GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Megszállás emlékmű

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2020.06.04.
 Csütörtök
Ma Bulcsú napja van.
Holnap Fatime napja lesz.
   EUR árfolyam
   345,57 Ft
   CHF árfolyam
   320,93 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 01. 22. 21:48     


Megszállás emlékmű
Orbán Viktor aki napjaink Kádár Jánosa, a szélsőségesek felé, önmagát olyan szerepbe akarja beállítani, mintha ő lenne a fehér lovas pojáca szellemi örököse is egyben.

 Nem nagyon akartam én megszólalni már ebben a témában, de a hülyeség olyan mértékű, hogy azt nem lehet szó nélkül hagyni. Ráadásul elő jön benne a mi ugye félszavakból is értjük egymást dolog, speciel itt a leggusztustalanabb kiadásában. A történelem arról híres, hogy úgy általában viharos. Magyarországon meg főleg.

 

Gyerekkoromban az iskolában kifejezetten utáltam azt, hogy mindig történt valami és ezért szegény gyereknek, aki én voltam, ahelyett, hogy értelmes dolgokkal lehetne foglalkozni, mint focizás a téren a haverokkal, évszámokat, neveket, eseményeket kellett egymás után bemagolni. Miért nem tudtak egykor nyugodtan ülni a hátsójukon az emberek, hogy kevesebb feljegyezhető esemény történjen?! Felnőttként is úgy vagyok vele, hogy a történelem egyszerre tud lényegtelen és lényeges lenni. Lényegtelen azért, mert ami megtörtént, azon utólag már nem lehet változtatni, lényeges azért, mert okos ember képes az elkövetett hibákból tanulni. Magyarország a magyar társadalom esetében a lényegtelen dominál erősebben, mert itt látványos, hogy semmit nem ért a többség abból ami történt, így okulni belőle is szinte a lehetetlen kategóriája.

 

A történelem nálunk eszköz érzelmek és indulatok szítására a politika kezében. A vállalhatatlant igyekeznek vállalhatóbbá szelídíteni, amikor az érdek így diktálja. Ez történik például a folyamatos Trianon hisztéria kapcsán. Ez történik, amikor restaurálják a Horthy korszakot, ez történik akkor is, amikor a kádárizmus időszakát akarják egészen másnak hazudni, mint amilyen mocsok volt az a valóságban. Ez a megszállás emlékmű megint csak az érzelmekre és az indulatokra akar hatni nálunk, amit nagyon nehéz nem észrevenni.

 

Nincs reális válasza senkinek arra, hogy miért van feltétlen most arra szükség, hogy egy ilyen emlékművet emeljünk a fővárosban. Ha még szükséges is lehetne, nyakatekert módon a nemzeti emlékezésre hivatkozva, akkor is az a kérdés, miért éppen most? Olyan jól áll az ország, a főváros, hogy százmilliókat el lehet költeni egy ilyen pótcselekvésre, mert már a létező problémák megoldva? Nem akarok azzal a demagógiával jönni, hogy ebből a közel 300 millióból, amit erre a szarra fordítanak, hány lélegeztető gépet lehetett volna venni. De arról igenis beszélnék, hogy 300 millióból nem kevés hajléktalan ember alapproblémáját meg lehetne oldani, és akkor nem kéne őket börtönnel terrorizálni fasiszta módon. Tehát nincs válasz arra, hogy ez mi a francnak szükséges és arra se, hogy miért pont most lett ilyen sürgős. / Ez utóbbira sejtem a választ, el is fogom mondani. / Na azt se tudom, hogy mi a jó fene kerül 300 millióba egy ilyen egyszerű szobron. Tudom én, hogy nem illik kérdezni a nagyitól, hogy mennyibe kerül a dió a bejglibe, de akkor is. Tudom én, hogy egy művészeti alkotás nem árazható be olyan formában, mint egy fenyőfából készült kutyaház. És akkor most örüljünk a 300 milliónak, mert a szerény felkért alkotó, tulajdonképpen mondhatott volna 3 milliárdot is?

 

A most, az egyáltalán nem véletlen. A Fidesz pontosan tudja, hogy nagy bajban van és elég kétséges, hogy a tervezett csalások elégségesek e ahhoz, hogy meg tudja majd a választások után őrizni a bitorolt hatalmát. Szavazatok kellenek. Ehhez meg kell tudni szólítaniuk a szélsőjobbot is. Nem szabad túl nyíltan felvállalni, hogy egy csapatba tartoznak, de üzenni kell, hogy ha a Jobbik helyett rájuk szavaznak, képviselve lesznek beteges nézeteik. És bizony úgy gondolom Szakály Sándor, idegenrendészeti eljárás szövege egy kormány által támogatott intézmény élén, a legkisebb mértékben sem volt egy őrült ember elszólása. A német megszállás emlékműve se véletlen, hogy most épül majd meg, mert mindezek bizony a már megszokott cinkos kacsintások a hatalom részéről a primitív szélsőjobbos nézeteket befogadók irányába. A 300 millió amibe a szobor kerül, alig hiszem, hogy a valóságban is ennyi lenne. De 300 milliót ki lehet fizetni úgy közpénzből, hogy utána ebből nem kevés pénz visszakerülhet részben pártkasszába, - kell a pénz a kampányhoz- más része meg megfelelő fontos elvtársak zsebébe. A Horthy rezsim restaurálásának újabb fontos lépése ez. Mert azt az üzenetet közvetíti, hogy itt amíg a nácik nem szálltak meg minket, minden a legnagyobb rendben volt. Nem beszélnek a zsidótörvényekről, nem beszélnek a zsidók ellen elkövetett pogromokról, nem beszélnek arról, hogy mennyi ember veszítette el jogát a szabadsághoz, jogát az emberi méltósághoz. Horthy és bandája nem kényszerből volt antiszemita, hanem meggyőződésből.

 

Orbán Viktor aki napjaink Kádár Jánosa, a szélsőségesek felé, önmagát olyan szerepbe akarja beállítani, mintha ő lenne a fehér lovas pojáca szellemi örököse is egyben. Ami itt most éppen történik aljasság, korrupció, tisztességtelen játék egyben.  Lehet ezt bizonyítani? Szinte lehetetlen. Elképzelhető, hogy ezek állnak a dolgok mögött? Szinte biztos. És ne feledjétek! Nem maga az emlékmű állítás a legnagyobb baj itt, sokkal inkább a mögötte álló összefüggések.

 

Rózsa Mihály


További hírek

  Varázslat fotókból
2020. 04. 15. 09:13 gyomroi-hirhatar.hu
  A személyforgalom előtt lezárják az országhatárokat
2020. 03. 16. 12:40 gyomroi-hirhatar.hu
  A járvány ellenére is engedélyezik a piacozást Gyömrőn
2020. 03. 15. 12:24 gyomroi-hirhatar.hu
  Több tízmilliót is bukhat Gyömrő a telekügyleten
2020. 03. 13. 12:32 gyomroi-hirhatar.hu
  Nincs egyezség a körbár ügyében
2020. 03. 12. 13:12 gyomroi-hirhatar.hu
  Vecsésen lett meg a nagyértékű gázkazán
2020. 03. 12. 12:37 gyomroi-hirhatar.hu
  Ezek a nagyrendezvények maradnak el Gyömrőn a vírus miatt
2020. 03. 12. 10:18 gyomroi-hirhatar.hu
  Vészhelyzet: korlátozzák a belépést a magyar határon
2020. 03. 11. 15:07 gyomroi-hirhatar.hu
  Már bevált módszerrel passzolják el Gyömrő vagyonát
2020. 03. 09. 15:34 gyomroi-hirhatar.hu
  Úgy ad el Gyömrő, hogy közben majdnem 700 ezret fizet
2020. 03. 06. 13:53 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport