GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Mától lép életbe az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2019.12.14.
 Szombat
Ma Szilárda napja van.
Holnap Valér napja lesz.
   EUR árfolyam
   328,82 Ft
   CHF árfolyam
   299,35 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 05. 25. 06:26     


Mától lép életbe az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete
Mától alkalmazandó az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (General Data Protection Regulation, GDPR), ezzel egységessé válik az adatvédelmi szabályozás az EU-ban.

Az új uniós szabályozás kiterjed minden olyan hatóságra, gazdasági társaságra és szervezetre, amely az EU-ban tartózkodók személyes adatait kezeli vagy feldolgozza. 
    

Jelentősen bővíti a személyes adatok körét, ezekhez sorolja a többi között a nevet, a születési és egészségügyi adatokat, a bankszámlaszámot, a jövedelmet, a helymeghatározó adatot (GPS), az e-mail-címet, a vállalati és magántelefonszámot, a levelezési címet, de akár egy IP-címet is. Az új rendelet megerősíti a személyes adatok törlésének jogát: ha valaki már nem szeretné, hogy adatait a továbbiakban feldolgozzák, és az adott szervezetnek nincs alapos indoka azok tárolására, akkor a szervezetnek törölnie kell a kérdéses adatokat rendszeréből. A szervezetek kötelesek a lehető legvilágosabb, legérthetőbb tájékoztatást adni a személyes adatok felhasználásának módjáról.
    

Azoknak az intézményeknek, amelyek nagy tömegben, automatizáltan kezelnek személyes adatokat - például a bankok, biztosítók, egészségügyi, valamint informatikai szolgáltatók -, és azoknak, amelyek különlegesen érzékeny személyes adatokat - politikai nézet, szakszervezeti tagság, szexuális irányultság - kezelnek, adatvédelmi felelőst kell kinevezniük. Ő felel a megfelelő adatvédelmi rendszer működtetéséért és az adatok védelméért.
    

A rendelet előírásainak megszegése esetén a kiszabható bírság akár a 20 millió eurót (6,4 milliárd forintot) vagy a cégcsoport teljes, globális forgalmának 4 százalékát is elérheti.
    

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta, hogy a kormány tervei szerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság csak figyelmeztethetné a kis- és közepes vállalkozásokat, ha megsértik a GDPR-t, más szankciót nem alkalmazhatna.


MTI


További hírek

  Egy sokoldalú és nőies táskára vágysz? Mi megtaláltuk!
2019. 11. 21. 15:01 gyomroi-hirhatar.hu
  Minden rendben, Orbán megtalálta Aczél elvtárs politikai végrendeletét
2019. 11. 16. 10:49 hirhatar.hu
  „Nettó árulás” – kirakják az MSZP-ből a budafoki kollaboránsokat
2019. 11. 16. 10:49 hirhatar.hu
  Lemondásra szólították fel a szexbotrányba keveredett budaörsi polgármestert
2019. 11. 09. 13:52 gyomroi-hirhatar.hu
  Hatékony bőrápolás rendszeres sportolás mellett is
2019. 10. 17. 16:46 gyomroi-hirhatar.hu
  Royal Canin kutyaeledel
2019. 10. 17. 16:41 gyomroi-hirhatar.hu
  Hordozható hangszórók
2019. 10. 17. 16:21 gyomroi-hirhatar.hu
  Gyenes Levente Zoltán (Jó Itt Élni! Közösség) Gyömrő polgármestere
2019. 10. 14. 07:37 gyomroi-hirhatar.hu
  Orbán Viktor már szavazott - Ön szavazott már?
2019. 10. 13. 09:52 gyomroi-hirhatar.hu
  Tilos lefényképezni a szavazólapot, de szelfi készíthető a fülkében
2019. 10. 13. 09:40 gyomroi-hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport