GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Áprilistól önállóan is beavatkozhatnak a gyömrői önkéntes tűzoltók

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2018.09.22.
 Szombat
Ma Móric napja van.
Holnap Tekla napja lesz.
   EUR árfolyam
   323,42 Ft
   CHF árfolyam
   287,02 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 03. 30. 18:43     


Áprilistól önállóan is beavatkozhatnak a gyömrői önkéntes tűzoltók
Az országban negyvenhetedikként avatkozhat be vasárnaptól önállóan a Gyömrői Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A város önkéntesei a szomszédos Maglóddal együtt összesen harminckétezer ember biztonsága felett őrködnek.

Az ünnepi rendezvényt dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője nyitotta meg. A tábornok hangsúlyozta, a gyömrői egyesület sokat tett azért, hogy eljusson ideáig. Szép teljesítmény, hogy elmondhatják magukról, az ország több mint hatszáz önkéntes tűzoltó egyesülete közül benne vannak abban az első ötvenben, amely jogosultságot szerzett az önálló beavatkozásra – írta a Katasztrófavédelem a honlapján.


A főfelügyelő úgy fogalmazott, ahhoz, hogy egy-egy egyesület eljusson a fejlettségnek erre a fokára, nem elég egy tenni akaró csapat, támogatásra is szükség van. Emlékeztetett arra, hogy 2018-ban csaknem hatszor akkora pályázati forrás áll az önkéntes tűzoltó egyesületek rendelkezésére, mint 2010-ben. Ennek köszönhetően a csapatok felszerelésekhez, képzési támogatásokhoz jutnak, tudatosan készülhetnek az önálló tevékenységre, majd pedig hatékonyan, szakszerűen és gyorsan tudnak beavatkozni. Így tett az a tizennyolc gyömrői önkéntes is, aki vállalta, hogy szabadidejében Gyömrő és Maglód polgáraiért dolgozik.


Bérczi László elmondta, az egyesület által ellátott környéken évi száz-százötven esemény van, és ezeknek nagyjából a felénél már eddig is dolgoztak az önkéntesek, vasárnaptól ezt hivatásos egység jelenléte nélkül is megtehetik.


 

Gyömrőn a szervezett tűzoltás 1911-ben alakult meg önkéntes tűzoltó testület formájában. A testület kisebb-nagyobb megszakításokkal a későbbiekben is működött, míg 1992-ben meg nem szűnt. 2010-ben civil kezdeményezésre újjáalakították, ekkortól már közös egyesületet alkot a polgárőrséggel és felvette a Gyömrői Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület nevet. Az elmúlt három évben száznyolcvanhárom káresetnél avatkoztak be sikeresen. A szervezet tagja a Pest Megyei Tűzoltó Szövetségnek, valamint a Monor járási, Kőhíd elnevezésű mentőcsoportnak. 

 

 

Az egyesület jelenleg huszonöt fős, húszan látnak el szaktevékenységet. Az önálló tűzoltási, műszaki mentési tevékenység ellátását tizennyolcan vállalták, ők kettő kivételével negyvenórás tűzoltó alaptanfolyamot végeztek. Hárman hivatásos alaptanfolyammal, négy egyesületi tag parancsnoki képesítéssel rendelkezik. Ők jogosultak tűzoltás vezetésére. Az egyesület március huszonkettedikén sikeres rendszerbeállító gyakorlatot hajtott végre.

 

A csapatnak van egy Mercedes Benz 1222 TLF-16 típusú gépjárműfecskendője, emellett rendelkeznek minden olyan egyéni védőeszközzel és felszereléssel, amelyet a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületekre vonatkozó előírások szerint minimálisan készenlétben kell tartani. A fecskendőt Németországból vásárolták. Az 1984-ben gyártott jármű saját kerekein érkezett Magyarországra Eppsteinből, ahol korábban szintén az önkénteseket szolgálta.

 

A gyömrőiek beavatkozó II. kategóriájú egységként dolgoznak, az egyesület azt vállalta, hogy évi háromezer órás készenléttel tesz Gyömrő és a szomszédos Maglód biztonságáért. A két településen együtt nagyjából harminckétezer ember él.

 

Fotó: Jóri András - BM OKF


További hírek

  Ön megrendelte már ?
2018. 09. 19. 12:01 gyomroi-hirhatar.hu
  Nem maradunk Okmányiroda nélkül
2018. 09. 19. 11:28 gyomroi-hirhatar.hu
  Átépítési munkák miatt zár be a Gyömrői Okmányiroda
2018. 09. 15. 13:34 gyomroi-hirhatar.hu
  Elismerő oklevelet kapott a gyömrői rendőrnő
2018. 09. 14. 11:04 gyomroi-hirhatar.hu
  Felújítják a gyömrői Óvodákat
2018. 09. 14. 09:46 gyomroi-hirhatar.hu
  Indul a Gyömrői Zenei Fesztivál
2018. 08. 17. 15:59 gyomroi-hirhatar.hu
  Fellebbezés helyett közigazgatási perben kérhető jogorvoslat a besorolási döntés ellen
2018. 07. 24. 18:26 gyomroi-hirhatar.hu
  Már a Keletiben is intézhetjük ügyeinket
2018. 06. 13. 11:51 gyomroi-hirhatar.hu
  Július 1-jén indul az online számlázás
2018. 06. 13. 07:48 gyomroi-hirhatar.hu
  Visszahívják a Lidl Lupilu szénsavmentes ásványvizeket
2018. 06. 11. 19:37 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport