GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Mától lép életbe az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2020.09.23.
 Szerda
Ma Tekla napja van.
Holnap Gellért napja lesz.
   EUR árfolyam
   364,10 Ft
   CHF árfolyam
   338,14 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 05. 25. 06:26     


Mától lép életbe az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete
Mától alkalmazandó az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (General Data Protection Regulation, GDPR), ezzel egységessé válik az adatvédelmi szabályozás az EU-ban.

Az új uniós szabályozás kiterjed minden olyan hatóságra, gazdasági társaságra és szervezetre, amely az EU-ban tartózkodók személyes adatait kezeli vagy feldolgozza. 
    

Jelentősen bővíti a személyes adatok körét, ezekhez sorolja a többi között a nevet, a születési és egészségügyi adatokat, a bankszámlaszámot, a jövedelmet, a helymeghatározó adatot (GPS), az e-mail-címet, a vállalati és magántelefonszámot, a levelezési címet, de akár egy IP-címet is. Az új rendelet megerősíti a személyes adatok törlésének jogát: ha valaki már nem szeretné, hogy adatait a továbbiakban feldolgozzák, és az adott szervezetnek nincs alapos indoka azok tárolására, akkor a szervezetnek törölnie kell a kérdéses adatokat rendszeréből. A szervezetek kötelesek a lehető legvilágosabb, legérthetőbb tájékoztatást adni a személyes adatok felhasználásának módjáról.
    

Azoknak az intézményeknek, amelyek nagy tömegben, automatizáltan kezelnek személyes adatokat - például a bankok, biztosítók, egészségügyi, valamint informatikai szolgáltatók -, és azoknak, amelyek különlegesen érzékeny személyes adatokat - politikai nézet, szakszervezeti tagság, szexuális irányultság - kezelnek, adatvédelmi felelőst kell kinevezniük. Ő felel a megfelelő adatvédelmi rendszer működtetéséért és az adatok védelméért.
    

A rendelet előírásainak megszegése esetén a kiszabható bírság akár a 20 millió eurót (6,4 milliárd forintot) vagy a cégcsoport teljes, globális forgalmának 4 százalékát is elérheti.
    

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta, hogy a kormány tervei szerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság csak figyelmeztethetné a kis- és közepes vállalkozásokat, ha megsértik a GDPR-t, más szankciót nem alkalmazhatna.


MTI


További hírek

  Az Otthoni Szolgáltatás igénylésében rejlő hozzáadott érték
2020. 09. 17. 22:06 gyomroi-hirhatar.hu
  Miért fontos a csontpótlás?
2020. 08. 31. 10:22 gyomroi-hirhatar.hu
  Van amire mindig jut idő – bepanaszolták a Gyömrői Hírhatárt
2020. 08. 28. 13:55 gyomroi-hirhatar.hu
  24 órán belül lépett az önkormányzat
2020. 08. 27. 13:25 gyomroi-hirhatar.hu
  Ledobták az allergiabombát! – virít a parlagfű Gyömrő közepén
2020. 08. 25. 15:56 gyomroi-hirhatar.hu
  Mire is jó az előkészítő folyadék?
2020. 08. 24. 21:17 gyomroi-hirhatar.hu
  Gyógynövények, a természet csodaszerei
2020. 08. 24. 21:14 gyomroi-hirhatar.hu
  Újabb pofon a jóérzésű gyömrőieknek – döntött a rendőrség a kazánügyben
2020. 08. 24. 14:37 gyomroi-hirhatar.hu
  Röviden a női szükségletekről
2020. 08. 17. 17:14 gyomroi-hirhatar.hu
  Korszerű videofigyelő szettek a maximális vagyonvédelem érdekében
2020. 08. 12. 19:52 gyomroi-hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport