GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Egy jó krimi minden anyagi gondot megold!

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2024.06.16.
 Vasárnap
Ma Jusztin napja van.
Holnap Laura napja lesz.
   EUR árfolyam
   397,66 Ft
   CHF árfolyam
   416,86 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 06. 10. 15:57     


Egy jó krimi minden anyagi gondot megold!
Már annak, aki írja a történetet. Az olvasók esetében épphogy ellenkezőleg áll a dolog: elég egy nagyszerű krimi, és máris rákanyarodunk az író vagy írónő műveire, és ha olyan termékeny, mint a krimik koronázatlan királynője, vagyis Agatha Christie, akkor bizony jócskán lesz hova költeni. Ami persze nem baj, hiszen azzal az író és az olvasó is jól jár: az egyiknek lesz biztos megélhetése, a másik pedig időről időre nagyszerű könyveket olvashat.

De vajon elegendő-e a pénz és a szakmai siker a boldogsághoz? Ahhoz, hogy erre választ kapjunk, nézzük meg közelebbről Agatha Christie életét. Mert bár a könyveit szinte mindenki ismeri, az írónő élete azért már nem annyira közismert, pedig még az is tartogat néhány krimibe illő jelenetet. (Nem mindenkivel történik meg, hogy kámforrá válik, majd emlékezetkieséssel találnak rá az otthonától távol.)

 

Minden kezdet nehéz!

 

Ha azt gondolnánk, hogy krimit írni aranybánya, akkor azért nem pontosak az elképzeléseink. Ugyanis csak annak az írónak éri meg, aki már befutott. Meg annak, aki jól menedzseli önmagát.

 

Miss Marple kitalálója sajnos nem ezek közé tartozott, így első öt művét nagyon csekély, mai szemmel mérve nevetséges összegért adta át a kiadónak, így meggazdagodni semmiképpen sem tudott belőle.

 

Ma már persze más lenne a helyzet, ha az írónő élne és látná, hogy a Mai-Könyv.hu oldalán mennyire kapósak az általa írt művek, talán maga sem hinné el az eladási adatokat.

 

De mi adta a lendületet?

 

Persze az anyagi nehézségeken és a megannyi visszautasításon túl még a magánéletben sem lehetett teljesen boldog az írónő, talán emiatt is volt annyira termékeny a könyvek terén.

 

Kétszer házasodott, ami már önmagában kuriózumnak minősült akkoriban. Ennek ellenére egyik házassága sem volt boldog. Az első akkor ért véget, amikor a férje bevallotta, már másba szerelmes. A második házasságában sem csupán ketten voltak, ennek ellenére az írónő maradt, folyamatos megbocsátást gyakorolt, de hogy valójában mit érzett, azt már nem fogjuk soha megtudni.

 

Ugyanakkor talán tényleg ez adta meg neki a löketet ahhoz, hogy példátlan életművet hagyjon ránk, és váljon a Biblia és a Shakespeare könyvei után a világ harmadik legtöbbet eladott könyveinek tulajdonosaivá.

 

A nap végén az olvasó számára egyetlen dolog fontos…

 

Ez pedig maga a mű. Akkor már nem számít sem az alkotó élete, sem az általa megteremtett karakterekhez fűződő viszonya.

 

Amint megveszünk egy könyvet, és beszippant minket a történet, más már nem létezik. Agatha Christie pedig igazi mestere volt ennek: minden egyes könyve magával ragad, és addig nem enged, amíg az összes rejtélyre fény nem derül.

 

Persze sokan fanyalognak, hogy a krimi nem is irodalom, és inkább szépirodalmat kell olvasni helyette, ám ennél nagyobb tévedés aligha uralkodhatna olvasó emberek között. A krimi ugyanis önmagában egy komoly műfaj, amit nem is olyan könnyű művelni, pláne nem olyan magas szinten, ahogy Poirot felügyelő megálmodója tette.


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Egy jó krimi minden anyagi gondot megold!
2024. 06. 10. 15:57 gyomroi-hirhatar.hu
  Mit érdemes tudni a meddőségi kezelésekről?
2024. 06. 08. 11:19 gyomroi-hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport