. Ma Auguszta napja van.
Útmutató a spotlámpa izzó cseréjéhez
2020-02-19 10:09:26
Útmutató a spotlámpa izzó cseréjéhez

Útmutató a spotlámpa izzó cseréjéhez

Ebben a bejegyzésben az utóbbi kapcsán szeretnénk némi segítséget nyújtani azáltal, hogy az egyes foglalat típusokhoz ismertetjük az izzócsere módját.

 

Alapvető tudnivalók a spotlámpa izzó cseréjéről


Ha spotlámpákról és izzócseréről beszélünk, akkor korábban mindenkinek a jó öreg halogén fényforrások jutottak eszébe. Ezek voltak azok a lámpatestek, amelyek hajlamosak voltak túlmelegedni, kiégni, és folyton cserélni kellett őket.

 

Pontosan ezért célszerű manapság áttérni a LED-es változatok alkalmazására. Nemcsak a működtetés válik így költséghatékonyabbá, a hónap végén érkező alacsonyabb villanyszámla mellett hosszabb élettartam is várható a spotlámpától.

 

Így könnyen egy komolyabb nagyságrendű pénzt spórolhatunk, továbbá az izzó cseréjével együtt járó idegeskedés, illetve plusz munka is megtakarítható.

 

Az egyes spot foglalat típusok speciális jellemzői


Kezdjük a spotlámpák sajátosságainak az ismertetését az E14-es foglalatokkal. Az elnevezésüket tekintve az E betű a menetes rész kivitelét jelöli, a 14-es szám pedig annak az átmérő méretét határozza meg.

 

Hogyha a kialakításukat vesszük alapul, akkor leginkább a hagyományos izzók stílusához hasonlíthatnánk őket. Egyáltalán nem a véletlen műve tehát, hogy ezek a spot fényforrások az Edison izzókhoz hasonló menetes résszel bírnak.

 

A spotlámpa izzójának cseréje kapcsán nincs semmilyen extra teendőnk. Mindössze a régit kell kitekernünk határozott, de nem durva mozdulatokkal, majd a helyére egyszerűen be kell tekerni az új izzót.

 

A G4, G5, G9 és GU10 foglalatok sajátosságai


A G betű kapcsán itt is a foglalat típusát értjük, a négyes, ötös és kilences szám pedig az izzó lábai közötti távolságot adja meg, méghozzá milliméterben.

 

Hogyan csatlakoznak ezek az izzó fajták a hálózati feszültségre? Az érintkezőnek számító két tüske, szaknyelven hívva a csapok gondoskodnak az izzó foglalatba történő csatlakoztatásáról. Ebben az esetben tekerés helyett az izzót szimplán kihúzzuk a foglalatból, majd az új izzót a helyére toljuk.

 

Szintén elterjedt megoldásnak számít a GU10 foglalat is, melynek kapcsán GU megjelölés vonatkozik a foglalat típusára, a tízes érték pedig a távolságot adja meg az izzó két csapja között. Amennyiben az izzó cseréjét szeretnénk kivitelezni, akkor enyhén balra fordítjuk azt, majd pedig kihúzzuk a foglalatból.

 

Látható tehát, hogy egyáltalán nem beszélhetünk bonyolult műveletről egyetlen spotlámpa izzó cseréje kapcsán sem. Ugyanakkor minden bizonnyal szeretnénk elkerülni a cserével járó plusz munkát és kiadást, ezért célszerű minél előbb LED-es fényforrások alkalmazására váltani.

Utoljára frissítve: 2020-02-19 10:28:52

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években ...
Bővebben >>