GYÖMRŐI HÍRHATÁR - Áll a bál a gyömrői választás körül: Gyenes Leventét hiába választották újra

GYÖMRŐI HÍRHATÁR
   
 2023.06.09.
 Péntek
Ma Félix napja van.
Holnap Margit napja lesz.
   EUR árfolyam
   369,28 Ft
   CHF árfolyam
   380,98 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 08. 31. 11:58     


Áll a bál a gyömrői választás körül: Gyenes Leventét hiába választották újra
Ma már gyakorlatilag mindenki azt állítja, hogy Gyenes Leventét hiába választották újra, le kell mondania. Kizárólag a Belügyminisztérium főosztályvezetője fogalmazott meg ezzel ellentétes véleményt, azonban ő is hozzátette, hogy véleménye ellenére a Kormányhivatal elindíthatja a méltatlansági eljárást. Az elmúlt hónap hivatalos bejelentéseit az alábbiakban összegeztük.

Az elmúlt egy hónapban számos hivatalos vélemény látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Gyenes Levente újraválasztása esetén maradhat-e polgármester. A Gyömrői Hírhatár még május végén, elsőként számolt be arról, hogy a volt polgármester az önkormányzati törvény szerint méltatlan, így le kell mondania. Akkor szerkesztőségünket többen azzal vádolták, hogy állításunk alaptalan, ennek ellenére nem sokkal később beigazolódott, hogy valós információkról tájékoztattuk olvasóinkat.

 

Az augusztus 28-i időközi választás előtt több olyan állásfoglalás is napvilágot látott, miszerint Gyenes Levente újraválasztása esetén sem lehet majd polgármester. Az érintett és Gyömrő Város Önkormányzata ezekre az állításokra nem reagált, többen pedig valótlanságnak nevezték. Szerkesztőségünk ennek ellenére azt is előre vetítette, hogy mire kell majd készülnie városunknak.

 

A helyzet átláthatósága érdekében az alábbiakban összeszedtük az összes hivatalos véleményt az esettel kapcsolatban. A megjelent információkat kronológiai sorrendben olvashatják.

 

HIVATALOS ÁLLÁSPONTOK KRONOLÓGIÁJA

 

Fővárosi Ítélőtábla (2016. augusztus 1.)

”Alappal hivatkozott azonban a felülvizsgálati kérelmében a kérelmező arra, hogy a jelölt esetleges megválasztása esetén sem tölthetné be – a Mötv. 38. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott méltatlanság okán – a polgármesteri tisztséget. „

 

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter (2016. augusztus 25.)

Újságíró kérdése: „Egyértelmű jogszabályokkal kívánják-e rendezni, hogy arra méltatlan, szándékosan bűncselekményt elkövető ember ne lehessen megválasztható?”


Lázár János: „A jogalkotó szándéka mindenképpen ez volt. Amikor a polgármesterek jogállásával kapcsolatos törvényt módosítottuk. Jól emlékszem erre, frakcióvezető voltam, akkor ez volt a szándék.”

 

Dr. Tarnai Richárd, a Kormányhivatal vezetője (2016. augusztus 26.)

„A méltatlanság ebben az esetben is fennáll, függetlenül attól, hogy a volt polgármestert, Gyenes Leventét, aki lemondott a posztjáról, ha esetleg vasárnap újraválasztják, akkor is fönn fog állni a méltatlanság intézménye. Tehát a képviselő-testület akkor is fel kell hogy mentse a tisztségéből a polgármestert. Ezt akkor – június 8-án – leírtuk, és tájékoztattam arról miniszter urat ma délelőtt folyamán, hogy e tekintetben szakmai álláspontunk változatlan.”

 

Belügyminisztérium önkormányzati módszertani főosztálya (2016. aug. 29.)

„A kérdésben tehát az az álláspontunk, hogy amennyiben a volt polgármestert újraválasztják, nem kell méltatlansági eljárást indítani. Természetesen a testület (vagy adott esetben a kormányhivatal) ezen véleményünktől függetlenül eljárást indíthat, a testületi ki is mondhatja a méltatlanságot, amely döntés ellen a polgármester bírósághoz fordulhat.”

 

Pest Megyei Kormányhivatal (2016. augusztus 30.)

A Pest Megyei Kormányhivatal fenntartja és megerősíti a gyömrői választásról hétfőn közölt álláspontját, vagyis azt, hogy az újraválasztott polgármesternek le kell mondania. Egy kormányrendelet szabályozza, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelős tagja.

 

Lövétei István, alkotmányjogász (2016. augusztus 30.)

„Ha fennáll a méltatlanság, akkor ez egy jogi következmény és független attól, hogy a lakosság milyen véleményt nyilvánított. A választás ebből a szempontból nem hoz új jogi tényállást, tehát ha a lakosság úgy döntött, hogy szerintük ez az ember jó polgármester, és megválasztotta, nem semmisíti meg a méltatlanság fennállásának jogi problémáját.”

 

GYH


További hírek

  Befejeződött a TOP PLUSZ pályázat Mendén
2023. 06. 02. 14:14 gyomroi-hirhatar.hu
  Emlékpad a lezuhant hegymászóknak
2023. 06. 02. 13:53 hirhatar.hu
  Az adriai szexbotrány után rehabilitálták Borkai Zsoltot
2023. 06. 02. 13:53 hirhatar.hu
  „Mintakalauz” pótdíjazta meg a vonaton utazó álláskereső hölgyet
2023. 06. 02. 13:53 hirhatar.hu
  A CBD vaporizálás előnyei
2023. 05. 29. 11:10 gyomroi-hirhatar.hu
  Webáruházad van? Akkor figyelj a TikTok-ra is!
2023. 05. 29. 11:07 gyomroi-hirhatar.hu
  Miért van szükség spirálrugó-erősítésre?
2023. 05. 23. 18:05 gyomroi-hirhatar.hu
  Milliárdos kapta meg az állami gondozott gyermekek kastélyát
2023. 05. 22. 19:25 hirhatar.hu
  Az uniós ügyészek szervezete alelnökükké választották Polt Pétert
2023. 05. 14. 10:26 hirhatar.hu
  Keményebben kellene fellépni a forgalmat akadályozó autókkal szemben
2023. 05. 14. 10:26 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport