GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Mától lép életbe az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2020.01.24.
 Péntek
Ma Timót napja van.
Holnap Pál napja lesz.
   EUR árfolyam
   336,17 Ft
   CHF árfolyam
   313,77 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 05. 25. 06:26     


Mától lép életbe az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete
Mától alkalmazandó az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (General Data Protection Regulation, GDPR), ezzel egységessé válik az adatvédelmi szabályozás az EU-ban.

Az új uniós szabályozás kiterjed minden olyan hatóságra, gazdasági társaságra és szervezetre, amely az EU-ban tartózkodók személyes adatait kezeli vagy feldolgozza. 
    

Jelentősen bővíti a személyes adatok körét, ezekhez sorolja a többi között a nevet, a születési és egészségügyi adatokat, a bankszámlaszámot, a jövedelmet, a helymeghatározó adatot (GPS), az e-mail-címet, a vállalati és magántelefonszámot, a levelezési címet, de akár egy IP-címet is. Az új rendelet megerősíti a személyes adatok törlésének jogát: ha valaki már nem szeretné, hogy adatait a továbbiakban feldolgozzák, és az adott szervezetnek nincs alapos indoka azok tárolására, akkor a szervezetnek törölnie kell a kérdéses adatokat rendszeréből. A szervezetek kötelesek a lehető legvilágosabb, legérthetőbb tájékoztatást adni a személyes adatok felhasználásának módjáról.
    

Azoknak az intézményeknek, amelyek nagy tömegben, automatizáltan kezelnek személyes adatokat - például a bankok, biztosítók, egészségügyi, valamint informatikai szolgáltatók -, és azoknak, amelyek különlegesen érzékeny személyes adatokat - politikai nézet, szakszervezeti tagság, szexuális irányultság - kezelnek, adatvédelmi felelőst kell kinevezniük. Ő felel a megfelelő adatvédelmi rendszer működtetéséért és az adatok védelméért.
    

A rendelet előírásainak megszegése esetén a kiszabható bírság akár a 20 millió eurót (6,4 milliárd forintot) vagy a cégcsoport teljes, globális forgalmának 4 százalékát is elérheti.
    

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta, hogy a kormány tervei szerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság csak figyelmeztethetné a kis- és közepes vállalkozásokat, ha megsértik a GDPR-t, más szankciót nem alkalmazhatna.


MTI


További hírek

  Valóban életet menthet az új mobilalkalmazás
2020. 01. 24. 10:30 gyomroi-hirhatar.hu
  Egy bíró sorra engedi ki a gyilkosokat a börtönből
2020. 01. 24. 07:44 gyomroi-hirhatar.hu
  Nyitva hagyták a bolondokháza kapuját? - elképesztő tervek az önkormányzattól
2020. 01. 23. 15:24 gyomroi-hirhatar.hu
  Karbantartás lesz a vasúton a hétvégén
2020. 01. 23. 07:45 gyomroi-hirhatar.hu
  Gigarobbanás volt éjszaka Gyömrőn
2020. 01. 22. 07:55 gyomroi-hirhatar.hu
  E-mailben értesít a BKK a tartozásról
2020. 01. 21. 08:58 gyomroi-hirhatar.hu
  Ha autózol, már csak tíz napod maradt erre
2020. 01. 21. 06:02 gyomroi-hirhatar.hu
  A győmrői üveghegy mögött a szeméttenger hullámzik
2020. 01. 20. 10:33 gyomroi-hirhatar.hu
  Betelt a pohár, véget vet a kormány a börtönbiznisznek
2020. 01. 18. 18:00 gyomroi-hirhatar.hu
  Kellemetlen meglepetés érhet februárban, ha ezt elmulasztod
2020. 01. 15. 13:04 gyomroi-hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport