GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Így válasszon csendes hűtőszekrényt

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2022.12.03.
 Szombat
Ma Ferenc napja van.
Holnap Barbara, Borbála napja lesz.
   EUR árfolyam
   408,78 Ft
   CHF árfolyam
   415,11 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 03. 19. 19:57     


Így válasszon csendes hűtőszekrényt
Amióta az amerikai konyhatípus megjelent hazánkban, egyre több otthonban épül egybe a konyha és a nappali. Azzal, hogy a főzés és a lazítás, szórakozás egy légtérbe került, nagy szerepet kaptak a zajok.

Hiszen ki szereti, ha kedvenc tévéműsorát folyamatos géphangok zavarják meg? Beszélgetés közben is igencsak bosszantó, ha kattogásokat, surrogásokat hallunk a konyhából.

 

Épp ezért az elektronikai cikkek gyártói igyekeznek egyre csendesebb konyhai gépeket a piacra dobni. Hűtő vásárlásakor tehát érdeklődjünk afelől is, hogy hány dB a berendezés zajszintje.

 

Mekkora a hűtő ideális zajszintje?

 

Az ideális zajszint egyrészt egyéni igények kérdése is. Van, akit nem zavar, ha kicsit hangosabban működnek a konyhában a gépek. Azonban sokakat kifejezetten bosszant, ha túl sok zaj szűrődik ki a mosogatógépből vagy a hűtőszekrényből. A kereskedők termékei között nagyjából harminc és negyven dB zajszinttel működő hűtőszekrényeket találunk.

 

Összehasonlításképp: a szúnyogok tíz dB-lel zümmögnek a fülünkbe, a levegővételünk harminc dB. A vonatok körülbelül kilencven dB zajszinttel zakatolnak. Ha zavarnak minket a konyhai zajok, válasszunk csendesebb hűtőgépet. A műszaki adatok között megtaláljuk a zajszintre vonatkozó információkat. Legjobb, ha szakértői segítséget veszünk igénybe. 

 

Régi technológia, kevesebb zaj

 

Felmerül a kérdés, hogy miért lettünk érzékenyebbek a zajokra. Hiszen a hűtőszekrények a régi időkben is hangosan működtek. A válasz egyrészt az, hogy szüleink, nagyszüleink hűtői még jóval kevesebb alkatrésszel működtek. Így kevesebb volt a gépekben a zavaró zajok forrása is. 

 

Másrészt az újabb épületek hangszigetelése is okozza azt, hogy a beltéri zajokra jobban figyelünk. Nem jut be annyi külső hang a lakásba, amely esetleg elnyomná, semlegesítené a konyhai gépek hangját. Azokat ezáltal felerősítve halljuk, és így jobban meg is zavarnak minket. Ha hallanánk a forgalom zajait, akkor talán fel sem tűnne, hogy mos a mosogatógép, vagy épp bekapcsol a hűtő. 

 

Mi okozza a hűtő hangját?

 

Azzal, hogy a hűtőszekrényeket különféle modern technológiával szerelték fel, nőtt a zajszintjük is. A különböző fagyás elleni technológiák hangosan működnek, szellőztetéssel is járnak. A beépített frissentartó funkciók ugyancsak zajjal járnak. A többzónás vezérlés működését vezérlőszelepek segítik, amik ugyancsak hanghatással járnak. 

 

Vagyis elmondhatjuk, hogy minél felszereltebb egy hűtő, annál zajosabb. Azonban ez a gyártóknak köszönhetően nem feltétlenül igaz. Ők ugyanis törekszenek a zajszint lehető legideálisabb szintjének biztosítására.

 

Zajtesztekkel a csendesebb gépekért

 

Annak érdekében, hogy minél csendesebbek legyenek a hütőszekrények, zajteszteken mérik a hangkibocsátást. Különböző mérőműszerekkel vizsgálják, hogy mely berendezések hány dB-t adnak ki. Így találják meg a hangos alkatrészeket, és fejlesztik ki a legmodernebb elektronikai cikkeket.


További hírek

  Ellenzéki belháború bontakozik a XI. kerületben a DK-s polgármester döntése miatt
2022. 12. 01. 17:43 hirhatar.hu
  Hogyan tovább fogaskerekű?
2022. 12. 01. 17:43 hirhatar.hu
  Az Orbán-rezsim haláltusája...?
2022. 12. 01. 17:43 hirhatar.hu
  A sport megbecstelenítése
2022. 11. 24. 12:34 hirhatar.hu
  Cserhalmi György helyre tette Vidnyánszkyt
2022. 11. 24. 12:34 hirhatar.hu
  Gyurta Dániel Szijjártó főtanácsadójából immár nagykövet lett
2022. 11. 24. 12:34 hirhatar.hu
  Másfél milliós jutalmat kapott tavaly a Klebelsberg Központ vezetője
2022. 11. 18. 18:12 hirhatar.hu
  Pénteken is élőlánccal demonstráltak a diákok
2022. 11. 18. 18:12 hirhatar.hu
  Budapest posztumusz díszpolgára lett Setét Jenő
2022. 11. 18. 18:12 hirhatar.hu
  Milyen hatásai vannak a kendermagolajnak?
2022. 11. 18. 11:27 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport