GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Magyar tisztségviselőket választottak az Európai Parlament szakbizottságaiban

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2019.09.19.
 Csütörtök
Ma Vilhelmina napja van.
Holnap Friderika napja lesz.
   EUR árfolyam
   333,12 Ft
   CHF árfolyam
   303,01 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 07. 08. 13:30     


Magyar tisztségviselőket választottak az Európai Parlament szakbizottságaiban
Több magyar képviselőt is alelnökké választottak az Európai Parlament (EP) hétfőn megalakult szakbizottságaiban.

Több magyar képviselőt is alelnökké választottak  az Európai Parlament (EP) hétfőn megalakult szakbizottságaiban.

 

A Fidesz listájáról bejutó Gál Kingát, Bocskor Andreát, Tőkés Lászlót, Csáky Pált, Winkler Gyulát, valamint a PM-es Jávor Benedeket és az MSZP-s Ujhelyi Istvánt alelnökké választották az EP hétfőn megalakult szakbizottságaiban.

 

Jávor Benedeket választotta első alelnökévé az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága tegnapi alakuló ülésén.

 

 

Az Együtt-PM képviselője, aki az előző ciklusban három éven át a magyar parlament fenntartható fejlődési bizottságának elnöke volt, egyhangú szavazással nyerte el a tisztséget.

 

"Fontos lehetőséghez jutottunk azáltal, hogy a bizottságban egyszerre tudjuk érvényesíteni a zöld és a közép-kelet-európai szempontokat. Az Unió és a bizottságunk előtt komoly feladatok állnak: a hulladékgazdálkodási terület újraszabályozása, az Európai Tanács által már jóváhagyott új GMO-szabályozás megvitatása, a 2030-as klíma- és energiacsomag, az Andor László által előterjeszetett zöld munkahelyteremtési program, a hulladéktermelés nélküli gazdaság modelljének kidolgozása, a megújulókra, az okos hálózatokra és az európai infrastruktúrák összekapcsolására épülő energiarendszer megerősítése" - mondta Jávor Benedek. 

 

A környezeti, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottság (ENVI) súlya az utóbbi években egyre jelentősebbé vált az EP munkájában; a testületben a magyar EP-képviselők közül Hölvényi György, Szanyi Tibor és Balczó Zoltán is tag.

 

Jávor Benedek megválasztása után köszönetét fejezte ki a zöld frakciónak, amely megtisztelte bizalmával, amikor jelölte erre a pozícióra, és bizottsági képviselőtársainak is, akik egyhangúlag támogatták a szavazás során.

 

Ismét az állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottság alelnökévé választották a fideszes Gál Kingát. A magyar néppárti küldöttség ezt a politikus eddig munkásságának elismeréseként értékeli a szavazás után kiadott közleményében. Az EP-be szintén a Fidesz listájáról bejutó, kárpátaljai Bocskor Andrea a kulturális bizottságnak lett az alelnöke. Az egykori királyhágómelléki református püspököt, az ugyancsak a Fidesz listáján mandátumot szerző Tőkés Lászlót a külügyi bizottság emberi jogokkal foglalkozó albizottságában választották meg erre a tisztségre.

 

Az Európai Néppárt frakciójából Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának EP-képviselője a petíciós bizottságban kapott alelnöki posztot. Az ugyancsak a néppárti frakcióban helyet foglaló, RMDSZ-es Winkler Gyula a Fidesz-KDNP küldöttségének közleménye szerint a nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó szakbizottság alelnöke lett.

 

Deli Andor, a Fidesz listájáról mandátumot szerző vajdasági politikus a turisztikai és közlekedési bizottság tagja lett, és a regionális politikáért felelős testület póttagja is. Ez utóbbi lett tagja a fideszes Deutsch Tamás, aki a költségvetést ellenőrző szakbizottságnak is tagja, továbbá a költségvetési bizottság póttagja. Az agrárbizottságban kapott tagságot a fideszes Erdős Norbert, aki a kulturális bizottságban lett póttag.

 

Gyürk András, a Fidesz-KDNP EP-küldöttségének vezetője az ipari és energiaügyi bizottságban kapott tagságot, és a külügyi bizottságnak lett póttagja. Az először EP-mandátumhoz jutó Hölvényi György korábbi egyházügyi államtitkár a környezetvédelmi bizottságnak lett tagja, továbbá póttag a kulturális és a petíciós bizottságban is. Kósa Ádám, aki az előző ciklusban is képviselő volt, a szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős testületben kapott tagságot.

 

Pelczné Gáll Ildikó, az EP múlt héten megválasztott egyik alelnöke az egységes piacot érintő és fogyasztóvédelmi kérdésekkel foglalkozó szakbizottság tagja lett, és póttag emellett a gazdasági bizottságban és a nők jogaival és esélyegyenlőségi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságban is. Schöpflin György, amellett, hogy póttag lett a külügyi bizottságban, három szakbizottságban is rendes tag: az alkotmányügyiben, a fejlesztéspolitikaiban, valamint a biztonság- és védelempolitikai albizottságban. Szájer József, aki a néppárti frakció egyik alelnöke, a jogi bizottság tagja, emellett pedig póttag lett a nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó testületben is.

 

A közlekedési és idegenforgalmi szakbizottság egyik alelnöke lett Ujhelyi István, az MSZP politikusa, aki a szavazás után az MTI-hez eljuttatott közleményében korábbi kormányzati, turisztikai szakpolitikai munkája, valamint az MSZP iránti bizalom jelének tekinti, hogy a szocialista frakció a bizottság alelnökének jelölte, s a bizottság teljes tagsága, köztük az Európai Néppárt és a Fidesz politikusai is megválasztották a tisztségre. Ujhelyi közölte: a turizmus szolgálatát tekinti majd elsőszámú feladatának, amelyben partneréül hívja a magyarországi szakmai szervezeteket és a kormányzatot annak érdekében, hogy erősödjön ez, a négyszázezer magyar munkavállalót érintő ágazat, amelynek érdekeiért szerinte sokszor senki sem lobbizik.

 

 Az MSZP másik EP-képviselője, Szanyi Tibor a környezetvédelmi bizottság tagja lett.

 

A jobbikos Balczó Zoltán a környezetvédelmi bizottságnak lett a tagja, valamint póttag lett a regionális politikával foglalkozó szakbizottságban. Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselője, akinek mentelmi jogának felfüggesztését kérték a magyar hatóságok, szintén az ipari és energiaügyi bizottság tagja lett, és a külügyi bizottság póttagja. Morvai Krisztina a nők jogaival és esélyegyenlőségi kérdésekkel foglalkozó testületben kapott tagságot és a szociális bizottságban lett póttag.

 

A Demokratikus Koalíció két EP-képviselője közül Molnár Csaba az ipari és fejlesztési bizottságban kapott tagságot, míg Niedermüller Péter, akit a frakció kincstárnokának is megválasztottak a múlt héten, az alapjogi bizottságnak lett a tagja.

 

Meszerics Tamás, aki az LMP színeiben kapott helyet a zöld frakcióban, a külügyi bizottságnak lett a tagja, és szintén a szociális bizottság póttagja.

 

MTI/Gyömrői Hírhatár

 

 

 

 


További hírek

  Rangos sportversenynek ad otthont Gyömrő
2019. 09. 18. 21:48 gyomroi-hirhatar.hu
  Újra címlapokon szerepel az országos sajtóban Gyömrő
2019. 09. 18. 10:48 gyomroi-hirhatar.hu
  Gyömrői sportolók lettek ezüstérmesek az öttusa-vb-n
2019. 09. 05. 17:33 gyomroi-hirhatar.hu
  Kőkemény a gyömrői rendőrőrs parancsnoka
2019. 09. 04. 21:54 gyomroi-hirhatar.hu
  Újra változott a monori kormányablak nyitvatartása
2019. 09. 04. 20:59 gyomroi-hirhatar.hu
  Közeleg a helyi adók befizetésének határideje
2019. 09. 04. 20:35 gyomroi-hirhatar.hu
  Gyömrői Szüreti- és Lecsófőző Fesztivál, szeptember 21!
2019. 08. 30. 21:51 gyomroi-hirhatar.hu
  Kettőre bővül a helyi buszjáratok száma Gyömrőn
2019. 08. 30. 20:32 gyomroi-hirhatar.hu
  Fantom jelöltek járják Gyömrőt?
2019. 08. 29. 22:49 gyomroi-hirhatar.hu
  Ők művelik Gyömrő legszebb kertjeit + FOTÓK
2019. 08. 29. 18:37 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport