GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Így lesz egészséges a marantád!

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2024.07.22.
 Hétfő
Ma Magdolna napja van.
Holnap Lenke napja lesz.
   EUR árfolyam
   390,06 Ft
   CHF árfolyam
   403,53 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 09. 21. 12:57     


Így lesz egészséges a marantád!
Névről kevesen, kinézetről annál többen ismerik a maranta szobanövényt, ami szinte mindenki számára szerelem első látásra. Festményszerű leveleik és egyedi kinézetük igen megnyerő tud lenni egy olyan ember számára, aki amúgy is szereti az újdonságokat.

Manapság ráadásul már igen sok fajtájuk elérhetővé vált, így nem ritka az élénkzöld és a sötét-ezüstös maranta sem. Más kérdés, hogyan érdemes őket nevelni, hogy sokáig egészségesek és szépek maradjanak. Ebben a cikkben erre a kérdésre adjuk meg a részletes választ. Kitérünk a növény igényeire és a locsolásra is.

 

Hol érdemes elhelyezni őket?

 

A Tropical Home különleges növényei között többféle maranta fajtát találhatunk. Ahhoz, hogy a levelek sokáig élénk színűek és mintázatúak maradjanak, mindenképpen világos helyre van szükség, ahol nem éri őket közvetlen erős napfény. Kerülhet akár északi, akár keleti ablakba egyaránt, ám amennyiben nyugati vagy déli területre tennénk, mindenképpen egy kicsit távolabb tegyük az ablaktól.

 

Ami a hőmérsékletet illeti, nincsenek nagy igényei, tehát ahol mi magunk éljük a mindennapjainkat, ott ő is jól fogja magát érezni. Nagyjából 18 és 30 fok között tökéletesen megfelel neki, de 15 fok alá semmiképpen ne kerüljenek. Emellett kerüljük a radiátorok környékét és a huzatos területeket, hiszen egyik esetben sem fogja magát jól érezni.

 

Milyen közegre és öntözésre van szüksége?

 

A közeg tekintetében a legjobb a laza és jó vízelvezetésű talaj. Ehhez általános virágföldet vagy szobanövényföldet keverjünk össze perlittel és fenyőkéreggel. Amint ültetésre kerül sor, vegyük figyelembe, hogy hova fog kerülni a növény, ugyanis a párásabb helyiségekben lassabban, míg a szárazabb szobákban gyorsabban ki tud száradni.

 

A maranta magas páraigényű növény, nem szereti a száraz levegőt, amit a levelek barnulásával is jelezhet felénk. Bátran használhatunk a környezetében párásítót, párologtatót, de kerülhet olyan helyre is, ahol gyakran szoktunk teregetni.

 

Két öntözés között mindig hagyjuk kiszáradni a közeget, de sose napokra, hiszen kizárólag az enyhén nedves földben tudja magát igazán jól érezni. Fontos, hogy a locsolás során ne csapvizet használjunk, ugyanis nem szereti sem a klórt, sem pedig az egyéb vegyszereket. Használjunk esővizet, szűrt- vagy állott csapvizet, esetleg felforralt, majd lehűtött víz is megteszi.

 

Milyen kártevőkkel kell vigyázni?

 

Ahogy minden növényt, úgy a marantákat is megtámadják a különféle kártevők. Leggyakrabban a takácsatkák okoznak problémát. Ezek szeretik a száraz és meleg helyeket, amit alapvetően a növény nem szeret, így különösen nagy veszélynek van kitéve ilyenkor. A legjobb, ha olyan szobába kerül, ahol ez nem okozhat problémát. Rendszeresen öntözzük a marantát, így minimalizálva az atkák megjelenésének esélyét.

 

Hozzá kell tenni, hogy az sem túl jó neki, ha állandóan nedves a földje és a levele, ugyanis ebben az esetben remek környezetet biztosítunk a bakteriális és a gombás fertőzések megjelenésének. Párásításhoz tehát inkább az előzőleg említett megoldásokat érdemes alkalmazni.


További hírek

  Elhasználódtak a céges informatikai eszközök? Itt a megoldás!
2024. 07. 22. 09:53 gyomroi-hirhatar.hu
  A Hír TV-ből kirúgták, polgárőr lett Pálffy István
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Harmadával kevesebb orvosi ügyelet lesz Budapesten
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Tovább hízik Orbán apjának földbirtoka
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Pénzért erőszakolt erdei túrák
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Sziget – FutureGrounds: Gondolj a jövőre!
2024. 07. 18. 12:48 hirhatar.hu
  Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport