GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Dupla lemezzel rukkolt elő Hobo

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2023.09.25.
 Hétfő
Ma Eufrozina napja van.
Holnap Jusztina napja lesz.
   EUR árfolyam
   390,11 Ft
   CHF árfolyam
   403,48 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 12. 20. 17:45     


Dupla lemezzel rukkolt elő Hobo
Annyit tudtam csinálni, hogy 69 évesen megírtam ezt a dupla blueslemezt és játszani is fogom minél többször.

Requiem a bluesért címmel készített új dupla lemezt Hobo (Földes László), aki az MTI-nek elmondta: a szeretet a legfontosabb érzés az albumon, valamint arról is beszélt, hogy "a blues haldoklik", mert senki nem ír új dalokat.

 

"A blues az Afrikából behurcolt fekete rabszolgák és a szegények kultúrájaként kezdte Amerikában, majd megszülte a rockzenét, a zene segítségével összekapcsolta a különböző földrészek fiatalságát, így eljutott Magyarországra is. Azonban a 20. század elején született fekete muzsikusok és a II. világháborús fehér generáció öregedésével, kihalásával a blues is lassan gyönyörűséges útjának végére ér" - mesélte Hobo, aki szerint az elmúlt húsz évben hasonló sorsra jutott a rockzene is, szerinte nincsenek új kultikus lemezek vagy zenekarok, csak ezt sokan üzleti szempontok miatt nem akarják észrevenni.

 

 "A blues is haldoklik, mert semmi új nem születik" - hangsúlyozta az előadóművész, hozzátéve, hogy ez a helyzet éppúgy igaz az egész világra, mint Magyarországra - szinte senki sem játszik bluest magyar nyelven. Hobo szerint azért vannak reményteljes jelek is, ilyen például az a lengyelországi Wroclawban megrendezett éves blues fesztivál, ahol tavaly egyszerre 6 ezer gitáros játszotta el a Hey Joe című számot Jimi Hendrixtől.

 

"Annyit tudtam csinálni, hogy 69 évesen megírtam ezt a dupla blueslemezt és játszani is fogom minél többször" - mondta el Hobo, aki szerint a műfajba csak úgy lehet új életet lehelni, ha olyan bluest játszanak, amely ma is aktuális, ehhez viszont hiteles előadók és mondanivaló szükséges. Az előadóművész szerint a blues pontosan olyan helyzetbe került, mint a 19. és 20. század magyar költészete: halott, de búvópatakként mégis tovább él, és ha az emberek megunják a mai "internetes, televíziós kultúrát", akkor mindig vissza lehet találni hozzá.

 

Az album dalai közül először A blues siratása című szám lett kész, amelyet Hobo alig negyedóra alatt írt meg, saját szavai szerint szinte "lecsapott" rá a szöveg. A kész dal köré épült fel az album teljes szerkezete, amely a műfaj történetét egészen annak Magyarországra kerüléséig elmesélő A blues útja című lemezzel kezdődik. Az első részt lezáró A blues érkezése című dal annak a pillanatnak állít emléket, amikor 1964-ben Hobo katonaként először találkozott a műfajjal, Willie Dixon chicagói fekete nagybőgős Little Red Rooster című dalával, melyet a Rolling Stonestól sugároztak az éterben.

 

A második lemez, a Requiem a bluesért a katolikus halotti misék szertartásrendjét idézi meg, Pilinszky János Introitusz című versével kezdődik és a Hatezer gitár című dallal végződik. Ez a szám ugyanazt a szerepet tölti be, mint a halotti misék jellemző tétele, a Libera me: a remény továbbélésére vonja a figyelmet - magyarázta Hobo az MTI-nek.

 

A jövőre 70. életévét betöltő előadóművész elmondása szerint az albumot sokan majd egyfajta életmű-összefoglalásnak is tekintik, de nem annak készült. Egyszerűen csak azokat a dolgokat akarta elmondani, amelyeket a legfontosabbnak tart. "Sok a visszatekintés az albumon, de összegzést nem akartam csinálni, szerintem soha nem is fogok" - hangsúlyozta.


"A szeretet dominálja a lemezt, valamint a hála, ezeket mindig, mint most is, megpróbálom továbbadni" - vallott a lemez érzelemvilágáról Hobo. Hozzátette: az albumon fontosak a viccek is, amelyek hozzátartoznak az ezerarcú műfajhoz. Emellett kiemelten jelenik meg az olyan pályatársakra és példaképekre való emlékezés, "akikre senki sem emlékezik", az egyik "ősapára", Robert Johnsonra, a nemrég elhunyt Jack Bruce-ra és Orszáczky Miklósra, a legendás Syrius együttes 2008-ban elhunyt frontemberére.

 

A következő év terveiről szólva Hobo elmondta, hogy 2015 elején színpadra kerül újabb munkája a Nemzeti Színházban Hobo hetvenkedései címmel, mely egyelőre, persze csak írásban, "önironikus melodrámának" tűnik. Emellett előadás és lemez készül Csokonai Vitéz Mihály verseiből is, valamint egy határon túlra is eljutó turné keretében számos helyen fogják játszani A vén gazember áriája című születésnapi előadást.

 

Az előadóművész hozzátette: az NKA támogatásának köszönhetően a közeljövőben elkészül az írásait egybegyűjtő könyv, valamint a hozzá tartozó, legfontosabb albumokat és koncerteket tartalmazó pendrive is, amely 500 példányban, oktatási segédanyagként kerül különböző felsőoktatási intézményekhez. Ehhez kapcsolódóan megnyílik az internetes, Úton lenni boldogság nevű Hobo-archívum is, ahol az eddig összegyűjtött anyag lesz elérhető.


MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

 

 

 


További hírek

  Többdiplomás nőknek keres takarítói munkát Demszky Gábor
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Állítólag nettó 385 ezer a magyar átlagkereset
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Orbán Ráhel egyetemi ismerősei is jól jártak
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Így lesz egészséges a marantád!
2023. 09. 21. 12:57 gyomroi-hirhatar.hu
  A jó alvás titka csecsemőkorban
2023. 09. 21. 12:54 gyomroi-hirhatar.hu
  Módszerek, amikkel könnyebb lesz a kétoldalú ragasztó eltávolítása
2023. 09. 21. 12:52 gyomroi-hirhatar.hu
  Hogyan működik az időpontfoglaló rendszer egy vállalatirányítási szoftverben?
2023. 09. 21. 12:50 gyomroi-hirhatar.hu
  Báj és könnyedség
2023. 09. 21. 12:48 gyomroi-hirhatar.hu
  Induljon az ősz egy új iskolatáskával!
2023. 09. 13. 09:58 gyomroi-hirhatar.hu
  Milyen egy jó polírozógép?
2023. 09. 13. 09:48 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport