![]() |
|
|
|
Tweet |
|
|
![]() |
|
A korai kitavaszodásnak köszönhetően az idei évben a parlagfű is korán megjelent.
Magyarországon hozzávetőlegesen minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy mindenki felelősséget érezzen a gyomnövény virágzásának megakadályozásában, és környezetét gyommentesen tartsa.
Az időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, sok helyen figyelhető meg a bolygatott, nyílt talajfelszíneken a tömeges kelése. A kelési időponttól függően a parlagfű csíranövények fejlettsége változatos, sziklevelestől 6 leveles állapotig. A fő csírázási időszak még nem zárult le (április-május), további jelentős kelés várható, írja a Nébih a honlapján.
A korai kitavaszodás miatt az idén a parlagfű virágzására és a pollenszóródásra is feltehetően korábban lehet számítani. Hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1. napjától indítható, de már most érdemes felkészülni a gyommentesítés elvégzésére.
A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást javasol a Nébih, amire évjárattól függően 2-4 alkalommal kell sort keríteni, lehetőleg közvetlenül a virágbimbó kialakulását megelőzően.
A mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzése a legcélravezetőbb, mert később a parlagfű eltávolítása már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg. A gyomírtó szerek többségével szemben a parlagfű 2-4 leveles fejlettségi állapotban a legérzékenyebb.
A gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez.
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése szerint: „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”
Forrás: Nébih |
|
|
|