|
|
|
Tweet |
|
|
|
A lángos jelene
Ma a lángos reneszánszát éli. A bő, forró olajban sült csoda nagyjából az 50-es évek óta van velünk, és töretlen lendülettel csillapítja kicsik és nagyok, fiatalok és idősek éhségét. Ha szívesen beülnénk valahová enni egy finom lángost, a Retro Lángos Budapest ételbárban megtehetjük ezt. Nem csak hogy megtehetjük, de változatosabbnál változatosabb feltétekkel gazdagíthatjuk lángosunkat.
Régen mintha csak a sima, a sajtos-tejfölös és ezek különböző kombinációi léteztek volna. Majd megjelent a felkockázott hagyma és szalonna, mellyel már kifejezetten úri csemege került az ember elé. Napjainkra pedig rendkívül bőséges választék áll rendelkezésre a feltétek és tészták tekintetében egyaránt.
A lángos ugyanis sikerrel vette fel a versenyt a modern kor elvárásaival, és rugalmasan alkalmazkodott a fogyasztói igényekhez. Így ma már a speciális diéták és ételérzékenységek sem jelentenek akadályt, ha egy finom lángosra vágyunk.
Tészta vagy feltét?
Talán örök vitát lehetne generálni vele, ha ki akarnánk deríteni, hogy a feltéteknek van-e nagyobb szerepe vagy a tésztának. A vitát csak szubjektív érvekkel lehetne eldönteni. Egy köztes álláspontot jelenthet az, hogy valószínűleg egyik sem érne sokat a másik nélkül. Tökéletesen kiegészítik egymást.
Hiszen igaz az, hogy a feltét adja a lángos jellegét, ami jelenthet olyan, első ránézésre extrémnek tűnő karaktert is, mint ami például az édes lángosokra jellemző. Vagy az extra csípősre. És még sorolhatnánk.
Azonban ha a fantasztikusan finom feltét egy olajban tocsogó és alapvetően rossz tésztára kerül, akkor nem ér semmit a jól összeállított ízharmónia, mert az egésznek az alapja inog.
A legjobb kombináció tehát, ha finom tésztánk van – finom feltéttel.
Milyen ízekből lehet válogatni ma?
Egy olyan ételbárban, ahol komolyan veszik a lángost, ma már nincs lehetetlen. Létezik húsos, extrán húsos, csípős és extrán csípős is. Létezik olyan, ami a gasztronómia kedvelői számára felér egy kulináris utazással, mint például a különleges kecskesajtos.
Természetesen továbbra is helyet kap a hagyományos sajtos-tejfölös változat is, így aki erre esküszik, nem kell lemondania róla.
Felbukkannak olyan érdekességek, mint az édes feltéttel készülő lángosok. De akár kalandozhatunk a nagyvilágban is a különböző nemzetek konyháiból hozott feltétekkel. Ilyen a mexikói vagy az elmaradhatatlan bolognai.
A vegetáriánusok és vegánok szintén találhatnak maguknak megfelelő változatokat, de még a gluténmentes étrendet követők is tudnak ma már lángosozni.
Láthatjuk, hogy a lángos egy igazi örökzöld: sosem megy ki a divatból és minden korosztály megtalálja a hozzá leginkább illőt. |
|
|
|