GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Áprilistól önállóan is beavatkozhatnak a gyömrői önkéntes tűzoltók

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2019.12.09.
 Hétfő
Ma Natália napja van.
Holnap Judit napja lesz.
   EUR árfolyam
   330,33 Ft
   CHF árfolyam
   301,30 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 03. 30. 18:43     


Áprilistól önállóan is beavatkozhatnak a gyömrői önkéntes tűzoltók
Az országban negyvenhetedikként avatkozhat be vasárnaptól önállóan a Gyömrői Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A város önkéntesei a szomszédos Maglóddal együtt összesen harminckétezer ember biztonsága felett őrködnek.

Az ünnepi rendezvényt dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője nyitotta meg. A tábornok hangsúlyozta, a gyömrői egyesület sokat tett azért, hogy eljusson ideáig. Szép teljesítmény, hogy elmondhatják magukról, az ország több mint hatszáz önkéntes tűzoltó egyesülete közül benne vannak abban az első ötvenben, amely jogosultságot szerzett az önálló beavatkozásra – írta a Katasztrófavédelem a honlapján.


A főfelügyelő úgy fogalmazott, ahhoz, hogy egy-egy egyesület eljusson a fejlettségnek erre a fokára, nem elég egy tenni akaró csapat, támogatásra is szükség van. Emlékeztetett arra, hogy 2018-ban csaknem hatszor akkora pályázati forrás áll az önkéntes tűzoltó egyesületek rendelkezésére, mint 2010-ben. Ennek köszönhetően a csapatok felszerelésekhez, képzési támogatásokhoz jutnak, tudatosan készülhetnek az önálló tevékenységre, majd pedig hatékonyan, szakszerűen és gyorsan tudnak beavatkozni. Így tett az a tizennyolc gyömrői önkéntes is, aki vállalta, hogy szabadidejében Gyömrő és Maglód polgáraiért dolgozik.


Bérczi László elmondta, az egyesület által ellátott környéken évi száz-százötven esemény van, és ezeknek nagyjából a felénél már eddig is dolgoztak az önkéntesek, vasárnaptól ezt hivatásos egység jelenléte nélkül is megtehetik.


 

Gyömrőn a szervezett tűzoltás 1911-ben alakult meg önkéntes tűzoltó testület formájában. A testület kisebb-nagyobb megszakításokkal a későbbiekben is működött, míg 1992-ben meg nem szűnt. 2010-ben civil kezdeményezésre újjáalakították, ekkortól már közös egyesületet alkot a polgárőrséggel és felvette a Gyömrői Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület nevet. Az elmúlt három évben száznyolcvanhárom káresetnél avatkoztak be sikeresen. A szervezet tagja a Pest Megyei Tűzoltó Szövetségnek, valamint a Monor járási, Kőhíd elnevezésű mentőcsoportnak. 

 

 

Az egyesület jelenleg huszonöt fős, húszan látnak el szaktevékenységet. Az önálló tűzoltási, műszaki mentési tevékenység ellátását tizennyolcan vállalták, ők kettő kivételével negyvenórás tűzoltó alaptanfolyamot végeztek. Hárman hivatásos alaptanfolyammal, négy egyesületi tag parancsnoki képesítéssel rendelkezik. Ők jogosultak tűzoltás vezetésére. Az egyesület március huszonkettedikén sikeres rendszerbeállító gyakorlatot hajtott végre.

 

A csapatnak van egy Mercedes Benz 1222 TLF-16 típusú gépjárműfecskendője, emellett rendelkeznek minden olyan egyéni védőeszközzel és felszereléssel, amelyet a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületekre vonatkozó előírások szerint minimálisan készenlétben kell tartani. A fecskendőt Németországból vásárolták. Az 1984-ben gyártott jármű saját kerekein érkezett Magyarországra Eppsteinből, ahol korábban szintén az önkénteseket szolgálta.

 

A gyömrőiek beavatkozó II. kategóriájú egységként dolgoznak, az egyesület azt vállalta, hogy évi háromezer órás készenléttel tesz Gyömrő és a szomszédos Maglód biztonságáért. A két településen együtt nagyjából harminckétezer ember él.

 

Fotó: Jóri András - BM OKF


További hírek

  Egy sokoldalú és nőies táskára vágysz? Mi megtaláltuk!
2019. 11. 21. 15:01 gyomroi-hirhatar.hu
  Minden rendben, Orbán megtalálta Aczél elvtárs politikai végrendeletét
2019. 11. 16. 10:49 hirhatar.hu
  „Nettó árulás” – kirakják az MSZP-ből a budafoki kollaboránsokat
2019. 11. 16. 10:49 hirhatar.hu
  Lemondásra szólították fel a szexbotrányba keveredett budaörsi polgármestert
2019. 11. 09. 13:52 gyomroi-hirhatar.hu
  Hatékony bőrápolás rendszeres sportolás mellett is
2019. 10. 17. 16:46 gyomroi-hirhatar.hu
  Royal Canin kutyaeledel
2019. 10. 17. 16:41 gyomroi-hirhatar.hu
  Hordozható hangszórók
2019. 10. 17. 16:21 gyomroi-hirhatar.hu
  Gyenes Levente Zoltán (Jó Itt Élni! Közösség) Gyömrő polgármestere
2019. 10. 14. 07:37 gyomroi-hirhatar.hu
  Orbán Viktor már szavazott - Ön szavazott már?
2019. 10. 13. 09:52 gyomroi-hirhatar.hu
  Tilos lefényképezni a szavazólapot, de szelfi készíthető a fülkében
2019. 10. 13. 09:40 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport