![]() |
|
|
|
Tweet |
|
|
![]() |
|
Itt az ellenőrök listája
A meleg idő és a gyakori eső miatt hosszú gombaszezonra számíthatunk idén. Sokan örömmel indulnak el ilyenkor gombát gyűjteni, azonban kellő körültekintés nélkül akár halálos kimenetele is lehet a kellemes kirándulásnak. Éppen ezért fontos, hogy, ha magunk szedünk gombát, mindenképp vizsgáltassuk meg gombaszakellenőrrel - hívja fel a figyelmet a Nébih. A hivatal fokozott óvatosságra kérte a fogyasztókat.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) weboldalán elérhető a nyilvántartott gombaszakellenőrök jegyzéke, az ellenőröket foglalkoztató piacok listája és azok nyitva tartási ideje, de az érdeklődők megtalálhatják a leggyakoribb ehető és az azokhoz hasonló mérgező gombafajok fotóit is. Jó tudni, hogy a szakemberek nem csupán a mérgező fajtákat tudják biztonsággal kiválogatni, de azon gombákat is, amelyek fogyaszthatóvá tételéhez speciális eljárás szükséges, pl. 20 percen túli főzést igényel, vagy alkohollal együtt nem fogyasztható.
A tájékoztatás szerint fontos, hogy csak ép, egészséges, fiatal gombákat gyűjtsünk és fajonként elkülönítve tegyük őket kosárba vagy dobozba. Műanyag zacskóba nem érdemes gyűjteni, mert befülled a zsákmány. Jó, ha tudjuk, hogy piacon vadon termő, gyűjtött gombát kizárólag szakellenőri igazolással együtt szabad értékesíteni, amit az árusnak a gomba mellé is ki kell helyeznie.
A gombának nagyon magas a víztartalma, gyorsan romlik, éppen ezért célszerű már a vásárlás vagy gyűjtés napján elkészíteni belőle az ételt, amelyet azonnal fogyasszunk is el! Ha még sincs lehetőségünk aznap megfőzni a gombát, akkor száraz, szellős, hűvös helyen tároljuk és a lehető leghamarabb használjuk fel.
Ha gyűjtött gombából készült étel fogyasztását követő megbetegedés, vagy annak gyanúja merül fel, akkor azonnal forduljunk orvoshoz! A gyors diagnózist, a hatékony terápiát segíti, ha a megmaradt gombát, a gombás étel maradékát, vagy akár a gomba tisztítási hulladékát magunkkal visszük az orvoshoz.
További hasznos tanácsok gombakedvelőknek:
|
|
|
|