GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Mától lép életbe az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2018.08.15.
 Szerda
Ma Mária napja van.
Holnap Ábrahám napja lesz.
   EUR árfolyam
   323,29 Ft
   CHF árfolyam
   286,24 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 05. 25. 06:26     


Mától lép életbe az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete
Mától alkalmazandó az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (General Data Protection Regulation, GDPR), ezzel egységessé válik az adatvédelmi szabályozás az EU-ban.

Az új uniós szabályozás kiterjed minden olyan hatóságra, gazdasági társaságra és szervezetre, amely az EU-ban tartózkodók személyes adatait kezeli vagy feldolgozza. 
    

Jelentősen bővíti a személyes adatok körét, ezekhez sorolja a többi között a nevet, a születési és egészségügyi adatokat, a bankszámlaszámot, a jövedelmet, a helymeghatározó adatot (GPS), az e-mail-címet, a vállalati és magántelefonszámot, a levelezési címet, de akár egy IP-címet is. Az új rendelet megerősíti a személyes adatok törlésének jogát: ha valaki már nem szeretné, hogy adatait a továbbiakban feldolgozzák, és az adott szervezetnek nincs alapos indoka azok tárolására, akkor a szervezetnek törölnie kell a kérdéses adatokat rendszeréből. A szervezetek kötelesek a lehető legvilágosabb, legérthetőbb tájékoztatást adni a személyes adatok felhasználásának módjáról.
    

Azoknak az intézményeknek, amelyek nagy tömegben, automatizáltan kezelnek személyes adatokat - például a bankok, biztosítók, egészségügyi, valamint informatikai szolgáltatók -, és azoknak, amelyek különlegesen érzékeny személyes adatokat - politikai nézet, szakszervezeti tagság, szexuális irányultság - kezelnek, adatvédelmi felelőst kell kinevezniük. Ő felel a megfelelő adatvédelmi rendszer működtetéséért és az adatok védelméért.
    

A rendelet előírásainak megszegése esetén a kiszabható bírság akár a 20 millió eurót (6,4 milliárd forintot) vagy a cégcsoport teljes, globális forgalmának 4 százalékát is elérheti.
    

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta, hogy a kormány tervei szerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság csak figyelmeztethetné a kis- és közepes vállalkozásokat, ha megsértik a GDPR-t, más szankciót nem alkalmazhatna.


MTI


További hírek

  Fellebbezés helyett közigazgatási perben kérhető jogorvoslat a besorolási döntés ellen
2018. 07. 24. 18:26 gyomroi-hirhatar.hu
  Már a Keletiben is intézhetjük ügyeinket
2018. 06. 13. 11:51 gyomroi-hirhatar.hu
  Július 1-jén indul az online számlázás
2018. 06. 13. 07:48 gyomroi-hirhatar.hu
  Visszahívják a Lidl Lupilu szénsavmentes ásványvizeket
2018. 06. 11. 19:37 gyomroi-hirhatar.hu
  Bosszantja a szomszéd? A Kúria befejezte a birtokperek országos vizsgálatát
2018. 06. 11. 07:29 gyomroi-hirhatar.hu
  A jövő héten is folytatódik a változékony, meleg idő
2018. 06. 10. 13:58 gyomroi-hirhatar.hu
  Íme az ötös lottó nyerőszáma a 23. héten
2018. 06. 09. 20:00 gyomroi-hirhatar.hu
  Baleset egy gyömrői vasúti átjáróban, hatan sérültek meg
2018. 06. 09. 12:01 gyomroi-hirhatar.hu
  Azonnali lépéseket tesz a MÁV a jegyvizsgálók biztonságáért
2018. 06. 08. 23:48 gyomroi-hirhatar.hu
  A hétvégén is marad a csapadékos, de meleg időjárás
2018. 06. 07. 19:07 gyomroi-hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport