GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Meddig veszélyeztetik még a gyömrőiek egészségét a PEVDI rákkeltő anyagai?

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2023.01.29.
 Vasárnap
Ma Adél napja van.
Holnap Martina napja lesz.
   EUR árfolyam
   388,18 Ft
   CHF árfolyam
   387,24 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 12. 13. 15:14     


Meddig veszélyeztetik még a gyömrőiek egészségét a PEVDI rákkeltő anyagai?
Továbbra is kimutathatok a gyömrői vízben a PEVDI rákkeltő anyagai - számolt be a Magyar Idők.

A Magyar Idők szombati számában olvashatunk egy elég részletes cikket az egykori PEVDI-gyártelepről, amely azt taglalja, hogy ezertonnányi veszélyes hulladékot szállítottak el Gyömrőről, az egykori vegyi üzem területéről, de a helyiek és a Greenpeace szerint a területen még most is vannak rákkeltő vegyi anyagok.

 

Greenpeace: Illegálisan áshattak el veszélyes hordókat a városban

 

A hatóságokhoz közérdekű bejelentések érkeztek arról is, hogy a veszélyes hulladékkal teli hordók egy részét a gyártelepen kívül, egy régi szemétbányában ásták el. A tulajdonos és a polgármester nem nyilatkozik, a hatóság teljes körű vizsgálatot ígért.


A Greenpeace szerint a város határában lévő egykori szemétbányában ásathattak el mintegy 150 hordót egy vállalkozóval. A zöldek konkrét térképet is mellékeltek az egyik beadványukban az elföldelt vegyszeres hordók lehetséges helyéről, mely néhány méterre található az Árvácskák Kutyaotthontól vagy a Farkasdi, az Annahegyi és az Eperfasor utcák lakóépületeitől. A Greenpeace a hulladékok feltárása érdekében közérdekű bejelentéssel élt a Pest Megyei Kormányhivatalnál, amely az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz utalta az ügyet.

A cikkből kiderül, hogy az önkormányzat napelemparkot akar létesíteni a területen, a Magyar Idők úgy tudja, az a szóbeszéd járja, hogy így akarják végleg megakadályozni az illegálisan eltüntetett hordók felkutatását.

Mérgek a kutakban

Simon Gergely, a Greenpeace vegyésze a Magyar Időknek azt nyilatkozta, hogy a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet (Vituki) 2004 augusztusában kiadott vizsgálati jegyzőkönyve szerint a PEVDI telephellyel szomszédos lakókertek kútjaiban rákkeltő oldószerek voltak. Ha valaki ilyen vizet fogyaszt, annak a vegyszerek közvetlenül, akut módon is károsíthatják az egészségét. A jelenlegi tulajdonos, a Revdex Kft. által megbízott szakértő cég, a Saubermacher-Magyarország Kft. 2012–13-as tényfeltáró vizsgálata ugyancsak rámutatott arra, hogy a talajvíz veszélyes vegyi anyagokkal szennyezett. Ez pedig azért is botrányos, mert a gyömrői ivóvízbázis kútjai nem messze találhatók a Pevdi PEVDI egykori telephelyétől. Mindemellett a szennyezett talajvízből az illékony komponensek, köztük az oldószerek például a csatornafedőkön keresztül kipárologhatnak.


A vízminták begyűjtése a Greenpeace szerint azért volt fontos, mert ha a kútvízben csak egy kis része is megtalálható azoknak a vegyi anyagoknak, amelyeket korábban regisztráltak, nagy lehet a baj. A zöldek nemrég elküldték a környék lakóinál vett vízmintákat egy független laboratóriumba. A három mintából kettőben még most is kimutatható volt di­klór-etilén és triklór-etilén, de már csak határérték alatti mennyiségben. A környezetvédők azonban hangsúlyozzák: a terület szennyezettségének pontos felméréséhez további részletes hatósági vizsgálatok szükségesek.

 

Mit csinált az önkormányzat?

 

A város vezetése dönthetett volna, hogy önmaga végezteti el a vizsgálatokat, de nem tette. Egy ezt kezdeményező korábbi képviselői indítvány tárgyalásakor Mezey Attila alpolgármester javasolta, hogy a képviselői indítványt a bizottság ne szavazza meg, mivel az „a folyamatból kiragadott és az ehhez szükséges eljárási folyamatból kiemelt intézkedés lenne”. Inkább kérjék fel Gyenes Levente polgármestert, hogy folytassa a környéken élő lakosság megnyugtatásához szükséges lépéseket.

Bonyolult cégháló

Tényfeltárást folytatott a Magyar Idők az utóbbi években a PEVDI környékén megjelenő társaságok hátteréről is. Kiderült, hogy a PEVDI-gyártelep jelenlegi tulajdonosa, a Revdex Kft. nem lehetett teljesen ismeretlen Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere előtt, amikor „megtalálta” mint olyan beruházót, amely kármentesítheti a PEVDI területét. A cég székhelye ugyanis arra a tiszainokai címre volt bejelentve, ahová a BMK Biztonsági Minősítő Kft. Utóbbi társaságnak egy ideig tulajdonosa volt Gyenes jó ismerőse, Sinka Iván ügyvéd, Dömös egykori MSZP-s alpolgármestere is. Gyenes közös cégben is tevékenykedett Sinkával, a Nemzeti Parkfenntartó Kht.-ből létrejött EVAR Kft.-ben.

 

A lap úgy fogalmazott, hogy a cégiratok tanúsága szerint nem biztos, hogy teljesen független szakértőként bízták meg a Saubermacher-Magyarország Kft.-t sem a felmérésekkel. Ez a társaság ugyanis egy telephelyen tevékenykedik a Németh-Eurotrans Kft. nevű fuvarozó céggel, amely viszont Németh Csabához, a Revdex Kft. ügyvezetőjéhez köthető. A jelek szerint tehát Gyömrő polgármestere úgy vette a kezébe a kármentesítés ügyét, hogy talált egy ismerős céget, amely megszerezte a PEVDI ingatlanait a korábbi tulajdonostól. Ez a társaság pedig nem egy független szakértői céggel, hanem szintén egy ismerős társasággal végeztette el a károk felmérését és a hulladékok egy részének elszállítását. Mivel a Revdex a kármentesítéshez jelentős állami támogatást is kaphatott, egyáltalán nem mindegy, hogy igazolhatók-e azok a Greenpeace-hez érkezett bejelentések, hogy a gyártelep hulladékából a Pevdi PEVDI területén kívül eső egykori bánya mélyére is került. Az is fontos lenne, hogy állami szakértők vizsgálják át újra a hulladékok elszállításáról szóló 2014-es záródokumentációt.

 

A Magyar Idők a napvilágra került információk kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy elgondolkodtató, hogy a PEVDI területét birtokló cég tulajdonosa és a helyi polgármester többszöri megkeresésükre sem válaszolt a feltett kérdésekre.

 

A teljes cikk itt olvasható.


 

Korábbi cikkeink a témában:

 


További hírek

  Megsemmisítette(?) a rendőrség a Schadl György páncélszekrényében talált titokzatos szexképeket is
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Ügynökmúlttal vádolják Dinnyés József
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Titkosszolgálati jelentés szerint találtak az ellenzéki kampányt segítő újabb egymilliárdot és egy svájci alapítványt
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Pénzről, jellemről
2023. 01. 24. 10:17 hirhatar.hu
  Olcsóbb lesz a liszt elsejétől, de nem lesz benne nagy öröm
2023. 01. 24. 10:17 hirhatar.hu
  Jogerősen pert nyert a DK politikusával szemben a Válasz Online
2023. 01. 24. 10:17 hirhatar.hu
  Sorra felmenti a 45 év feletti tiszteket a honvédségnél a kaszinómágnás miniszter
2023. 01. 20. 12:21 hirhatar.hu
  A DK, mint Noé bárkája: most a volt párbeszédes Kocsis-Cake Olivio kapaszkodott fel
2023. 01. 20. 12:21 hirhatar.hu
  A NER-strómanok magántőkealapokba halmozzák a közpénzből kicsatornázott vagyont
2023. 01. 20. 12:21 hirhatar.hu
  Milyen cipőt vegyél leggingshez?
2023. 01. 18. 13:03 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport