. Ma Renáta napja van.
Újra bűzlik Gyömrő, a romantika fővárosa
2013-07-31 09:01:04
Újra bűzlik Gyömrő, a romantika fővárosa

Újra bűzlik Gyömrő, a romantika fővárosa

A hétvégén újra elkezdték a gyömrői szennyvíztisztítóban előállított szennyvíziszapot, a közelben lévő földekre hordani. A szennyvíziszap elszállításával megbízott cég a Kommunál Plusz Kft.

 

Pár hónapos kényszerpihenő után a cég, a számára gazdaságilag legkedvezőbb megoldást választotta és a természetbe teríti a telepen összegyűlt szennyvíziszapot. A Pest Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Hivatalától kértünk tájékoztatást, abban a kérdésben, hogy a cég ezt a tevékenységét ismételten engedély nélkül, vagy jelenleg engedéllyel teszi-e.

 

A Növény és Talajvédelmi Hivatal munkatársa elmondta, hogy a Kommunál Plusz Kft., szántó területre szennyvíziszap kihelyezésre kapott engedélyt. A cégnek kiadott határozatot Gyömrőn, a jegyzőnek ki kellett volna függesztenie, mert a határozat ellen fellebbezésre két hét állt rendelkezésre. A cég tavasszal engedély nélkül terített szennyvíziszapot gyömrői területekre, ezért a hatóság 200 ezer forintra bírságolta.

A Kommunál Plusz Kft. képviseletében Csiszárik Zoltán a cégre kirótt bírságot a hatóság számára megfizette.

 

A hivatal munkatársa továbbá elmondta, hogy a szennyvíziszap a földekre történő kihelyezése szigorú szabályozáshoz van kötve, amiben például az is bele tartozik, hogy a szennyvíziszapot azonnal be kell tárcsázni. Amennyiben ez nem így történik, úgy dokumentálva (fénykép) jelezni kell a hivatal felé és azonnali eljárást fognak kezdeményezni.

 

A helyi környezetvédők (KIGYE), két hónapja kértek vizsgálatot a szennyvíziszap illegális terítése miatt, a gyömrői városvezetéstől. Az ügyel kapcsolatban beadott beadványukra választ a mai napig nem kaptak a helyi hivataltól, ezért az egyesület panasszal élt a Pest Megyei Kormányhivatalnál. Gyömrő városának vezetése a törvényes határidőket nem tartotta be.

 

A Kormányhivatal felszólította a Polgármestert a törvények betartására, de a gyömrői jegyző a Kommulál Plusz Kft. Engedélyét, és a Növény és Talajvédelmi Hivatal határozatát nem függesztette ki. Ezzel megakadályozta azt, hogy a határozat ellen határidőn belül fellebbezéssel élni lehessen.

 

További érdekes momentum a bírság mértéke. Tavasszal a városban élők tömegesen kaptak brutálisan magas talajterhelési díj kiszabásáról számlát a gyömrői adó osztályától. Az összegek sok esetben meghaladták a 100 ezer forintot, de nem volt ritka 200 ezer feletti számla sem.

 

Ezeket a számlákat azoknak a gyömrői lakosnak kellet befizetniük, akiknek nincs csatorna szolgáltatása és szikkasztóba ürítik a keletkezett szennyvizüket. A csatornadíj mértéke is elég magas a városban a többi településhez képest. Érthetetlen az, hogy a Kommunál Plusz Kft., hogy úszta meg ilyen alacsony mértékű büntetéssel mikor több hektáron, több tonna nem megfelelően kezelt szennyvíziszappal árasztotta el illegálisan a földeket.

 

A cég, a Növény és Talajvédelmi Hivataltól olyan területre kérte és kapta meg az engedélyt a szennyvíziszap terítésére, mely csapadékos időszakban belvíz lepte terület. Ez pedig tilos, mert a szennyeződés kerülhet a talajvízbe, valamint átfolyás is lehet más földekre. Miért van szüksége az önkormányzatnak arra, hogy ezt a megoldást támogassa?

 

A gyömrői lakosok magas csatornadíjat fizetnek. A csatornadíj ebben az esetben felülvizsgálatra szorulhat, mert az iszap szakszerű elszállítását, deponálását is tartalmazza. A jelenleg alkalmazott vitatható megoldás, jóval olcsóbb. Komikus, de jó pénzért szagolhatjuk a saját piszkunkat!


GYH

 

 

 

További híreink
Döbbenet: a híres magyar topmodell hajtott szándékosan a vonat elé Nyúlnál
Szőnyi Ildikó, a '80-as évek szépséges magyar topmodellje az áldozata a Nyúlnál történt vasúti balesetnek. Az ismert manöken szándékosan hajtott a vonat elé.
2022-08-31 17:14:06, Hírek, Kultúra Bővebben
Legnagyobb terület – legkedvezőbb áron
Miközben az ingatlanárak régen látott hullámvasúton száguldoznak, a hosszútávon megbízható raktárterek kiszámítható jövőt biztosítanak.
2022-08-04 17:22:10, Hírek, Kultúra Bővebben
Meghalt egy stábtag a Nyerő Páros forgatásán
Nem tudták már megmenteni az életét.
2022-06-28 15:40:12, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A teljes ellenzéki összefogás egyelőre a múlté, a DK nekikészülődött és megalakította az árnyékkormányát. Ezze...
Bővebben >>