csodálkozom.

Az emberek, – még azok is, akik írni,olvasni tudnak, érettségivel, vagy annál magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek kényszerből, a mindennapi kenyérért megteszik, hogy megalázzák magukat, - ezért aztán brummognak, röfögnek, ahogy a tanár kéri, vagy a tanrend megköveteli. Ez azonban már mindennek a teteje.


Válaszomban elmondtam, hogy a törvény nagyon szigorúan előírja azt, hogy a hatóságok, mikor, milyen esetekben kérhetik le az állampolgárok személyes adatait, különösen azokat, amelyek a legszigorúbban védve vannak, mint az eljárás alá vonás, vagy büntetőpriusz… Ha ezt valaki jogtalanul kéri le, és adja tovább, akkor bizony, bűncselekményt követ el, visszaél hivatali helyzetével….

Javasoltam, hogy a legközelebbi alkalommal, az osztály színe előtt, kérdezzenek rá a tanárnőre, hogy milyen jogon kérte le a férje a személyes adataikat, és milyen jogon adta azt neki tovább? A tisztelt tanárnő,  mire kívánja, vagy tudja felhasználni?

Ma a kérdés elhangzott az osztály előtt, és a tanárnő, állítólag rendkívül nagy zavarban volt, és csak annyit tudott többször elmondani, - ne haragudjanak, csak vicceltem!
                     
Mondhatnám, ronda és csúnya az ilyen viccelődés, ha időnként nem kellene egyes témákat komolyan venni! Mert mi van akkor, ha a tanárnő nem viccelt, és tényleg megtörtént az adatok lekérése? Elmondhatta otthon, hogy a romákat mivel fenyegette meg, és a férj, aki tudja, hogy bizony hibát követhetett el, nagyon gyorsan felvilágosította a nejét.  
- Mindez most már akár az állásába is kerülhet? Mert mi másért lett hirtelen zavart, miért kellett a tanárnőnek úgy viselkednie, mint aki hirtelen rájött,hogy …. – megbukott!
Vannak még értelmes, okos cigány emberek, akik ha nem tudnak valamit, akkor mernek szólni, mernek kérdezni másoktól, és a tanácsot megfogadva tovább is lépni. Sajnos az osztály többi tagja, - ahogy a beszélgetésből kitűnik – nem mernek megszólalni, és fel sem fogják, hogy milyen aljasság történt velük szemben, ha ez az eset megtörtént. Nem szólnak, nem mernek, féltik azt a kenyeret, amit kapnak és ezért még hogy brummogniuk, és röfögniük is kell. Örülnek, hogy kenyér kerül az asztalra a családnak, és eltűrik azt a jogtalanságot, embertelenséget, amit elkövetnek velük szemben…

Villás Lajos jegyzete

Fotó: MTI/ Balázs Attila


További hírek

  Egy sokoldalú és nőies táskára vágysz? Mi megtaláltuk!
2019. 11. 21. 15:01 gyomroi-hirhatar.hu
  Minden rendben, Orbán megtalálta Aczél elvtárs politikai végrendeletét
2019. 11. 16. 10:49 hirhatar.hu
  „Nettó árulás” – kirakják az MSZP-ből a budafoki kollaboránsokat
2019. 11. 16. 10:49 hirhatar.hu
  Lemondásra szólították fel a szexbotrányba keveredett budaörsi polgármestert
2019. 11. 09. 13:52 gyomroi-hirhatar.hu
  Hatékony bőrápolás rendszeres sportolás mellett is
2019. 10. 17. 16:46 gyomroi-hirhatar.hu
  Royal Canin kutyaeledel
2019. 10. 17. 16:41 gyomroi-hirhatar.hu
  Hordozható hangszórók
2019. 10. 17. 16:21 gyomroi-hirhatar.hu
  Gyenes Levente Zoltán (Jó Itt Élni! Közösség) Gyömrő polgármestere
2019. 10. 14. 07:37 gyomroi-hirhatar.hu
  Orbán Viktor már szavazott - Ön szavazott már?
2019. 10. 13. 09:52 gyomroi-hirhatar.hu
  Tilos lefényképezni a szavazólapot, de szelfi készíthető a fülkében
2019. 10. 13. 09:40 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport