GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Gyömrő 2000 Kör: Eladó a focipálya!

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2024.07.22.
 Hétfő
Ma Magdolna napja van.
Holnap Lenke napja lesz.
   EUR árfolyam
   390,06 Ft
   CHF árfolyam
   403,53 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 05. 21:04     


Gyömrő 2000 Kör: Eladó a focipálya!
Hónapok óta tervben van a sporttelep elköltöztetése

Veszélyben a gyömrői sportpálya: az utóbbi években a különösen elhanyagolt terület felszámolására készül a Gyömró 2000 Kör. Legalábbis ezt nyilatkozta Gyenes Levente egy vele készült riportban. A polgármester szavaiból arra lehet következtetni, hogy nem véletlenül hagyták az utóbbi években szándékosan lepusztulni a sportpályát.

 

Nemrég mintegy 10 millió forint pályázati pénzt nyert az UFC Gyömrő, így hamarosan új sportszékház épülhet a város központjában található sporttelepen. A sportegyesület pályázati sikerének hírét Gyenes Levente egy rafinált politikai lépéssel azonnal kampánya részévé tette. A polgármester úgy nyilatkozott: „az UFC Gyömrő és Önkormányzatunk egy ideje szorosan együttműködik azért, hogy a lehetőségekhez képest minél jobb körülményeket tudjunk teremteni a focistáknak.”

 

Önkormányzat-közeli forrásokból ezzel szemben úgy értesültünk, hogy az elnyert 10 millióhoz képest sokkal nagyobb összeg elnyerésére lett volna lehetőség, ezt azonban a Gyömrő 2000 Kör nem támogatta. Mégpedig azért nem, mert egy komolyabb összeg elnyerése esetén a városnak több évre szóló kötelezettséget kellet volna vállalnia a sportpálya fenntartására, ami akadályozná a focipálya területének értékesítési terveit.

 

Hónapok óta tervben van a sporttelep elköltöztetése

 

Arra a kérdésre, hogy „Mennyire lehet ez végleges megoldás?”  hiszen – ahogy a helyi tévé riportere, az önkormányzat kommunikációs referense Hauser Antal is fogalmazott - „ Maga a pálya sincs jó állapotban” a következőt reagálta Gyenes Levente a Gyömrő 2000 Kör polgármesterjelöltje:

„Sajnos a sportpálya igen rossz helyen van ebből a szempontból. Közvetlenül a tavak mellett, nagyon alacsonyan fekszik. Ebből kifolyólag állandó probléma a vizesedés. Készültek tervek a felújításra. Mintegy 120-130 millió forintba kerülne a pálya felszedése, becsövezése, a vízelvezető szivattyúk elhelyezése, majd a visszatöltés és újragyepesítés. Ehhez jönne a környezet rendezése, lelátó építés. stb. Viszont az alap probléma továbbra is megoldatlan maradna. Azt gondolom ennyi pénzből sokkal inkább érdemes egy új sportközpontot létrehozni a város egy olyan pontján, ahol a környezet arra alkalmas. Jelenleg három terület van, ami szóba jöhet.”

 

Gyenes Levente azt is jelezte, hogy mindez szerepel a májusban meghirdetett 7 éves tervében.

 

 

Lapunk 2013. áprilisban megjelent „Új beruházás a focipályán?” című cikkében már foglalkozott a focipálya sorsával, ugyanis a Levegő Munkacsoporttól azt az információt kaptuk, hogy Gyömrő városának vezetése pár héten belül meg kívánja változtatni a városközpontban lévő focipálya területére vonatkozó településszerkezeti és szabályozási tervét, építési szabályzatát. A terület olyan övezeti besorolásba kerülhet, amely szerint 10 méter magasságú építmények kaphatnak majd helyet a focipálya helyén.

 

A Hírhatárhoz érkezett információ ellenőrzése érdekében – cikkünk megjelenésével egy időben - kérdésekkel fordultunk a város vezetéséhez.  Szerkesztőségünk az alábbi kérdést tette fel a gyömrői önkormányzatnak: „Valóban, változik az építési szabályozás a fent említett területen? Amennyiben igen, mit és mikor terveznek felépíteni? Az esetleges beruházás a kivágott fák területét részben, vagy egészben érinti? Az esetleges beruházás városi, vagy magánjellegű befektetésként fog megvalósulni?”

 

Megkeresésünkre a Gyömrői Önkormányzat 2013-ban alábbi tájékoztatást adta:

„Önkormányzatunkhoz a Gyömrő Városi Sportpálya építési szabályzat szerinti besorolásának megváltoztatásával kapcsolatban kérelem nem érkezett be, míg önkormányzatunknak pedig nem áll szándékában a jelenlegi KSP (különleges sport terület) besoroláson változtatni.”

Mára viszont kiderült, mégiscsak  elképzelhető, hogy  lakópark épüljön Gyömrő legfrekventáltabb  területén a városközpont kellős középen, a tó mellett, a sporttelep helyén.

 

 

Olcsón adnak, drágán vesznek – kinek éri meg?

 

A Gyömrő 2000 Kör a város utolsó, és egyben legértékesebb ingatlan vagyonát készül felélni. Korábban már eladták

 

•        a Kóczán úti telkeket,

•        a Simon Mihály teret,

•        a Tesco területét 11 millió forintért,

•        a pártházat 15 millió forintért,

•        a régi könyvtár épületét

•        és az összes önkormányzati bérlakást is.

 

Ha a hagyományaikat követik, megint csak jóval áron alul fogják értékesíteni a gyömrői sportpálya területét, hasonlóan a Kóczán úti területhez, ahol 1.000,- Ft/m2 áron értékesítették a telkeket.

 

Vásárolni ellenben már jóval drágább áron szoktak, és csak bizonyos vállalkozási körtől.

 

Egyik példa erre, amikor 2011-ben több ezer négyzetméter földterületet vontak belterületbe, ami a magántulajdonosnak azonnali árnövekedést eredményezett az ingatlanok értékében. A belterületté nyilvánítás után Gyömrő Város Önkormányzata gyakorlatilag azonnal területvásárlási igényt jelentett be a telkeket tulajdonló cégnek, a Kastély-domb Kft-nek. Az átminősítés előtt még értéktelen telkekből 52 millió forintért (kimagasló magas áron) vásárolt vissza óvodaépítésre földterületet az önkormányzat.

 

Gyömrő Város Önkormányzata úgy kötötte meg szerződéseit és úgy hozta meg döntéseit, hogy azokkal folyamatosam egy Gyenes Levente érdekeltségi körébe tartozó vállalkozásnak, az Antal Solution Kft.-nek üzleti érdekeit szolgálta ki. Ezzel megkárosítva az önkormányzatot és ezáltal a városunkat.

 

Ez a Kft. vásárolta meg a város legfrekventáltabb helyén található Negresco Éttermet, miután az önkormányzat nem kívánt élni elővásárlási jogával. Ugyanez a cég építhetett természetvédelmi környezetben, a volt Horthy Park közepére egy sörkertet, szintén ehhez a céghez tartozik a Tófürdő vízisí-pályája. Ez a vállalkozás vásárolhatta meg – versenytárs nélkül és áron alul - a régi, több száz-négyzetméteres pártházat az önkormányzattól, amit most Gyömrő Villa néven működtetnek. Ez a cég üzemeltetheti a VIP GYM nevű fitnesz termet egy javarészt uniós forrásokból megépített önkormányzati ingatlanban. Valamint szintén ennek a cégnek az érdekeltségi körébe tartozó, több ezer négyzetméternyi földet vontak belterületbe Gyömrő falusi részén, hogy utána – már a megnövelt áron – 52 millió forintért vásároljon belőle telket az önkormányzat.

 

Most a sportpálya van soron.  Kérdés  hogy, a pálya értékesítése után mit kapnak cserébe a város sportolni vágyó lakosai, mert ahogy a riport szerkesztője is megjegyezte, egy új sportpálya építése nagyon sok pénz. Gyenes Levente azonban csak annyi válaszolt a finanszírozást firtató kérdésre: „Valóban az, most nem is áll rendelkezésünkre.”

 

 

Lássuk be, elég csak a városi piacra gondolni, hogy kételkedjünk Gyenes szavaiban. Emlékezzünk vissza, hogy  milyen piacot ígértek és milyen piac lett, kátyús, bozótos parkoló, egy fapados asztalokkal körbezárt terület. A piac példájából okulva, nem sok remény lehet arra, hogy egy kulturált, lelátós, műfüves, teniszpályás sportcentrum fog épülni, amit a Gyömrő 2000 kör politikusa az önkormányzati választások hajrájában megígért.

 

Gyömrői Hírhatár

 

 


További hírek

  Elhasználódtak a céges informatikai eszközök? Itt a megoldás!
2024. 07. 22. 09:53 gyomroi-hirhatar.hu
  A Hír TV-ből kirúgták, polgárőr lett Pálffy István
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Harmadával kevesebb orvosi ügyelet lesz Budapesten
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Tovább hízik Orbán apjának földbirtoka
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Pénzért erőszakolt erdei túrák
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Sziget – FutureGrounds: Gondolj a jövőre!
2024. 07. 18. 12:48 hirhatar.hu
  Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport