. Ma Gedeon napja van.
Újra patkányok rohangálnak Gyömrőn
2014-08-21 07:01:05
Újra patkányok rohangálnak Gyömrőn

Újra patkányok rohangálnak Gyömrőn

Patkányok borzolják a kedélyeket a városban

 

Az utóbbi időben többen is beszámoltak a városban arról, hogy mostanában egyre gyakrabban patkányokba botlanak kertjükben. Ugyan a rágcsálóirtás alapvetően az ingatlantulajdonosok feladata, ám a fertőzött terület nagy valószínűség szerint a szennyvízcsatorna-hálózat. Ami azt jelentheti, hogy vándorpatkányok hordája járja Gyömrőt.


A vándorpatkány jellemző tulajdonsága többek között az, hogy legfőbb élőhelye a szennyvízcsatorna. Igen szapora a faj, nagyon korán, 8 hetes korban válnak ivaréretté. Szaporodásukra jellemző, hogy egyetlen pár akár nyolcszáz utódot is világra hozhat évente.

 

A hagyományos csapdák általában hatástalanok ellenük, a méregből pedig nem esznek, ha látják, hogy elpusztult a társuk. Ezért csak olyan méreg eredményes, ami nagyon lassan fejti ki mérgező hatását, mert csak így van esély arra, hogy több példány is egyen a méregből (a legtöbb patkányméreg ilyen). Ráadásul a többségük gyorsan ellenállóvá válik a méreggel szemben.

 

 

A  rágcsálók zavaró jelenlétét érdemes jelezni az önkormányzat felé, mert szaporodásuknak jelentős járványügyi következményei is lehetnek, hiszen pestist, leptospirozist és úgynevezett patkány-harapási lázat is terjeszthetnek. Utóbbi nemcsak harapással, hanem vizelettel és széklettel is terjed.

 

"Vegyen egy légpuskát és lőjje le"

Volt olyan gyömrői lakos aki jelezte a Polgármesteri Hivatal felé, hogy felbukkantak a patkányok a városban, de a hivatal részéről a válasz az idős hölgynek csupán csak annyi volt, „vegyen egy légpuskát és lőjje le a nem kívánatos vendéget”.

 

Nem csak Gyömrőn, Üllőn is észlelték a patkányok megjelenését, de a szomszéd település városvezetése olyan komolyan veszi a lakossági bejelentéseket, hogy részt vállal a magánterületeken történő rágcsálóirtásban.

 

Ezért 2014. szeptember 12-13-14-én,  majd szeptember 26-27-28-án is végeznek patkányirtást a város belterületén. Ahol további ellenőrzés szükséges, azt 2014. október 10-én végzik el. Azokon az ingatlanokon biztosítják ezt a szolgáltatást, ahol nagymértékben elszaporodtak a patkányok, és amelyekről bejelentés érkezett a Polgármesteri Hivatalhoz.


Nem kell csodálkozni a gyömrői hivatal hozzáállásán, hiszen a szennyvíztisztításból visszamaradt iszapot is sajátos módon ürítik a település külterületein - a városvezetés asszisztálásával. Unortodox módon kezelik a  lakossági panaszokat is az undorító fekália szag miatt, mert annyira komolyan veszik az ilyen észrevételeket, hogy változás nem történik.

 

Amikor Monor bűzlött, akkor a település alpolgármestere a szennyvíziszap külterületre való elhelyezésre kiadott hozzájárulást felfüggesztette, valamint a további kiszállítást leállítatta. Erről korábban itt írtunk.

 

Előfordult korábban is patkány a városban

Korábban már fordult elő Gyömrőn patkányinvázió, ezért érdemes komolyan venni a rágcsálók ismételt felbukkanásának problémáját. Akkor is sokan panaszkodtak a polgármesteri hivatalban a kártékony állatok gyakori megjelenése miatt. Először a 31-es főút közelében található szemétlerakóra terelődött a gyanú, hogy onnan settenkednek be a lakott területre a patkányok. A Bábolna Rt.-vel fertőtlenítették a területet, de újból feltűntek az állatok a lakóházak kertjeiben, melléképületeiben.

 

A sikertelen fertőtlenítés után, többen azt  javasolták, hogy szigorítani kellene az állattartási rendeletet, mert sokan a megengedettnél több állatot tartanak, de az emésztőgödrök elhanyagoltságára is gyanakodtak, úgy vélték ezek is okai lehettek a patkányok szaporodásának.

 

A  képviselő-testület 2001 utolsó önkormányzati képviselő-testületi ülésen  úgy határozott, hogy szigorítja az állattartási rendelet betartását, s ha kell, igénybe veszik az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat segítségét is a patkányinvázió megállításában.

 

Most is lépnie kellene a városvezetésnek, de vajon számíthatunk-e erre most?

 

Hallama János

 

 

Utoljára frissítve: 2014-08-21 07:41:40

További híreink
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmel...
Bővebben >>