GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Lezajlott Gyömrő történetének első polgármesterjelölti vitája

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2022.12.04.
 Vasárnap
Ma Barbara, Borbála napja van.
Holnap Vilma napja lesz.
   EUR árfolyam
   408,78 Ft
   CHF árfolyam
   415,11 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 10. 08. 14:34     


Lezajlott Gyömrő történetének első polgármesterjelölti vitája
Nyakkendőszünettel melegítettek Gyömrő első polgármesterjelölti vitájának résztvevői. A történelmi pillanatnak több mint száz választópolgár volt szemtanúja a Művészeti Központban. Ez volt az első alkalom, hogy egy regnáló polgármester vitát vállalt jelölttársaival szemben.

Október 7-én, hétfőn este olyan történt, amire eddig nem volt példa. Gyömrő regnáló polgármestere igent mondott az ellenzéki polgármesterjelöltek meghívására, ezért létrejöhetett a polgármesterjelöltek vitája. Mezey Attila az első olyan polgármester a városban, aki hajlandó volt nyilvános vitát vállalni kihívóival szemben, ami mérföldkő lehet a helyi politikai életben. Bár korábbi választásokon is szinte mindig kapott hasonló felkérést az éppen aktuális városvezető, ennek ellenére egyetlen polgármester sem vállalta, hogy nyilvánosan is ütköztesse érveit a többi jelölttel.

 


Szigorú szabályok, békés hangulat

 

A polgármesterjelölti vitát hétfőn 19 órától rendezték a Hankó István Művészeti Központban, ami egy különös közjátékkal indult. Az egyik jelölt öltözéke eltért attól, amiben előzetesen megállapodtak, ezért gyors nyakkendőkeresés előzte meg a hivatalos program indulását.

 

A nyilvános eseményre mindhárom jelölt 40-40 vendéget hívhatott, akik élőben követték a vitát. Bár ültetési rend nem volt, azonban a nézők automatikusan csoportokba rendeződtek. A nézőtér baloldalán a Jó Itt Élni és a HEGY „szurkolói” közösen foglaltak helyet, jobboldalon pedig a Gyömrő 2000 Kör-Fidesz vendégei ültek.

 

A közel 10 perces csúszás után sorsolással döntöttek a megszólalás sorrendjéről. Ezután a polgármesterjelöltek hat-hat percben fejthették ki véleményüket az előre egyeztetett témákban, amelyekre aztán mindhárom fél egy-egy percben reagálhatott. A vita során az alábbi kérdéseket járták körül:

  • - Infrastruktúrafejlesztéssel kapcsolatos tervek 2019 és 2024 között;
  • - uniós források felhasználása 2021-től, az új uniós pénzügyi ciklusban;
  • - a polgármesterjelöltek programjának legfontosabb pontjai.

 

A több mint egy órán át tartó vita során számos ötletet, elképzelést osztottak meg a hallgatósággal a polgármesterjelöltek. A kezdeti, érezhető izgalmakat leszámítva a beszélgetés európai módon, békésen zajlott.

 

Így érveltek a jelöltek

 

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül egy-egy fontosabb üzenetet emelünk ki a jelöltek beszédeiből.

 

Gyenes Levente, a Jó Itt Élni Közösség polgármesterjelöltje arra hívta fel a figyelmet, hogy fejlesztési és karbantartási programjukban rengeteg megvalósításra váró ötlet szerepel. Jelezte azt is, hogy a következő öt év során minden hónapban három-három programot kíván megvalósítani, hogy a ciklus végére az összeset teljesíthesse.

 

Kiemelte többek között azt, hogy a Mendei úton található új sportkomplexumot be kellene fejezni, ugyanis az eddig nem történt meg. Kitért a piaccal kapcsolatos terveire is. Gyenes Levente szerint a Liget lakóparkban lévő piacot fejleszteni kell, szeretné elbontani a piac kerítését és helyére olyan árusító helyeket építeni, amelyeket további kereskedők bérelhetnek majd ki, hogy tovább növeljék a piac forgalmát.

 

Mezey Attila, a Gyömrő 2000 Kör és a Fidesz közös polgármesterjelöltje szerint viszont a piac nincs megfelelő helyen a Liget lakóparkban, ezért annak elköltöztetését tervezi. Emellett rámutatott arra is, hogy Gyömrő egyértelműen megtelt, a város adottságaihoz képest már nagyon sokan élnek itt. Sajnálatát fejezte ki, hogy a Gyömrő 2000 Kör és a Fidesz programján kívül a többi jelölt nem beszélt arról, hogy miként állítaná meg ezt a túlnépesedést, és mit tenne azért, hogy ne épüljenek további lakóparkok a városban.

 

A polgármester kitért a régi focipálya területére is. Ezzel kapcsolatban aggodalmát fejezte ki, hogy az egyik szervezet wellness-szállóval és lakásokkal kívánja beépíteni Gyömrő egyetlen nagy méretű zöld területét. Mezey Attila jelezte, hogy szerinte meg kell őrizni ezt a zöld területet, ahol inkább pihenő-, és sportparkot kell kialakítani, a terület beépítését ő semmiképp sem támogatja.

 

A polgármester azt is elmondta, hogy szerinte hiába vannak a jelölteknek szép tervei, jó ötletei, ha ahhoz nem tudnak forrásokat biztosítani. A kormánypárt támogatását kizárólag a Gyömrő 2000 Kör élvezi, ami komoly előnyt jelent a leendő pályázatok benyújtásakor. A Gyömrő 2000 Kör az egyetlen választás, amivel kicsit sem kockáztatják a választók Gyömrő fejlődésének esélyeit.

 

Horváth István a HEGY polgármesterjelöltje jelezte, hogy szervezete is támogatja Mezey Attila elképzeléseit a régi sportpálya felhasználásával kapcsolatban. Ő sem tartja elfogadhatónak a terület beépítését.

 

A polgármesterjelölt sok egyéb mellett azt is jelezte, hogy megválasztása esetén a város minden körzetét ugyanolyan mértékben fejlesztené. Elképzelése szerint minden körzetnek, minden évben egységesen 20 millió forint fejlesztési forrást biztosítana az önkormányzat.

 

Horváth István szerint Gyömrő egy sokszínű város, ezért nem szabad kizárólag a kormánypárti szavazókra koncentrálni. Véleménye szerint a polgármester nem engedheti meg magának, hogy kirekesztő legyen, ezért a nem kormánypárti lakosokat is támogatnia kell.

 

HJ


További hírek

  Ellenzéki belháború bontakozik a XI. kerületben a DK-s polgármester döntése miatt
2022. 12. 01. 17:43 hirhatar.hu
  Hogyan tovább fogaskerekű?
2022. 12. 01. 17:43 hirhatar.hu
  Az Orbán-rezsim haláltusája...?
2022. 12. 01. 17:43 hirhatar.hu
  A sport megbecstelenítése
2022. 11. 24. 12:34 hirhatar.hu
  Cserhalmi György helyre tette Vidnyánszkyt
2022. 11. 24. 12:34 hirhatar.hu
  Gyurta Dániel Szijjártó főtanácsadójából immár nagykövet lett
2022. 11. 24. 12:34 hirhatar.hu
  Másfél milliós jutalmat kapott tavaly a Klebelsberg Központ vezetője
2022. 11. 18. 18:12 hirhatar.hu
  Pénteken is élőlánccal demonstráltak a diákok
2022. 11. 18. 18:12 hirhatar.hu
  Budapest posztumusz díszpolgára lett Setét Jenő
2022. 11. 18. 18:12 hirhatar.hu
  Milyen hatásai vannak a kendermagolajnak?
2022. 11. 18. 11:27 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport